3 druhy čaju, ktoré sú najlepšou prevenciou pred rakovinou, infarktom a porážkou
Predĺžiť si život na maximum nikdy nebolo jednoduchšie. Dajte prednosť týmto čajom, ktoré vás ochránia pred tromi smrteľnými ochoreniami.
Dĺžka života a zdravie nezávisí vždy len od toho, čo jete a ako často cvičíte. K zlepšeniu kvality života vie prispieť aj niekoľko nápojov, z ktorých medzi tie najzdravšie môžeme zaradiť jednoznačne aj čaj.
Nie všetky čaje sú ale rovnako zdravé. Ak vám na zdraví naozaj záleží, je potrebné uprednostniť sypané bylinkové čaje pred tými vo vrecúškach. Ktoré druhy nás ale najlepšie chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou?
1. Rooibos
Foto: Frannyanne/Shutterstock.com
Čaj, ktorý sa pestuje výhradne na západnom pobreží južnej Afriky, podporuje zdravie srdca, chráni pred rakovinou a pôsobí aj ako prevencia voči cukrovke.
Rooibos je tiež skvelým doplnkom stravy pre tých, ktorých trápia tráviace ťažkosti. Zložky prítomné v tomto čaji bojujú proti zápalu, podporujú zdravie kostí, urýchľujú chudnutie a znižujú krvný tlak.
Rooibos je jeden z mála čajov, ktoré sú nabité antioxidantmi a unikátnymi polyfenolmi vrátane aspalatínu. Tieto ochranné zložky chránia telo pred pôsobením voľných radikálov, ktoré sú jednou z príčin vzniku viacerých civilizačných ochorení.
Kvercetín, ktorý možno nájsť v tomto čaji, je látka, ktorá preukázateľne chráni telo pred vznikom rakoviny. V niektorých krajinách sa podáva vo forme doplnku aj onkologickým pacientom.
Rooibos podporuje rast a zdravie buniek a jeho účinné látky prispievajú k oprave poškodenej DNA. V skratke sa dá povedať, že tento mocný čaj posilňuje celkový imunitný systém.
2. Harmančekový čaj
Foto: Dariia Belkina/Shutterstock.com
Okrem silných antioxidačných účinkov sa harmančekový čaj môže pochváliť aj antibakteriálnymi vlastnosťami. Okrem toho pôsobí upokojujúco, čo sa hodí zvlášť po náročnom dni.
Niektoré štúdie odhadujú, že pravidelné pitie harmančekového čaju znižuje riziko úmrtia v dôsledku vážnych ochorení až o tretinu. Hovoríme teda aj o ochoreniach ako rakovina a srdcové problémy.
3. Zelený čaj
Foto: KMNPhoto/Shutterstock.com
Podobne ako rooibos, aj zelený čaj obsahuje množstvo polyfenolov, ktoré chránia pred rakovinou, srdcovými ochoreniami, osteoporózou a inými chronickými ťažkosťami.
Zelený čaj je populárnym doplnkom stravy predovšetkým v Ázii. V Číne, kde len nízke percento obyvateľov v porovnaní so západnými krajinami trpí ochoreniami obehovej sústavy, sa zelený čaj tradične podáva s každým jedlom.
Zelený čaj môžeme právom označiť za najsilnejšieho bojovníka proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Vďaka účinným látkam tiež znižuje hladinu zlého cholesterolu a vysoký krvný tlak.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.
Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné
Vedci varujú pred pitím čaju baleného vo vrecúškach.