Vedecky overené: Jednoduchý trik, ktorý redukuje množstvo alkoholu, ktorý pijete
V snahe znížiť celosvetovú spotrebu alkoholu vedci vymysleli spôsob, ktorý podľa nich naozaj funguje. Nie každému sa ale bude páčiť.
Najčastejší vedľajší účinok alkoholu, s ktorým sa mnohí stretávame, je opica na ďalší deň. Tí menej šťastní z nás majú skúsenosť aj so závažnejšími ochoreniami, ako je cirhóza pečene, pankreatitída či poškodenie žalúdka. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie konzumácia alkoholu spôsobuje 7 percent z celkového celosvetového počtu predčasných úmrtí.
Všetci vieme, že alkohol zdraviu neprospieva, ale ako docieliť, aby sa prestal konzumovať v takých veľkých množstvách? Podľa vedcov existuje riešenie, o ktorom dokonca tvrdia, že funguje vždy spoľahlivo – pripomínať konzumentom riziko rakoviny, ktoré sa zvyšuje pitím alkoholu, a rátať množstvo vypitých nápojov.
Podľa vedeckého tímu z Georgeovho inštitútu globálneho zdravia so sídlom v Austrálii kombinácia formuliek „prečo“ a „ako“ redukovať alkohol v zdravotníckych odporúčaniach zvyšuje šancu na ovplyvnenie bežného človeka.
„Zistili sme, že kombinovanie informácie o riziku rakoviny pri pití alkoholu a praktickej rady, ako to urobiť – teda počítať nápoje – vedie k nižšiemu príjmu alkoholu u konzumentov,“ uviedla ekonómka a psychologička Simone Pettigrewová z inštitútu.
Výskumu sa zúčastnilo takmer osemtisíc ľudí, ktorých úlohou bolo vyplniť dotazník. 4558 z nich vypĺňalo ďalší dotazník aj o tri týždne a 2687 z nich sa zúčastnilo vypĺňania dotazníka o ďalšie tri týždne. Účastníkov rozdelili do viacerých skupín, ktoré vystavili rozličným reklamám a správam o pití alkoholu.
V porovnaní s kontrolnou skupinou najväčší rozdiel zaznamenali u účastníkov, ktorí sledovali televíznu reklamu spájajúcu pitie alkoholu s rakovinou. Reklama zároveň odporúčala rátať počet vypitých drinkov pri každej príležitosti. Ľudia, ktorí často sledovali túto reklamu, najviac obmedzili príjem alkoholu.
Medzi ďalšími spôsobmi, ktorými sa vedci snažili zvýšiť povedomie o nebezpečenstve alkoholu, bol aj návrh, aby si konzument dopredu stanovil, koľko pohárov vypije, a tohto počtu sa držal. Niektorí dobrovoľníci vďaka nemu skutočne dosiahli nižší príjem alkoholu, ale nedarilo sa im tak dobre ako predošlej skupine.
„Veľa ľudí nevie, že alkohol je karcinogén,“ vysvetľuje Pettigrewová. „Je to dôležitá informácia, ku ktorej by konzumenti mali mať prístup, ale oznamovať ľuďom, že alkohol spôsobuje rakovinu, je len časť riešenia – potrebujeme im tiež poskytnúť návod na to, ako redukovať riziko.“
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú
Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.