Táto prísada vo vašom mletom mäse nesmie chýbať. Dodá mu šťavu a jemnosť
- 10:03 27.06.2021
- Bratislava
Túžite po mletom mäse ako z reštaurácie? Stačí vám jediná prísada za pár centov. Nájdete ju určite aj vo svojej kuchyni.
Z estetického hľadiska mleté mäso nepatrí medzi najkrajšie zvieracie zdroje bielkovín. V surovom stave je mazľavé a ružové, a pri varení sa vo väčšine prípadov zmení na sivastú sypkú hmotu.
Ak chcete dosiahnuť krajšie sfarbenie uvareného mletého mäsa, pomôže, keď ho na panvici chvíľu podusíte predtým, ako ho rozoberiete na drobné kúsky. Žiaľ, ani tento trik vám ale nepomôže zanechať v mäse dostatok šťavy, ktorá sa tepelným spracovaním vyparí.
S obidvoma problémami si našťastie vie poradiť lacná chemikália, ktorá sa určite nájde aj vo vašej kuchyni. Poznáme ju pod názvom sóda bikarbóna, a ak ju pridáte do mletého mäsa, dožičí mu jemnosť a zrýchli jeho hnednutie.
Postup prípravy je jednoduchý. Pol kila mletého mäsa posypte asi tretinou čajovej lyžičky sódy, premiešajte a nechajte postáť 15 minút. Mäso potom osmažte v hrnci na miernom plameni. Takto pripravené mäso má príjemnú hnedú farbu a sotva vypustí šťavu. Rozdiel pocítite aj v jemnosti.
Prečo to funguje?
Sóda bikarbóna dvíha pH mäsa, čím bráni bielkovinám v tom, aby sa na seba navzájom viazali, a tak vytláčali vodu. Zásadité prostredie je tiež vhodnejšie na hnednutie mäsa.
Trik so sódou môžete použiť aj pri mäsových plátkoch. Postup je rovnaký, na 340 gramov mäsa použite celú čajovú lyžičku sódy. Môžete ju zmiešať s 1-2 polievkovými lyžičkami vody, aby sa vám ľahšie natierala na mäso. Pred spracovaním opäť nechajte sódu pôsobiť aspoň 15 minút.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pre bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.