• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.1.2025Meniny má Antónia
Bratislava

3 podmienky stravovania, vďaka ktorým sa vyhnete rakovine aj srdcovým ochoreniam

  • 19:59 05.07.2021
  • Charbin
3 podmienky stravovania, vďaka ktorým sa vyhnete rakovine aj srdcovým ochoreniam

Štúdia s viac ako 20-tisíc dobrovoľníkmi ukázala, ako vyzerá stravovanie tých, ktorých možno považovať za najzdravších.

Nik z nás nevie, v čom sa skrýva kľúč k dlhému životu. Niektorí z nás sa nedožijú vysokého veku z genetických príčin, iných zas zradí znečistené prostredie alebo iné vonkajšie faktory. Za najlepší spôsob, ako sa vyhnúť smrteľným ochoreniam, ale môžeme označiť zdravú stravu, veľa pohybu a pravidelnú psychohygienu.

Keď hovoríme o pohybe, vieme, čo sa tým myslí. Po celodennom sedení za kancelárskym stolom pomôže napríklad prechádzka alebo polhodinové cvičenie. Psychohygiena zas u každého vyzerá inak – jeden si rád číta, iný počúva hudbu, ďalšiemu zas pomôže dovolenka. Ako ale vyzerá zdravá strava?

Čínska štúdia, ktorej sa zúčastnilo 21.500 dospelých Američanov, podrobnejšie preskúmala spojitosť medzi stravovaním a dvoma častými ochoreniami, ktoré neraz končia fatálne – rakovinou a srdcovo-cievnymi chorobami. Vedci na základe pozorovania stanovili tri kritériá zdravého stravovania, ktoré podľa nich dokážu zabrániť týmto ochoreniam:

  • obed pozostávajúci prevažne z ovocia
  • večera pozostávajúca prevažne zo zeleniny
  • absencia drobných jedál s obsahom škrobu (napríklad zemiakové čipsy)

Podľa štúdie, na čele ktorej stála výživová poradkyňa Ying Liová, sa konzumáciou jedál s obsahom škrobu medzi hlavnými jedlami dňa zvyšuje riziko úmrtia o 50 percent a úmrtia v dôsledku kardiovaskulárneho ochorenia o 44-57 percent. Naopak, konzumácia ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov v správnom čase podporuje dlhší a zdravší život.

„Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o to, čo a kedy jedia,“ hovorí Liová. „Náš tím sa pokúsil analyzovať účinky jednotlivých jedál konzumovaných v rôznych častiach dňa.“

Vedci analyzovali jedálničky viac ako 21-tisíc Američanov vo veku 30 a viac rokov. Dáta potom porovnali s národnou databázou úmrtí.

Stravovacie návyky každého dospelého boli pridelené do jednej z kategórií, ktoré vznikli na základe typu jedla, aké jedol na raňajky, obed a večeru a rôznych druhov jedál, ktoré jedol medzitým. Raňajky boli napríklad rozdelené do troch kategórií: ovocie, západný štýl a jedlá s vysokým obsahom škrobu.

Obed a večeru roztriedili na ovocie, zeleninu a západný štýl a olovrant na celozrnné potraviny, potraviny s vysokým obsahom škrobu a ovocie alebo mliečne výrobky.

Klasické príklady západného štýlu stravovania sú rafinované obilniny, strukoviny, pridané sladidlá, pevné tuky a červené mäso. Ľudia, ktorí preferujú tento typ stravy, tiež obvykle prijímajú viac tuku a bielkovín.

Obed založený prevažne na ovocí sa ukázal ako najzdravší, pričom znižuje riziko úmrtia v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení o 34 percent. V porovnaní s tým obed v západnom štýle zvyšuje takéto úmrtie až o 44 percent.

Čo sa týka večere, nič nepokazíte tým, keď si častejšie naservírujete väčšiu porciu zeleniny. Takáto večera znižuje riziko úmrtia v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení o 23 percent a o 31 percent znižuje riziko úmrtia z iných príčin.

Olovranty s vysokým obsahom škrobu, ako sú čipsy, prispievajú k zvýšeniu rizika úmrtia zo všetkých príčin aj z kardiovaskulárnych ochorení o 50-52 percent a v druhom prípade o 44-57 percent.

„Výsledky svedčia o tom, že množstvo jedla aj čas, v ktorom sa konzumuje, hrá rovnako podstatnú rolu pri udržiavaní optimálneho zdravia,“ hovorí Liová, podľa ktorej by sa tomuto zisteniu mali prispôsobiť aj odporúčania v rámci výživového poradenstva.

Zdroj: Info.sk, DP, ahajournals.org, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

DNES - 21:10Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

DNES - 19:42Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.

Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú

Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú

VČERA - 14:05Zdravie

Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

20:05 04.01.2025Zdravie

Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

17:16 01.01.2025Zdravie

Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.