Ako vplýva mlieko na cholesterol a cukrovku
Genetické dôkazy odhalili vplyv konzumácie mlieka na kardiovaskulárne ochorenia a cukrovku 2. typu.
Podľa rozsiahlej štúdie na vzorke 2 miliónov ľudí ani vysoký príjem mlieka nezvyšuje hladinu cholesterolu. Tí, ktorí pili mlieko každý deň, mali v skutočnosti nižšie hladiny zlého (LDL) cholesterolu ako tí, ktorí nepili mlieko. Vyšší príjem mlieka bol navyše spojený so 14-percentným znížením rizika srdcových chorôb a 11-percentným znížením rizika cukrovky 2. typu.
Zvýšená konzumácia mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tukov môže kvôli ich obsahu nasýtených tukov mať negatívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Nasýtené tuky sú spojené s vysokou hladinou cholesterolu v krvi a rizikom kardiovaskulárnych ochorení (KVO). Niekoľko štúdií však zistilo, že konzumácia mlieka a nízkotučných mliečnych výrobkov vedie k nižšej hladine cholesterolu a menšiemu riziku KVO.
Štúdia publikovaná v akademickom žurnále International Journal of Obesity skúmala vplyv príjmu mlieka na kardio-metabolické riziko (rizikové faktory vzniku kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky) pomocou genetického prístupu sledovaním variantu génu pre laktázu.
Laktáza je tráviaci enzým, ktorý štiepi laktózu, cukor obsiahnutý v mlieku a mliečnych výrobkoch. Enzým je kódovaný génom laktázy. Tím zistil, že ľudia, ktorí pijú väčšie množstvo mlieka, majú genetické variácie, ktoré trávia laktózu. Profesor Vimal Karani, hlavný autor štúdie, uviedol:
„Zistili sme, že účastníci s genetickou variáciou, ktorú sme spájali s vyšším príjmom mlieka, mali vyššie BMI, telesný tuk, ale čo je dôležité, mali nižšiu hladinu dobrého a zlého cholesterolu.
Zistili sme tiež, že u osôb s touto genetickou variáciou bolo významne nižšie riziko srdcových chorôb. To všetko naznačuje, že zníženie príjmu mlieka nemusí byť potrebné na prevenciu kardiovaskulárnych chorôb.“
Dôvody, prečo vysoký príjem mlieka nespôsobuje zvýšený cholesterol v krvi:
- Vápnik a laktóza v mlieku ovplyvňuje metabolizmus tukov.
- V porovnaní s inými mliečnymi potravinami má mlieko nízky obsah tuku. No na to, aby si aj ľudia s intoleranciou laktózy doplnili vápnik, zvyknú jesť mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, ktoré síce lepšie strávia, ale obsahujú vyššie množstvo cholesterolu.
- Príjem vápnika z potravín, ako je mlieko, zvyšuje vylučovanie žlčových kyselín, a tak spôsobuje, že cholesterol v pečeni vytvára žlčové kyseliny, čo vedie k zníženiu hladiny cholesterolu.
- Črevná mikrobiálna fermentácia nestráviteľných sacharidov, ako je laktóza, môže ovplyvniť produkciu cholesterolu a spôsobiť jeho pokles.
Spoluautor štúdie Karani Santhanakrishnan Vimaleswaran uviedol:
„Štúdia určite ukazuje, že konzumácia mlieka nie je významným problémom rizika kardiovaskulárnych chorôb, aj keď u konzumentov mlieka došlo k malému zvýšeniu BMI a telesného tuku.
V štúdii však poznamenávame, že zostáva nejasné, či je to obsah tuku v mliečnych výrobkoch, ktorý prispieva k nižšej hladine cholesterolu, alebo je to spôsobené neznámym „mliečnym faktorom“.“
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú
Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.