• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.1.2025Meniny má Antónia
Bratislava

Trebuľka voňavá: Liečivá a chutná bylina, ktorú si môžete sami vypestovať

  • 11:03 10.07.2021
  • Bratislava
Trebuľka voňavá: Liečivá a chutná bylina, ktorú si môžete sami vypestovať

Varenie s trebuľkou poskytuje jedlám dodatočnú dávku antioxidantov. Zistite, ako si ju doma vypestovať a v ktorých receptoch ju použiť.

Trebuľka voňavá (Anthriscus cerefolium) je letnička, ktorá sa často využíva na dochucovanie jedál. Pôvodom je z Kaukazu a má jemnú chuť, podobnú anízu alebo sladkému drievku. Keďže táto chuť sa varením oslabuje, trebuľka sa zvykne pridávať do jedál až na konci po tepelnom spracovaní.

Trebuľka je známa aj vďaka svojim liečivým účinkom. Laboratórne pokusy a pokusy na zvieratách dokazujú, že táto bylina disponuje silnými antioxidantmi, ktoré spomaľujú alebo celkom zastavujú poškodzovanie buniek.

K najväčšiemu poškodeniu buniek dochádza, keď je telo vystavené oxidačnému stresu. Ten je zodpovedný aj za vznik rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky, Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby a ochorení oka.

Alternatívna medicína už niekoľko storočí pracuje s trebuľkou voňavou pri liečbe

  • kašľa
  • porúch trávenia
  • vysokého tlaku
  • ekzému
  • dny
  • obličkových kameňov
  • zadržiavania vody v tele

Pri varení sa najviac odporúča používať čerstvú trebuľku, ktorú môžete zohnať v obchode alebo si ju vypestovať doma. Netreba jej pritom použiť naraz veľa.

Jedna polievková lyžica sušenej bylinky obsahuje asi 4 kalórie, pričom väčšinu tvoria sacharidy. Pri servírovaní získate aj malé množstvo vitamínov A, C a B6, riboflavínu a kyseliny listovej. Trebuľka obsahuje aj vápnik, železo a horčík.

Výber, príprava a skladovanie

Čerstvá trebuľka sa hodí na dozdobenie a dochutenie polievok; Foto: PhotoSGH/Shutterstock.com

Trebuľka sa tradične používa vo francúzskej kuchyni. Keďže má podobnú chuť ako petržlen, zvykne sa označovať aj ako „francúzsky petržlen“. Francúzi ju často pridávajú do vajec a tradičných domácich omáčok.

Sušená verzia trebuľky sa používa najmä pri príprave dresingov a pečenej zeleniny.

Čerstvé lístky a stonky sú veľmi jemné, a tak nevydržia dlho v chladničke. Pre optimálne skladovanie ich pred odložením zabaľte do vlhkej papierovej utierky. Sušenú trebuľku skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe na chladnom a tmavom mieste.

Ako sme už spomenuli, trebuľka sa hodí do vaječných pokrmov, ako je omeleta alebo praženica. Nič s ňou nepokazíte ani pri ochucovaní polievok (skvele chutí napríklad so zemiakovou polievkou), mäsa či zeleniny.

Ako ju pestovať

Trebuľke sa darí v záhone spolu so šalátom a reďkovkami, ale pestovať ju môžete aj samú. Hlavne ju umiestnite do polotieňa a vlhkej pôdy.

S výsadbou môžete začať na jar do črepníka alebo začiatkom leta priamo do pôdy. Semiačka sadíme zhruba do 1-centimetrovej hĺbky s rozostupom 23-30 centimetrov.

Trebuľku môžete prvýkrát ostrihať asi 6-8 týždňov po zasadení. Rastlina by vtedy mala dorastať do výšky asi 10 centimetrov.

Zdroj: Info.sk, DP, verywellfit.com, westcoastseeds.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

DNES - 21:10Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

DNES - 19:42Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.

Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú

Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú

VČERA - 14:05Zdravie

Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

20:05 04.01.2025Zdravie

Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

17:16 01.01.2025Zdravie

Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.