Trebuľka voňavá: Liečivá a chutná bylina, ktorú si môžete sami vypestovať

Varenie s trebuľkou poskytuje jedlám dodatočnú dávku antioxidantov. Zistite, ako si ju doma vypestovať a v ktorých receptoch ju použiť.
Trebuľka voňavá (Anthriscus cerefolium) je letnička, ktorá sa často využíva na dochucovanie jedál. Pôvodom je z Kaukazu a má jemnú chuť, podobnú anízu alebo sladkému drievku. Keďže táto chuť sa varením oslabuje, trebuľka sa zvykne pridávať do jedál až na konci po tepelnom spracovaní.
Trebuľka je známa aj vďaka svojim liečivým účinkom. Laboratórne pokusy a pokusy na zvieratách dokazujú, že táto bylina disponuje silnými antioxidantmi, ktoré spomaľujú alebo celkom zastavujú poškodzovanie buniek.
K najväčšiemu poškodeniu buniek dochádza, keď je telo vystavené oxidačnému stresu. Ten je zodpovedný aj za vznik rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky, Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby a ochorení oka.
Alternatívna medicína už niekoľko storočí pracuje s trebuľkou voňavou pri liečbe
- kašľa
- porúch trávenia
- vysokého tlaku
- ekzému
- dny
- obličkových kameňov
- zadržiavania vody v tele
Pri varení sa najviac odporúča používať čerstvú trebuľku, ktorú môžete zohnať v obchode alebo si ju vypestovať doma. Netreba jej pritom použiť naraz veľa.
Jedna polievková lyžica sušenej bylinky obsahuje asi 4 kalórie, pričom väčšinu tvoria sacharidy. Pri servírovaní získate aj malé množstvo vitamínov A, C a B6, riboflavínu a kyseliny listovej. Trebuľka obsahuje aj vápnik, železo a horčík.
Výber, príprava a skladovanie
Čerstvá trebuľka sa hodí na dozdobenie a dochutenie polievok; Foto: PhotoSGH/Shutterstock.com
Trebuľka sa tradične používa vo francúzskej kuchyni. Keďže má podobnú chuť ako petržlen, zvykne sa označovať aj ako „francúzsky petržlen“. Francúzi ju často pridávajú do vajec a tradičných domácich omáčok.
Sušená verzia trebuľky sa používa najmä pri príprave dresingov a pečenej zeleniny.
Čerstvé lístky a stonky sú veľmi jemné, a tak nevydržia dlho v chladničke. Pre optimálne skladovanie ich pred odložením zabaľte do vlhkej papierovej utierky. Sušenú trebuľku skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe na chladnom a tmavom mieste.
Ako sme už spomenuli, trebuľka sa hodí do vaječných pokrmov, ako je omeleta alebo praženica. Nič s ňou nepokazíte ani pri ochucovaní polievok (skvele chutí napríklad so zemiakovou polievkou), mäsa či zeleniny.
Ako ju pestovať
Trebuľke sa darí v záhone spolu so šalátom a reďkovkami, ale pestovať ju môžete aj samú. Hlavne ju umiestnite do polotieňa a vlhkej pôdy.
S výsadbou môžete začať na jar do črepníka alebo začiatkom leta priamo do pôdy. Semiačka sadíme zhruba do 1-centimetrovej hĺbky s rozostupom 23-30 centimetrov.
Trebuľku môžete prvýkrát ostrihať asi 6-8 týždňov po zasadení. Rastlina by vtedy mala dorastať do výšky asi 10 centimetrov.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.