• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
16°Bratislava

Terminály kombinovanej prepravy Únia železniciam neodklepla

  • 14:54 26.09.2013
Terminály kombinovanej prepravy Únia železniciam neodklepla

Stáli by takmer 30 miliónov eur

Železnice vyhlásili tendre na prvú etapu výstavby terminálov intermodálnej prepravy v Košiciach, Bratislave a Leopoldove v priebehu uplynulého roka. Predpokladaná cena prác, vrátane vyhotovenia projektovej dokumentácie a zabezpečenia súvisiacej inžinierskej činnosti, pre terminál v Košiciach bola 28,11 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Projekt mal byť podľa plánu realizovaný počas takmer troch rokov. V prípade terminálu v Bratislave boli odhadované náklady 31,037 mil. eur počas dvoch rokov a v Leopoldove 31,27 mil. eur v trvaní dva a pol roka.BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrušili verejné súťaže na prvú etapu výstavby verejných terminálov intermodálnej prepravy v Bratislave, Leopoldove a Košiciach.

Zdôvodnili to zmenou okolností, za ktorých tendre v minulom roku vyhlásili. Ako železnice informovali vo Vestníku verejného obstarávania, Európska komisia nepotvrdila notifikáciu štátnej pomoci, preto nie je možná realizácia týchto projektov s využitím zdrojov Európskej únie (EÚ) v rámci Operačného programu Doprava (OPD).

Na základe rozhodnutia komisie zákazky nemajú finančné krytie. Štátny správca železničnej infraštruktúry plánoval výstavbu terminálov kombinovanej prepravy financovať z peňazí Kohézneho fondu EÚ a zo štátneho rozpočtu cez OPD v súčasnom programovom období.

"Zo záverov rozhodnutia EK vyplynula požiadavka monitorovania terminálu v Žiline Tepličke a povinnosť SR po troch rokoch poskytnúť EK požadované informácie," oznámili ŽSR. V prípade tohto terminálu boli podľa spoločnosti splnené všetky podmienky a investičná pomoc je zlučiteľná s vnútorným trhom.

"Toto monitorovanie umožní EK prijať pevnejšie rozhodnutie o nevyhnutnosti pomoci a jej účinku na hospodársku súťaž v prípade, že Slovensko v budúcnosti rozhodne notifikovať pomoc v súvislosti s plánovaným terminálom," dodali ŽSR. Vyhlásenie súťaží na pôvodný predmet zákazky preto plánujú najskôr v roku 2018 po realizácii prvej etapy stavby terminálu intermodálnej prepravy v Žiline, ako aj po jej úspešnom monitorovaní a kladnom rozhodnutí EK.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Írsko pokutovalo spoločnosť Meta za ukladanie hesiel

Írsko pokutovalo spoločnosť Meta za ukladanie hesiel

DNES - 15:10Ekonomické

Írska Komisia pre ochranu údajov v piatok udelila spoločnosti Meta pokutu 91 miliónov eur za neúmyselné uloženie hesiel niektorých používateľov bez ochrany alebo šifrovania.

Jaroslav Haščák sa vracia do vrcholového vedenia Penty

Jaroslav Haščák sa vracia do vrcholového vedenia Penty

DNES - 14:42Ekonomické

Spoluzakladateľ investičnej skupiny Penta, Jaroslav Haščák, sa po necelých štyroch rokoch vracia do vrcholového vedenia spoločnosti.

ISA: Meniaca sa demografia už teraz zvyšuje deficit verejných financií SR

ISA: Meniaca sa demografia už teraz zvyšuje deficit verejných financií SR

DNES - 13:19Ekonomické

Príspevky ekonomicky aktívnych ľudí do verejného rozpočtu vlani nepokryli výdavky na deti a seniorov.

Poslanci posunuli do druhého čítania balík konsolidačných opatrení

Poslanci posunuli do druhého čítania balík konsolidačných opatrení

VČERA - 21:41Ekonomické

Poslanci rokujú o opatreniach v skrátenom legislatívnom konaní.

Tibor Gašpar avizuje zmeny v balíku konsolidačných opatrení

Tibor Gašpar avizuje zmeny v balíku konsolidačných opatrení

VČERA - 17:53Ekonomické

Podpredseda Národnej rady SR Tibor Gašpar avizuje zmeny v návrhu balíka konsolidačných opatrení.