• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
16°Bratislava

Štát tento rok zarobí viac, a to na daniach a odvodoch

  • 15:22 26.09.2013
  • BRATISLAVA
Štát tento rok zarobí viac, a to na daniach a odvodoch

Daňové a odvodové príjmy by mali byť v tomto roku o 132 mil. eur vyššie, ako odhadol rezort financií vo svojej prognóze z júna tohto roku.

Uviedol to minister financií Peter Kažimír na štvrtkovej tlačovej konferencii k septembrovej prognóze daňových a odvodových príjmov verejnej správy, ktorú vypracoval Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií. K najvýraznejšiemu zvýšeniu prognózy podľa Kažimíra prispel makroekonomický vývoj a zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty (DPH).

Rezort financií očakáva vyššie daňové príjmy aj v nasledujúcich troch rokoch. Na nasledujúci rok bola daňová prognóza navýšená o 127 mil. eur a o 134 mil. eur v roku 2015. V roku 2016 ministerstvo financií očakáva zmenu len o 5 mil. eur. Podľa IFP sú zmeny odhadu príjmu daní a odvodov ovplyvnené novou makroekonomickou prognózou.

"Kým v rokoch 2013 - 15 v prognóze prevláda vplyv aktuálneho pozitívneho vývoja v eurozóne, zvýšenia domáceho dopytu a vyššieho rastu miezd, v roku 2016 preváži protivietor z výraznejšej konsolidácie verejných financií," uvádza v zverejnenej prognóze IFP.

Ešte stále je čo robiť

Najvýznamnejšiu zmenu oproti júnovej prognóze rezort financií očakáva pri výbere DPH.

"Okrem toho, že ekonomika Slovenska bude rásť rýchlejšie, ako sme očakávali, darí sa nám aj bojovať s daňovými únikmi. Odhadovaný výnos DPH na tento rok v tejto prognóze sa zvyšuje o 100 mil. eur a z toho až dve tretiny tvorí vyššia úspešnosť výberu. Naša krížová výprava proti daňovým únikom prináša svoje úspechy," uviedol Kažimír.

Opozičné KDH na jednej strane oceňuje lepší výber dane z pridanej hodnoty, na druhej strane ministrovi financií odkazuje, že ešte stále má v tomto smere čo robiť.

"Je dobré, že Smeru sa podarilo mierne znížiť úniky z DPH, ktoré za jeho súčasnej vlády narástli na historické maximum. Žiaľ, ešte stále sú vyššie ako v roku 2011 a vyzerá to tak, že sa štátu ani nepodarí dosiahnuť rozpočtový cieľ na tento rok," uviedol v reakcii na zverejnenú prognózu podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Inštitút zvýšil odhad výnosu spotrebnej dane z minerálnych olejov najmä z dôvodu lepšieho plnenia tejto spotrebnej dane, a to aj napriek dlhodobému trendu znižujúcej sa spotreby automobilov. Za očakávaniami však podľa IFP mierne zaostáva plnenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov.

"Finančná správa SR a distribútori tabakových výrobkov majú podozrenie, že od konca minulého roku dochádza k výraznejšej substitúcii v správaní spotrebiteľov predovšetkým lacnejších cigariet smerom k balenému tabaku a k alternatívnym tabakovým výrobkom," dodáva IFP.

Daňová prognóza sa menila tretíkrát

K zníženiu prognózy na roky 2013 - 2016 oproti júnu pristúpil IFP pri dani z príjmov právnických osôb (DPPO). Hlavným dôvodom je podľa IFP vyšší očakávaný pokles ziskovosti podnikov v roku 2013.

"Výber DPPO v tomto roku by mal medziročne vzrásť o 6 % pri zvýšenej sadzbe, čo zodpovedá poklesu základu dane o 12 %. Menšia časť poklesu základu dane je spôsobená konsolidačnými opatreniami," uvádza IFP.

Priebežné plnenie sociálnych a zdravotných odvodov bolo v prvých siedmich mesiacoch tohto roka pozitívnejšie, ako IFP pôvodne očakával. Dôvodom lepšieho plnenia je podľa IFP pozitívnejší vplyv zmien v oblasti zavedenia odvodov z dohôd.

"Na základe aktualizovaných prepočtov predpokladáme, že vplyv zavedenia odvodov na príjmy z dohôd bude o asi 65 mil. vyšší," dodáva IFP.

Daňová prognóza sa v tomto roku menila tretíkrát. Ministerstvo financií už začiatkom februára informovalo, že spomalenie hospodárskeho rastu v porovnaní s prognózou, na ktorej je postavený schválený rozpočet, bude znamenať nižšie príjmy z daní a odvodov v sume 361 mil. eur. Koncom júna ministerstvo avizovalo ďalší výpadok daňových a odvodových príjmov vo výške takmer 350 mil. eur.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Írsko pokutovalo spoločnosť Meta za ukladanie hesiel

Írsko pokutovalo spoločnosť Meta za ukladanie hesiel

DNES - 15:10Ekonomické

Írska Komisia pre ochranu údajov v piatok udelila spoločnosti Meta pokutu 91 miliónov eur za neúmyselné uloženie hesiel niektorých používateľov bez ochrany alebo šifrovania.

Jaroslav Haščák sa vracia do vrcholového vedenia Penty

Jaroslav Haščák sa vracia do vrcholového vedenia Penty

DNES - 14:42Ekonomické

Spoluzakladateľ investičnej skupiny Penta, Jaroslav Haščák, sa po necelých štyroch rokoch vracia do vrcholového vedenia spoločnosti.

ISA: Meniaca sa demografia už teraz zvyšuje deficit verejných financií SR

ISA: Meniaca sa demografia už teraz zvyšuje deficit verejných financií SR

DNES - 13:19Ekonomické

Príspevky ekonomicky aktívnych ľudí do verejného rozpočtu vlani nepokryli výdavky na deti a seniorov.

Poslanci posunuli do druhého čítania balík konsolidačných opatrení

Poslanci posunuli do druhého čítania balík konsolidačných opatrení

VČERA - 21:41Ekonomické

Poslanci rokujú o opatreniach v skrátenom legislatívnom konaní.

Tibor Gašpar avizuje zmeny v balíku konsolidačných opatrení

Tibor Gašpar avizuje zmeny v balíku konsolidačných opatrení

VČERA - 17:53Ekonomické

Podpredseda Národnej rady SR Tibor Gašpar avizuje zmeny v návrhu balíka konsolidačných opatrení.