Preventívna liečba migrény: Stačí urobiť dve zmeny v jedálničku
Na zmiernenie migrény môžu stačiť aj dve zmeny v stravovaní.
Migréna je oveľa viac ako obyčajná bolesť hlavy. Je to intenzívna pulzujúca bolesť na jednej alebo oboch stranách hlavy, ktorú niekedy môžu sprevádzať ďalšie príznaky, ako sú poruchy videnia, citlivosť na svetlo, dotyk, pachy alebo zvuk, necitlivosť v tvári alebo na končatinách, nevoľnosť, závraty alebo zvracanie.
Migrény sa radia k najbežnejším príčinám chronických bolestí, ktoré výrazne znižujú kvalitu života. Mnoho ľudí s migrénami si jednoducho musí ľahnúť a bolesť prečkať, alebo si pomôcť liekmi. Podľa vedcov je však možné migrénam predísť aj jednoduchými zmenami jedálnička.
Štúdia publikovaná v akademickom žurnále BMJ ukázala, že na zmiernenie frekvencie aj intenzity migrén je potrebné jesť viac tučných rýb a menej rastlinných tukov a olejov.
Vedci sledovali 182 dospelých s častými migrénami počas 16 týždňov. Účastníci boli náhodne zaradení do jedného z troch plánov zdravej výživy. Všetky stravovacie plány obsahovali ryby, zeleninu, hummus a šaláty. Účastníci dodržiavali jeden z troch jedálničkov:
- Vysoký obsah tučných rýb alebo olejov z tučných rýb a nízky obsah kyseliny linolovej
- Vysoký obsah tučných rýb a vysoký obsah kyseliny linolovej
- Vysoká hladina kyseliny linolovej a nízke hladiny tučných rýb
Vedci sa inšpirovali predchádzajúcim výskumom, ktorý naznačoval rozdielne úrovne chronického zápalu na základe zmien v príjme kyseliny linolovej a omega-3 mastných kyselín. Kyselina linolová sa nachádza v kukuričnom, slnečnicovom, sójovom a repkovom oleji, ako aj v niektorých orechoch a semenách. Omega-3 môžete nájsť v rybách, ako je losos, makrela, ustrice a sleď.
Jednotlivci sledovali počet migrén, ich dĺžku a intenzitu. Uvádzali, či potrebovali užívať lieky a či migrény ovplyvňovali ich schopnosť zúčastňovať sa na bežných každodenných úlohách v práci, škole alebo v spoločnosti. Pred štúdiou mali účastníci každý mesiac približne 16 dní s bolesťami hlavy, 5 hodín migrénovej bolesti a zaznamenali závažný vplyv na kvalitu života a potrebu viacerých liekov na potlačenie bolesti.
Po analýze údajov štvormesačnej štúdie vedci zistili, že u tých, ktorí konzumovali menej rastlinných olejov a viac tučných rýb, sa vyskytlo o 30 až 40% menej celkových hodín bolesti hlavy denne, menej hodín silnej bolesti hlavy denne a celkových dní bolesti hlavy mesačne. Vzorky krvi tiež dokázali, že táto skupina s vysokým obsahom rýb a nízkym obsahom rastlinného oleja mala nižšiu hladinu lipidov súvisiacich s bolesťou.
Autori štúdie tiež poznamenávajú, že príjem rýb má lepšie účinky ako užívanie kapsúl s rybím olejom. Vedci chcú teraz skúmať, ako tieto zmeny v strave môžu ovplyvniť ďalšie druhy chronickej bolesti.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú
Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.