Preventívna liečba migrény: Stačí urobiť dve zmeny v jedálničku

Na zmiernenie migrény môžu stačiť aj dve zmeny v stravovaní.
Migréna je oveľa viac ako obyčajná bolesť hlavy. Je to intenzívna pulzujúca bolesť na jednej alebo oboch stranách hlavy, ktorú niekedy môžu sprevádzať ďalšie príznaky, ako sú poruchy videnia, citlivosť na svetlo, dotyk, pachy alebo zvuk, necitlivosť v tvári alebo na končatinách, nevoľnosť, závraty alebo zvracanie.
Migrény sa radia k najbežnejším príčinám chronických bolestí, ktoré výrazne znižujú kvalitu života. Mnoho ľudí s migrénami si jednoducho musí ľahnúť a bolesť prečkať, alebo si pomôcť liekmi. Podľa vedcov je však možné migrénam predísť aj jednoduchými zmenami jedálnička.
Štúdia publikovaná v akademickom žurnále BMJ ukázala, že na zmiernenie frekvencie aj intenzity migrén je potrebné jesť viac tučných rýb a menej rastlinných tukov a olejov.
Vedci sledovali 182 dospelých s častými migrénami počas 16 týždňov. Účastníci boli náhodne zaradení do jedného z troch plánov zdravej výživy. Všetky stravovacie plány obsahovali ryby, zeleninu, hummus a šaláty. Účastníci dodržiavali jeden z troch jedálničkov:
- Vysoký obsah tučných rýb alebo olejov z tučných rýb a nízky obsah kyseliny linolovej
- Vysoký obsah tučných rýb a vysoký obsah kyseliny linolovej
- Vysoká hladina kyseliny linolovej a nízke hladiny tučných rýb
Vedci sa inšpirovali predchádzajúcim výskumom, ktorý naznačoval rozdielne úrovne chronického zápalu na základe zmien v príjme kyseliny linolovej a omega-3 mastných kyselín. Kyselina linolová sa nachádza v kukuričnom, slnečnicovom, sójovom a repkovom oleji, ako aj v niektorých orechoch a semenách. Omega-3 môžete nájsť v rybách, ako je losos, makrela, ustrice a sleď.
Jednotlivci sledovali počet migrén, ich dĺžku a intenzitu. Uvádzali, či potrebovali užívať lieky a či migrény ovplyvňovali ich schopnosť zúčastňovať sa na bežných každodenných úlohách v práci, škole alebo v spoločnosti. Pred štúdiou mali účastníci každý mesiac približne 16 dní s bolesťami hlavy, 5 hodín migrénovej bolesti a zaznamenali závažný vplyv na kvalitu života a potrebu viacerých liekov na potlačenie bolesti.
Po analýze údajov štvormesačnej štúdie vedci zistili, že u tých, ktorí konzumovali menej rastlinných olejov a viac tučných rýb, sa vyskytlo o 30 až 40% menej celkových hodín bolesti hlavy denne, menej hodín silnej bolesti hlavy denne a celkových dní bolesti hlavy mesačne. Vzorky krvi tiež dokázali, že táto skupina s vysokým obsahom rýb a nízkym obsahom rastlinného oleja mala nižšiu hladinu lipidov súvisiacich s bolesťou.
Autori štúdie tiež poznamenávajú, že príjem rýb má lepšie účinky ako užívanie kapsúl s rybím olejom. Vedci chcú teraz skúmať, ako tieto zmeny v strave môžu ovplyvniť ďalšie druhy chronickej bolesti.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.