Táto chutná príloha funguje lepšie ako doplnky na znižovanie krvného tlaku

Vedci dospeli k prekvapivým záverom.
Pre ľudí, ktorí držia diétu a obmedzujú sacharidy, sú zemiaky a hranolky úhlavným nepriateľom. Najmä hranolky spadajú do kategórie nezdravých jedál, keď sa kombinujú so soľou a kečupom.
Nová štúdia publikovaná v akademickom žurnále Nutrients však zistila, že táto obľúbená zelenina vám môže prospievať. Vedci z Purdue University tvrdia, že konzumácia väčšieho množstva zemiakov môže skutočne pomôcť udržať krvný tlak pod kontrolou lepšie ako užívanie určitých doplnkov.
Kľúčovou zložkou v zemiakoch je totiž draslík. Autori štúdie vysvetľujú, že zvýšenie príjmu draslíka v potravinách, ako sú pečené a varené zemiaky, pomáha znižovať zadržiavanie sodíka. Konzumácia väčšieho množstva zemiakov má podľa štúdie za následok aj väčší pokles systolického tlaku ako užívanie doplnkov draslíka.
V experimente, ktorý zahŕňal 30 mužov a žien s hypertenziou, vedci tiež zistili, že hranolky nie sú nevyhnutne zlé pre srdce. Ich štúdia v skutočnosti ukazuje, že porcia hranoliek s 330 kalóriami spolu s normálnou stravou nemala žiadny vplyv na krvný tlak účastníkov.
Aj keď sa často kladie značný dôraz na zníženie príjmu sodíka v potrave, draslík hrá rovnako dôležitú úlohu. Ako vysvetlila autorka štúdie Connie Weaver, pomer draslíka k sodíku je najdôležitejší, pretože príjem zemiakov viedol k väčšiemu zníženiu zadržiavania sodíka ako samotný doplnok draslíka.
Hranolky nemusia byť zlé, ak sú upečené
Autori štúdie poznamenávajú, že doteraz bolo vykonaných málo výskumov vplyvu draslíka na krvný tlak. Vedci tvrdia, že konzumácia iba jedného stredne veľkého zemiaka predstavuje asi 10 percent dennej potreby draslíka.
V tejto štúdii vedci rozdelili 30 dobrovoľníkov do 4 intervenčných skupín s draslíkom po dobu 16 dní. Jedna skupina jedla kontrolnú stravu obsahujúcu 2 300 mg draslíka každý deň, čo vedci považujú za nízky príjem draslíka.
Ostatné skupiny mali rovnakú stravu, ale prijímali buď 1 000 mg draslíka z pečených, varených alebo na panvici ohriatych zemiakov, 1 000 mg draslíka z pečených hranolčekov alebo 1 000 mg doplnku draslíka.
Výsledky odhalili priaznivý vplyv konzumácie zemiakov na systolický krvný tlak. „Celkovo sme dospeli k záveru, že varené alebo pečené zemiaky môžu pomôcť znížiť systolický krvný tlak - a pečené hranolky nemajú žiadne nepriaznivé účinky na krvný tlak a možno ich zahrnúť do celkovej zdravej výživy,“ dodala na záver Weaver.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.