Ako vplývajú biopotraviny na vývoj dieťaťa
Oplatí sa investovať do biopotravín pre dobro dieťaťa?
Podľa novej štúdie publikovanej v akademickom žurnále Environmental Pollution môžu byť biopotraviny kľúčom k dobrým známkam malých detí. Španielski vedci tvrdia, že našli súvislosť medzi detskou stravou a tým, ako dobre zvládajú logické a pamäťové testy.
Konkrétne tím z Barcelonského inštitútu pre globálne zdravie tvrdí, že konzumácia väčšieho množstva biopotravín má za následok lepší kognitívny rozvoj detí v školskom veku. Jedenie rýchleho občerstvenia, život v preplnenom dome a vystavenie tabakovému dymu znížili skóre inteligencie.
Živiny nevyhnutné pre mozog, ako sú mastné kyseliny, vitamíny a antioxidanty, môžu v detstve posilniť kognitívne funkcie, uviedol vedúci autor štúdie Jordi Júlvez.
Štúdia takmer 1300 detí vo veku od 6 do 11 rokov skúmala 87 rôznych environmentálnych faktorov, ktorým boli tieto deti vystavené v matkinom lone. Tiež sa zamerali na ďalších 122 faktorov, s ktorými sa stretli v detstve. Patrí sem všetko od znečistenia ovzdušia, cez hluk až po rôzne podmienky životného štýlu.
Výsledky ukazujú, že najväčší pozitívny vplyv na fluidnú inteligenciu (alebo schopnosť riešiť problémy) a pracovnú pamäť má konzumácia bio potravín. Medzi ďalšie faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú inteligenciu dieťaťa, patrí spotreba rýchleho občerstvenia, vysoký počet členov rodiny v dome, znečistenie ovzdušia v interiéroch a tabakový dym.
Cigaretový dym poškodzuje kognitívny vývoj
Autori štúdie tiež zistili, že tabakový dym a znečistenie ovzdušia jemnými časticami PM2,5 majú negatívny vplyv na inteligenciu dieťaťa. Ich zistenia ukazujú, že tieto znečisťujúce látky vyvolávajú v mozgu zápalové reakcie, ktoré vedú k horšiemu kognitívnemu vývoju. Je zaujímavé, že vedci tvrdia, že vystavenie tabakovému dymu môže v skutočnosti súvisieť s rodinným príjmom a rozhodnutiami, ktoré robia.
"Počet ľudí, ktorí žijú spoločne v dome, je často ukazovateľom ekonomického stavu rodiny a že kontexty chudoby uprednostňujú menej zdravý životný štýl, čo môže následne ovplyvniť skóre kognitívnych testov detí," vysvetľuje Júlvez.
Vedci tiež tvrdia, že okrem školského prospechu všetky tieto faktory zohrávajú úlohu v tom, ako deti interagujú s ostatnými. Znečistenie ovzdušia, tabakový dym a návyky životného štýlu v detstve (strava, spánok a rodinný sociálny kapitál) súviseli s problémami správania u detí.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.