Ľudia s týmto tvarom postavy majú menšie riziko demencie
Ľudí pred demenciou chráni béžový tuk.
Ľudia, ktorí majú postavu v tvare hrušky majú menšie riziko nástupu demencie. “Hrušky” ukladajú tuk rovnomernejšie, než ľudia s postavou v tvare jablka, u ktorých sa tuk drží aj od pása nahor. Ľudia s hruškovitou postavou majú viac takzvaného béžového tuku, ktorý zmierňuje zápal spojený s demenciou. Potvrdila to štúdia publikovaná v akademickom žurnále Nature Communications.
Ľudia s postavou v tvare hrušky majú nižšie riziko srdcových chorôb a cukrovky, ako aj poklesu kognitívnych schopností. Teraz však vedci tvrdia, že béžové tukové bunky alebo adipocyty sú „nevyhnutné“ pre neuroprotektívne a protizápalové účinky podkožného tuku, ktorý je zmesou bielych a béžových buniek.
Je zaujímavé, že béžový tuk je bežnejší u mladších ľudí a cvičenie a vystavenie chladu umožňujú zafarbenie bielych tukových buniek na béžovú. Vedci dúfajú, že ich objav by mohol viesť k preventívnej liečbe demencie. Tá môže zahŕňať lieky, ktoré napodobňujú účinky tohto tuku, alebo by bolo možné béžový tuk zmraziť v ranom veku a transplantovať ho pacientom, keď sú starší.
Vedci na tieto zistenia prišli tak, že testovali samce myší so špecifickým chýbajúcim génom. Tento chýbajúci gén bránil zhnednutiu adipocytov v podkožnom tuku, čo malo za následok podkožný tuk, ktorý sa viac podobá viscerálnemu tuku, ktorý sa nachádza v bruchu v oblasti orgánov. Pri strave s vysokým obsahom tukov sa už ukázalo, že u týchto myší sa cukrovka vyvíja rýchlejšie ako u myší s normálnym množstvom béžového tuku. Predchádzajúce štúdie ukázali, že transplantácia podkožného tuku do obéznych myší zlepšila ich metabolizmus v priebehu niekoľkých týždňov.
Tuk by bolo možné transplantovať
Zatiaľ čo normálne myši aj myši, ktorým tento gén chýbal, získali približne rovnaké množstvo hmotnosti počas štyroch týždňov, myši bez funkčného béžového tuku vykazovali pri testovaní viac kognitívnych problémov. Ich mozog a telo tiež vykazovali silný zápal v reakcii na stravu s vysokým obsahom tukov. Tento zápal postihol mikrogliálne bunky - imunitné bunky v mozgu - ktoré môžu prispieť k demencii a ďalším mozgovým problémom.
Predtým, ako sa u nich vyvinul diabetes, mikroglie myší, ktorých vek bol porovnateľný s 20-ročným človekom, už vykazovali zápal. V experimentoch normálne myši tiež vykazovali zápal, ale spolu s protizápalovou reakciou, ktorá pomohla minimalizovať problémy.
Vedci tiež transplantovali podkožný tuk z mladých, chudých zdravých myší do inak normálnych, ale teraz obéznych myší, u ktorých sa vyvinulo správanie podobné demencii po tom, ako 10 až 12 týždňov mali stravu s vysokým obsahom tukov. Transplantácia priniesla zlepšenie v centre učenia a pamäte hlboko v mozgu. Výsledky tiež ukazujú, že béžový tuk interaguje s imunitnými bunkami a indukuje v podkožnom tuku protizápalový proteín IL-4. IL-4 je jednou z bielkovín potrebných na to, aby chlad stimuloval zmenu tuku na béžový.
Vedci tvrdia, že IL-4 je priamo zapojený do komunikácie medzi béžovými tukovými bunkami a neurónmi v mozgu. "Je to vzrušujúce, pretože máme spôsob, akým periférne imunitné bunky interagujú s mozgom spôsobom, ktorý podporuje poznávanie," uviedla neurovedkyňa Alexis Stranahan.
Tím teraz dúfa, že vykoná ďalší výskum toho, či záleží na umiestnení transplantovaného tuku a či transplantácia viscerálneho tuku do podkožnej oblasti znižuje jeho škodlivý účinok. Chcú tiež preskúmať tieto problémy u samíc myší, pretože súčasné štúdie boli obmedzené na samce a chcú zistiť, ako podkožný tuk vysiela protizápalovú správu.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.