Sušené slivky majú zásadný vplyv na zápal v tele. Toľkoto ich musíte zjesť

Denná konzumácia sušených sliviek znižuje riziko srdcových chorôb.
Ľudia zvyčajne jedia sušené slivky, aby dopomohli svojmu tráveniu, ale ukázalo sa, že hrsť denne dokáže robiť zázraky aj so zdravím vášho srdca a znižovať zápal, najmä u starších žien.
Srdcové choroby sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí. Vedci zo Štátnej univerzity v San Diegu odhaľujú, že konzumácia piatich alebo šiestich sliviek každý deň počas šiestich mesiacov znižuje riziko srdcových chorôb a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu v tele.
V štúdii publikovanej v časopise Journal of Medicinal Food bolo 48 zdravých žien po menopauze rozdelených do troch skupín. Jedna skupina jedla šesť sliviek a dve ďalšie jedli 50 g alebo 100 g sušených sliviek denne počas šesťmesačnej štúdie. Ostatné aspekty stravy a životného štýlu zostali podobné ako pred štúdiou.
Sušené slivky zlepšujú hladiny cholesterolu
Vedci na začiatku a na konci štúdie u účastníčok zmerali markery rizika srdcových chorôb. Chceli tak zistiť, či došlo k zlepšeniu u tých, ktoré jedli sušené slivky.
Výsledky ukazujú podobné pozitívne výsledky u tých, ktoré jedli 50 g a 100 g sušených sliviek. Každodenná konzumácia sliviek tiež znížila úroveň zápalu a zvýšila obsah antioxidantov. Nebola zaznamenaná žiadna pozoruhodná zmena v hmotnosti alebo BMI účastníkov.
Štúdia ukazuje, že sušené slivky by mohli byť dobrým doplnkom stravy na zníženie srdcových chorôb a zápalu, ako aj na zlepšenie antioxidačnej kapacity. Ako uviedol Mark Kern, profesor výživy na Štátnej univerzite v San Diegu:
"Zníženie chronického zápalu a zvýšenie antioxidačnej kapacity v tele je spojené s nižším rizikom kardiovaskulárnych a mnohých ďalších ochorení. Táto štúdia nielen ukazuje, že sušené slivky môžu byť dobrým spôsobom, ako zmierniť zápal a zvýšiť antioxidačnú kapacitu, ale tiež naznačuje, že konzumácia sušených sliviek každý deň môže u postmenopauzálnych žien zlepšiť hladinu cholesterolu."
Nedávny výskum tiež ukazuje, že postmenopauzálna žena so slabými kosťami zaznamenala nárast hustoty kostí konzumáciou 50 g sušených sliviek každý deň počas 16 mesiacov.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.