Sušené slivky majú zásadný vplyv na zápal v tele. Toľkoto ich musíte zjesť
Denná konzumácia sušených sliviek znižuje riziko srdcových chorôb.
Ľudia zvyčajne jedia sušené slivky, aby dopomohli svojmu tráveniu, ale ukázalo sa, že hrsť denne dokáže robiť zázraky aj so zdravím vášho srdca a znižovať zápal, najmä u starších žien.
Srdcové choroby sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí. Vedci zo Štátnej univerzity v San Diegu odhaľujú, že konzumácia piatich alebo šiestich sliviek každý deň počas šiestich mesiacov znižuje riziko srdcových chorôb a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu v tele.
V štúdii publikovanej v časopise Journal of Medicinal Food bolo 48 zdravých žien po menopauze rozdelených do troch skupín. Jedna skupina jedla šesť sliviek a dve ďalšie jedli 50 g alebo 100 g sušených sliviek denne počas šesťmesačnej štúdie. Ostatné aspekty stravy a životného štýlu zostali podobné ako pred štúdiou.
Sušené slivky zlepšujú hladiny cholesterolu
Vedci na začiatku a na konci štúdie u účastníčok zmerali markery rizika srdcových chorôb. Chceli tak zistiť, či došlo k zlepšeniu u tých, ktoré jedli sušené slivky.
Výsledky ukazujú podobné pozitívne výsledky u tých, ktoré jedli 50 g a 100 g sušených sliviek. Každodenná konzumácia sliviek tiež znížila úroveň zápalu a zvýšila obsah antioxidantov. Nebola zaznamenaná žiadna pozoruhodná zmena v hmotnosti alebo BMI účastníkov.
Štúdia ukazuje, že sušené slivky by mohli byť dobrým doplnkom stravy na zníženie srdcových chorôb a zápalu, ako aj na zlepšenie antioxidačnej kapacity. Ako uviedol Mark Kern, profesor výživy na Štátnej univerzite v San Diegu:
"Zníženie chronického zápalu a zvýšenie antioxidačnej kapacity v tele je spojené s nižším rizikom kardiovaskulárnych a mnohých ďalších ochorení. Táto štúdia nielen ukazuje, že sušené slivky môžu byť dobrým spôsobom, ako zmierniť zápal a zvýšiť antioxidačnú kapacitu, ale tiež naznačuje, že konzumácia sušených sliviek každý deň môže u postmenopauzálnych žien zlepšiť hladinu cholesterolu."
Nedávny výskum tiež ukazuje, že postmenopauzálna žena so slabými kosťami zaznamenala nárast hustoty kostí konzumáciou 50 g sušených sliviek každý deň počas 16 mesiacov.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.