• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.1.2025Meniny má Andrea
-2°Bratislava

Desivé zistenie o arašidoch: Obľúbené orechy prispievajú k rakovine, pozor na množstvo!

  • 20:04 21.08.2021
  • Liverpool
Desivé zistenie o arašidoch: Obľúbené orechy prispievajú k rakovine, pozor na množstvo!

Milovníci arašidov by si mali dať pozor na množstvo, ktoré bežne zjedia. Obľúbený druh orechov totiž podľa nových zistení súvisí s tvorbou metastáz.

Arašidy môžeme považovať za jedinečný druh orechov vďaka tomu, že na rozdiel od iných rastú pod zemou. Veľkej spotrebe sa tešia najmä v Spojených štátoch, o čo sa nepochybne pričinilo aj arašidové maslo, ktoré tvorí polovicu zo všetkých skonzumovaných arašidov a arašidových výrobkov v tejto krajine.

Vďaka vysokému obsahu nenasýtených tukov sú arašidy prospešné pre zdravie srdca. Pomáhajú tiež pri chudnutí, znižujú riziko cukrovky a dokonca znižujú zápal v tele. Žiaľ, konzumácia arašidov so sebou prináša aj obrovské riziko.

Výskum publikovaný v júli 2021 v medicínskom žurnále Carcinogenesis poukazuje na skutočnosť, že bielkovina arašidový aglutinín (PNA) u onkologických pacientov podporuje vylučovanie dvoch molekúl, ktoré podporujú tvorbu metastáz. Konkrétne ide o cytokíny, ktoré sú dôležitou súčasťou signalizačnej schopnosti buniek a imunitnej odpovede.

Cytokíny IL-6 a MCP-1 podporujú priľnavosť molekúl na povrchu endotelových buniek lemujúcich vnútorné steny ciev. Tieto endotely sú potom atraktívnejšie pre voľne sa pohybujúce nádorové bunky, čím sa zvyšuje riziko interakcie medzi nimi a tvorby metastáz.

„Stále je potrebné doplniť výskum o ďalšie zistenia, ale už teraz vieme, že veľmi častá konzumácia arašidov môže u onkologických pacientov zvýšiť riziko šírenia rakoviny po tele,“ uvádza vo vyhlásení jeden z autorov štúdie Lu-Gang Yu z Liverpoolskej univerzity.

PNA je proteín, ktorý sa viaže na sacharidy a do krvného obehu vstupuje rýchlo po skonzumovaní arašidov. Je pritom odolný voči teplu pri varení aj tráveniu a tvorí zhruba 0,15 percent celkovej hmotnosti arašidu.

Hrozivé následky arašidov v prípade onkologických pacientov nemožno očakávať za každých okolností. Výskumy v skutočnosti hovoria o určitom množstve, ktorého prekročenie už poukazuje na výrazné zvýšenie koncentrácie PNA v krvi – 250 gramov arašidov. Odporúčaná denná dávka je pritom 28 gramov, alebo približne 28 kusov arašidov.

Na záver treba tiež dodať, že sa nepotvrdila žiadna spojitosť medzi jedením arašidov a úmrtnosťou na rakovinu.

Zdroj: Info.sk, DP, webmd.com, oup.com, liverpool.ac.uk, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

VČERA - 20:05Zdravie

Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

17:16 01.01.2025Zdravie

Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

21:50 29.12.2024Zdravie

Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

21:20 29.12.2024Zdravie

Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.

Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

21:03 28.12.2024Zdravie

Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.