Desivé zistenie o arašidoch: Obľúbené orechy prispievajú k rakovine, pozor na množstvo!

Milovníci arašidov by si mali dať pozor na množstvo, ktoré bežne zjedia. Obľúbený druh orechov totiž podľa nových zistení súvisí s tvorbou metastáz.
Arašidy môžeme považovať za jedinečný druh orechov vďaka tomu, že na rozdiel od iných rastú pod zemou. Veľkej spotrebe sa tešia najmä v Spojených štátoch, o čo sa nepochybne pričinilo aj arašidové maslo, ktoré tvorí polovicu zo všetkých skonzumovaných arašidov a arašidových výrobkov v tejto krajine.
Vďaka vysokému obsahu nenasýtených tukov sú arašidy prospešné pre zdravie srdca. Pomáhajú tiež pri chudnutí, znižujú riziko cukrovky a dokonca znižujú zápal v tele. Žiaľ, konzumácia arašidov so sebou prináša aj obrovské riziko.
Výskum publikovaný v júli 2021 v medicínskom žurnále Carcinogenesis poukazuje na skutočnosť, že bielkovina arašidový aglutinín (PNA) u onkologických pacientov podporuje vylučovanie dvoch molekúl, ktoré podporujú tvorbu metastáz. Konkrétne ide o cytokíny, ktoré sú dôležitou súčasťou signalizačnej schopnosti buniek a imunitnej odpovede.
Cytokíny IL-6 a MCP-1 podporujú priľnavosť molekúl na povrchu endotelových buniek lemujúcich vnútorné steny ciev. Tieto endotely sú potom atraktívnejšie pre voľne sa pohybujúce nádorové bunky, čím sa zvyšuje riziko interakcie medzi nimi a tvorby metastáz.
„Stále je potrebné doplniť výskum o ďalšie zistenia, ale už teraz vieme, že veľmi častá konzumácia arašidov môže u onkologických pacientov zvýšiť riziko šírenia rakoviny po tele,“ uvádza vo vyhlásení jeden z autorov štúdie Lu-Gang Yu z Liverpoolskej univerzity.
PNA je proteín, ktorý sa viaže na sacharidy a do krvného obehu vstupuje rýchlo po skonzumovaní arašidov. Je pritom odolný voči teplu pri varení aj tráveniu a tvorí zhruba 0,15 percent celkovej hmotnosti arašidu.
Hrozivé následky arašidov v prípade onkologických pacientov nemožno očakávať za každých okolností. Výskumy v skutočnosti hovoria o určitom množstve, ktorého prekročenie už poukazuje na výrazné zvýšenie koncentrácie PNA v krvi – 250 gramov arašidov. Odporúčaná denná dávka je pritom 28 gramov, alebo približne 28 kusov arašidov.
Na záver treba tiež dodať, že sa nepotvrdila žiadna spojitosť medzi jedením arašidov a úmrtnosťou na rakovinu.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.