Desivé zistenie o arašidoch: Obľúbené orechy prispievajú k rakovine, pozor na množstvo!
Milovníci arašidov by si mali dať pozor na množstvo, ktoré bežne zjedia. Obľúbený druh orechov totiž podľa nových zistení súvisí s tvorbou metastáz.
Arašidy môžeme považovať za jedinečný druh orechov vďaka tomu, že na rozdiel od iných rastú pod zemou. Veľkej spotrebe sa tešia najmä v Spojených štátoch, o čo sa nepochybne pričinilo aj arašidové maslo, ktoré tvorí polovicu zo všetkých skonzumovaných arašidov a arašidových výrobkov v tejto krajine.
Vďaka vysokému obsahu nenasýtených tukov sú arašidy prospešné pre zdravie srdca. Pomáhajú tiež pri chudnutí, znižujú riziko cukrovky a dokonca znižujú zápal v tele. Žiaľ, konzumácia arašidov so sebou prináša aj obrovské riziko.
Výskum publikovaný v júli 2021 v medicínskom žurnále Carcinogenesis poukazuje na skutočnosť, že bielkovina arašidový aglutinín (PNA) u onkologických pacientov podporuje vylučovanie dvoch molekúl, ktoré podporujú tvorbu metastáz. Konkrétne ide o cytokíny, ktoré sú dôležitou súčasťou signalizačnej schopnosti buniek a imunitnej odpovede.
Cytokíny IL-6 a MCP-1 podporujú priľnavosť molekúl na povrchu endotelových buniek lemujúcich vnútorné steny ciev. Tieto endotely sú potom atraktívnejšie pre voľne sa pohybujúce nádorové bunky, čím sa zvyšuje riziko interakcie medzi nimi a tvorby metastáz.
„Stále je potrebné doplniť výskum o ďalšie zistenia, ale už teraz vieme, že veľmi častá konzumácia arašidov môže u onkologických pacientov zvýšiť riziko šírenia rakoviny po tele,“ uvádza vo vyhlásení jeden z autorov štúdie Lu-Gang Yu z Liverpoolskej univerzity.
PNA je proteín, ktorý sa viaže na sacharidy a do krvného obehu vstupuje rýchlo po skonzumovaní arašidov. Je pritom odolný voči teplu pri varení aj tráveniu a tvorí zhruba 0,15 percent celkovej hmotnosti arašidu.
Hrozivé následky arašidov v prípade onkologických pacientov nemožno očakávať za každých okolností. Výskumy v skutočnosti hovoria o určitom množstve, ktorého prekročenie už poukazuje na výrazné zvýšenie koncentrácie PNA v krvi – 250 gramov arašidov. Odporúčaná denná dávka je pritom 28 gramov, alebo približne 28 kusov arašidov.
Na záver treba tiež dodať, že sa nepotvrdila žiadna spojitosť medzi jedením arašidov a úmrtnosťou na rakovinu.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.