• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.1.2025Meniny má Andrea
-2°Bratislava

Slnko má prekvapivý vplyv na kolorektálny karcinóm

  • 18:03 22.08.2021
  • San Diego
Slnko má prekvapivý vplyv na kolorektálny karcinóm

Vystavenie slnku môže mať vplyv na riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Napriek tomu, že opaľovanie môže byť rizikom pre rozvoj rakoviny kože, podľa vedcov dostatok slnka môže pomôcť v boji s iným typom rakoviny. Vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu tvrdia, že nedostatok expozície ultrafialovému svetlu môže zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Opaľovanie zvyšuje hladinu vitamínu D, ktorý chráni pred týmto ochorením. Vedci skúmali prípady rakoviny a úmrtnosti na celom svete. Ich prieskum odhalil, že jednotlivci v krajinách, ktoré majú menej slnečného svetla, majú zvyčajne vyššiu mieru rakoviny hrubého čreva.

Na zemský povrch dopadajú dva druhy ultrafialových lúčov, a to UVA a UVB svetlo. Obe môžu spôsobiť rakovinu kože, ale UVB je hlavným zdrojom vitamínu D, ktorý posilňuje kosti, svaly a dokonca aj zuby.

"Aj keď je to stále predbežný dôkaz, najmä starší jedinci môžu znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka nápravou nedostatku vitamínu D," uviedol Raphael Cuomo, spoluautor štúdie publikovanej vo vedeckom časopise BMC Public Health.

V niektorých krajinách nemajú dostatok slnečného svetla

V slnečných krajinách podľa štúdie počet prípadov klesol. Toto zistenie by mohlo viesť k riešeniam, ako sú svetelné terapie, ktoré napodobňujú výhody slnka bez poškodenia kože.

Žiaľ, slnko má viac nevýhod. Nadmerná expozícia UVB lúčom môže spôsobiť spálenie a dokonca aj rakovinu kože. Proteín v koži premieňa toto svetlo na vitamín D. O ňom je známe, že tiež znižuje riziko rakovoiny prsníka, prostaty a pľúc.

Cuomo a jeho kolegovia kombinovali údaje z databázy Global Cancer so satelitnými snímkami oblakov a aerosólov blokujúcich slnko od NASA. Vedci zistili „významnú súvislosť“ medzi menším množstvom slnečných lúčov a väčším počtom prípadov rakoviny hrubého čreva vo všetkých vekových skupinách. Zdá sa, že starší ľudia sú v tomto prípade obzvlášť náchylní.

Vedci poznamenávajú, že ich zistenia berú do úvahy ďalšie faktory vrátane pigmentácie pokožky, strednej dĺžky života a fajčenia. Spojené kráľovstvo, Nórsko, Dánsko a Kanada sú príkladmi krajín, ktoré dostávajú menej UVB lúčov. Spojené arabské emiráty, Sudán, Nigéria a India sú na opačnom konci spektra.

Štúdia však neskúmala účinok doplnkov vitamínu D, oblečenia a znečistenia ovzdušia, ktoré môže tiež ovplyvniť expozíciu UVB. Vtamín D je prítomný aj v tučných rybách, vaječných žĺtkoch, syroch a hubách.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, bmcpublichealth.biomedcentral.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

VČERA - 20:05Zdravie

Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

17:16 01.01.2025Zdravie

Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

21:50 29.12.2024Zdravie

Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

21:20 29.12.2024Zdravie

Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.

Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

21:03 28.12.2024Zdravie

Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.