10 jedál, ktoré sú najprospešnejšie pre zdravie močového mechúra
Nepoškoďte si močový mechúr nevhodne zvolenou stravou. Tieto jedlá ho najdlhšie udržia zdravé.
Močový mechúr je svalnatý vak, ktorý je uložený v panve. Keď je prázdny, má približnú veľkosť a tvar hrušky. Hlavnou funkciou močového mechúra je skladovať moč a kontrolovať vyprázdňovanie. Jeho bežná kapacita je 400 až 600 mililitrov.
Medzi ochorenia, ktoré často postihujú močový mechúr, zaraďujeme aj cystitídu, inkontinenciu, rakovinu, hematúriu (prítomnosť krvi v moči), zadržiavanie moču či dysúriu (bolesti pri močení). Našťastie sa proti nim dá brániť účinnou prevenciou, ktorá by mala zahŕňať správne zvolené potraviny.
Ak si chcete udržať zdravie močového mechúra, vo všeobecnosti by ste mali obmedziť príjem citrusov, pikantných jedál a umelých sladidiel. Treba sa vyhnúť aj káve a alkoholu, ktoré pôsobia močopudne a môžu prispieť k vzniku infekcií.
Povedzme si ale viac o jedlách, ktoré váš mechúr ocení.
1. Tekvica
Foto: Krzysztof Slusarczyk/Shutterstock.com
Tekvica má len nízky počet kalórií, pričom obsahuje množstvo komplexných sacharidov a vlákniny, ktoré podporujú pravidelné vyprázdňovanie. Tieto živiny nepôsobia ako záťaž na mechúr, ale naopak ho posilňujú.
2. Zemiaky
Na svete možno nájsť viac ako štyritisíc druhov zemiakov, takže si je z čoho vyberať. Najlepšie pre zdravie močového mechúra sú červenohnedé zemiaky a sladké zemiaky.
3. Banány
Banány sú známe vysokým obsahom horčíka a vlákniny, ktoré podporujú peristaltiku čriev a vyplavovanie toxínov z močových ciest. Na rozdiel od citrusového ovocia nepôsobia dráždivo, čo močový mechúr určite ocení.
4. Celozrnné potraviny
Foto: marilyn barbone/Shutterstock.com
Vďaka celozrnným potravinám viete telo zásobiť dostatkom zdravých sacharidov, ktoré nepredstavujú hrozbu pre mechúr. Nebojte sa preto siahnuť po quinoa, ovsených vločkách či tmavom pečive, ktoré vám okrem toho dodajú množstvo vlákniny.
5. Hrušky
Nie nadarmo sa hovorí, že potraviny, ktoré majú tvar jednotlivých orgánov, podporujú ich zdravie. Hrušky obsahujú len málo cukru, no stále sú dosť sladké na to, aby uspokojili vašu chuť na sladkosti. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravie celej tráviacej a vylučovacej sústavy, a obsahujú veľa antioxidantov, ktoré zbavujú telo toxínov.
6. Zelené fazuľky
Nízkokalorické zelené fazuľky sa dajú jesť za surova aj uvarené. Sú dobrým zdrojom vitamínov A, C a K a majú tiež antioxidačné vlastnosti, ktoré zaisťujú dobrú funkčnosť všetkým orgánom tela.
7. Vajcia
Ich hlavnou dominantou sú bielkoviny a aminokyseliny, ktoré sa starajú o správny chod tela. Keďže mechúr vôbec nedráždia, vajcia možno považovať za jeden z najbezpečnejších zdrojov bielkovín.
8. Orechy
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com
Mandle, arašidy a kešu oriešky obsahujú množstvo bielkovín a zdravých tukov, ktoré telo potrebuje pre správny chod. Spoľahlivo nahradia čipsy a iné slané pochutiny, keď vás prepadne hlad. Konkrétne tieto tri druhy sú pre zdravie močového mechúra najlepšie.
9. Chudé mäso
Kuracie a morčacie mäso, ryby a hovädzie s nízkym obsahom tuku sú najlepší priatelia močového mechúra. Ich nutričnú hodnotu ešte zvýšite dusením alebo pečením s pridaním minimálneho množstva oleja. Takto sa nemusíte báť, že mechúr príliš zaťažíte.
10. Chlieb
Pre zdravie mechúra sa nemusíte obmedzovať len na celozrnný variant. Pokiaľ nemáte celiakiu, pečivo vám neublíži.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.