10 jedál, ktoré sabotujú vašu snahu udržať si silné a biele zuby
Niektoré inak zdravé potraviny vás prekvapia svojou agresivitou voči zubom a zubnej sklovine. Ak si chcete uchovať zdravý chrup, ich konzumáciu radšej obmedzte.
Správna starostlivosť o zuby začína ráno so zubnou kefkou v ruke a končí večer presne tak isto. Veľkú rolu v starostlivosti o zuby ale zohráva aj strava.
Zvlášť sladké jedlá a nápoje majú povesť najväčších škodcov sfarbenia zubov a kvality zubnej skloviny. Okrem nich si však treba dať aj na niekoľko ďalších potravín.
1. Žuvacie cukríky
Foto: etorres/Shutterstock.com
Žuvacie cukríky sa ľahko lepia na zuby, čo je tiež dôvod, prečo sa z nich ťažko odstraňujú. Ak zostanú prilepené na zube niekoľko hodín, začnú sa v okolí tvoriť baktérie, ktoré narúšajú zub. Cukríky okrem toho obsahujú množstvo cukru, ktorý je sám osebe škodlivý.
2. Citróny
Citrusové ovocie obsahuje veľa vitamínu C, ktorého prospešné vlastnosti sú nepopierateľné, ale zároveň sa v ňom nachádza kyslá šťava, ktorá prispieva k rýchlemu hnitiu zubov.
3. Paradajky
Je to možno nečakané, ale aj pri jedení paradajok sa zuby stretávajú s kyslosťou. Najväčšou hrozbou sú čerstvé paradajky - po ich skonzumovaní by ste si mali ústa vypláchnuť čistou vodou. Varené alebo inak spracované paradajky zubom až tak neškodia.
4. Biele pečivo
Rafinované sacharidy si so zubmi veľmi nerozumejú. Počas žutia enzýmy v slinách premieňajú škrob v pečive na cukor, ktorý môže zafarbiť alebo poškodiť zub. Ak sa dá, voľte radšej celozrnnú verziu.
5. Pukance
Foto: Glevalex/Shutterstock.com
Ak ste už jedli pukance, určite viete, že drobné časti kukurice sa rady zachytávajú medzi zubmi. Niekedy sa nedarí dostať ich odtiaľ aj niekoľko dní, a tak sa nemôžete diviť, že v takejto situácii sa pri ďasnách rýchlo množia baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz. Nevypukanú kukuricu by ste nemali jesť vôbec, pretože môže zvonku nalomiť či odštiepiť aj zdravý zub.
6. Lesné plody
Čučoriedky, maliny a jahody sú vysoko pigmentované, čo sa pri častej konzumácii podpíše aj na farbe vašich zubov. Tento efekt môžete redukovať jedine umytím zubov pred ich jedením, aby ste tak ochránili sklovinu.
7. Káva
Káva obsahuje veľké množstvo kyseliny trieslovej, ktorá nielenže rozkladá sklovinu, ale je známa aj tým, že farbí zuby. Ak pijete kávu každý deň, počítajte s tým, že sa dočkáte trvalého stmavnutia zubov.
8. Tvrdé cukríky
Ak siahate po cukríkoch, keď vás prepadne chuť na sladké, majte sa na pozore pred poškodením zubov. Farbivá, ktoré obsahujú, dokážu neraz zafarbiť zuby. Ich hryzenie okrem toho môže zuby poškodiť.
9. Karamelizované omáčky
Foto: Vladislav Noseek/Shutterstock.com
Omáčky a všetky pochutiny, ktoré sa pripravujú roztápaním cukru, sú pohromou pre zdravý chrup. Sú lepkavé a ťažko sa odstraňujú z medzier medzi zubami. Neraz podporujú množenie baktérií pri zuboch.
10. Mango
Prekvapení? Tak, ako citrusy, aj mango obsahuje kyslú šťavu, ktorá dokáže preniknúť cez ochrannú vrstvu zubu. Toto ovocie má tiež vysokú koncentráciu pigmentov, ktoré dokážu zmeniť odtieň zubov.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.