Vytvorte si z každého jedla noblesnú delikatesu. 5-hviezdičkový šéfkuchár radí, ako na to
- 16:11 29.08.2021
- York
Povýšte svoju domácu kuchyňu na novú úroveň. Keď si osvojíte rady majstra, do reštaurácie tak rýchlo nepobežíte.
Reštaurácie nás zväčša nelákajú len vďaka chutným a rozmanitým jedlám, ale tiež kvôli luxusu, aký si doma na tanieri len tak nedoprajeme. Jedlo pritom nemusí byť drahé, no šikovné ruky šéfkuchárov z neho vedia vyčariť pôsobivú delikatesu.
Vysoký štandard, aký poznáme z luxusných reštaurácií, sa nám málokedy podarí priniesť na domáci jedálenský stôl. Zúfalým domácim kuchárkam a kuchárom ale podal pomocnú roku šéfkuchár Andrew Dixon, ktorý vyučuje na kuchárskej škole The Grand v anglickom Yorku.
Aký je rozdiel medzi štandardným a gurmánskym jedlom?
Podľa Dixona zohráva najväčšiu rolu pri príprave jedla kvalita prísad. Už vyššie sme spomenuli, že dokonalé jedlo nemusí byť extrémne drahé – stačí, keď bude pripravené z lokálnych, čerstvých a rozmanitých ingrediencií.
Dixon sa podelil aj o svoju najcennejšiu gurmánsku radu pri varení – nepodľahnite čaru komplikovanosti. Jedlo, ktoré na tanieri podávate, musí vyzerať jednoducho a elegantne. Celé kúzlo sa skrýva v ingredienciách, s ktorými to ale tiež netreba preháňať.
Aká je jeho tajná prísada?
Špeciálna, hoci nie ľahko dostupná ingrediencia, na ktorú sa Dixon môže vždy spoľahnúť, sú jeruzalemské artičoky. Podľa neho ide o mimoriadne nedocenenú zeleninu, ktorá vyzdvihne chuť každého jedla s mäsom, rybami alebo zeleninou.
Artičoky treba len opražiť v šupke a potom uvariť v mlieku spolu s bylinkami, až kým nevznikne jemné pyré. Hodia sa aj ako prísada do polievky.
Ktoré koreniny mu nesmú chýbať?
Tak, ako mnohí ďalší šéfkuchári, aj Dixon sa vo svojej kuchyni spolieha najmä na čerstvé, a nie sušené bylinky. Jeho obľúbenou je alojzia citrónová, ktorá sa hodí k rybám a morským plodom.
Za svoje najobľúbenejšie korenie šéfkuchár označil rascové semiačka, ktorých chuť je najlepšia, keď sa pred varením opečú na panvici. Dixon tiež rád zdobí mäso a ryby šťavou z čerstvých citrusov.
Ako dosiahnuť vyššiu úroveň akéhokoľvek jedla?
Ak sa chystáte variť gurmánske jedlo, v prvom rade si musíte dať záležať na jeho textúrach, ktoré by sa mali dopĺňať. Nebojte sa trochu experimentovať – ak ste ako prílohu zvolili zemiaky, namiesto kaše si pripravte napríklad chrumkavé opečené zemiaky s rozmarínom a tymianom.
Ako pripraviť dokonalý steak?
Pri príprave steaku je najdôležitejšie riadiť sa jeho vnútornou teplotou. Pri rare steaku by mala mať 40 stupňov, pri medium rare 45 stupňov, medium 50 stupňov a well done 60 stupňov.
Najlepším pomocníkom je v tomto prípade teplomer. Keď mäso dovaríte, neprikrývajte ho, ale nechajte ho odpočívať aspoň 10 minút pred podávaním.
Tip na záver
Ak plánujete variť niečo špeciálne, vždy sa dopredu pripravte. Ak sa dá časť jedla pripraviť dopredu, alebo to recept vyslovene vyžadujte, určite túto časť nevynechajte.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pre bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.