Alergia a potravinová intolerancia: Toto sú štyri najväčšie mýty, ktoré vám škodia

U ľudí sa čoraz častejšie objavujú alergie a intolerancie na určité potraviny. Tieto mýty však môžu brániť správnej diagnostike.
Podľa výskumov až 35% ľudí sebe alebo svojim deťom nesprávne diagnostikuje potravinovú intoleranciu alebo alergiu a potom sa snažia zvládnuť symptómy sami bez lekárskej pomoci. Tu sú štyri najväčšie mýty, ktoré môžu predstavovať prekážku pri správnej diagnostike.
1. Mám príznaky po jedle, takže to musí byť alergia
Nežiaduce reakcie na jedlo sa môžu vyskytnúť z rôznych dôvodov a všetky spadajú do súhrnného pojmu „precitlivenosť na potraviny“. Patria sem reakcie imunitného systému, ktoré nazývame alergia, ale aj iné reakcie, ktoré nazývame „potravinová intolerancia“.
Alergické reakcie, ktoré zahŕňajú protilátku Imunoglobulín E (IgE), spôsobujú rôzne reakcie od svrbenia očí po anafylaxiu – závažnú alergickú reakciu, ktorá môže spôsobiť vážne opuchnutie hrdla alebo jazyka, ťažkosti s dýchaním, nízky krvný tlak a v konečnom dôsledku smrť. Tieto príznaky sa zvyčajne vyskytujú rýchlo po konzumácii príslušného jedla a ak sú závažné, vyžadujú si okamžitú lekársku pomoc.
Iné reakcie, ktoré zahŕňajú imunitný systém (bez IgE), môžu spôsobiť príznaky, ktoré majú buď okamžitý alebo pomalší nástup a sú chronickejšie. Je to začervenaná, svrbivá koža, pálenie záhy alebo riedka stolica.
Niektoré z nich môžu byť podobné príznakom spôsobeným potravinovou intoleranciou. Aj keď pri alergii s IgE je zvyčajne potrebné úplne vylúčiť spúšťaciu potravinu, jej obmedzenie môže byť postačujúce pri iných formách precitlivenosti, ale to závisí od základnej príčiny.
2. Test na alergiu si kúpim v lekárni
Online testy a voľnopredajné testy vám poskytnú zoznam potravín, ktoré zjavne spôsobujú vaše príznaky. Mnohé z ponúkaných testov nie sú založené na dôkazoch o potravinovej alergii alebo potravinovej intolerancii.
Môžu viesť k neodôvodneným obmedzeniam, ktoré nielenže zvyšujú riziko nedostatku výživy, ale môžu tiež spôsobovať úzkosť, môžu mať škodlivý vplyv na váš spoločenský život tým, že budete mať problém sa stravovať, a v konečnom dôsledku to ovplyvní vašu kvalitu života.
Je preto dôležité absolvovať krvné testy u imunológa, ktoré vyžadujú starostlivú interpretáciu, pretože pozitívny test nemusí nutne znamenať alergiu. Testy, pri ktorých sa podávajú presné a rastúce dávky podozrivých potravín, sa považuje za najlepší spôsob diagnostiky potravinovej alergie, musí sa však vykonávať pod lekárskym dohľadom.
3. Kvôli ekzému sa musím vyhýbať množstvu potravín
Jedlo nespôsobuje ekzémy a existuje veľa environmentálnych spúšťačov, ktoré ich zhoršujú, takže je ťažké zistiť, či obmedzenie konkrétnych potravín skutočne pomáha. Pre väčšinu ľudí je kľúčová predpísaná liečba.
Niektorí ľudia s atopickým ekzémom sa musia vyhýbať niektorým jedlám kvôli závažnej potravinovej alergii. Vyžaduje si to však starostlivé posúdenie, takže ak máte pocit, že vaša súčasná liečba ekzému nie je dostatočná, pred vykonaním akýchkoľvek zmien v stravovaní sa poraďte so svojím lekárom.
4. „Môže obsahovať“ je len veta pre ochranu výrobcu
Označovanie alergénov na potravinách sa v posledných rokoch zlepšilo implementáciou legislatívy EÚ z roku 2014. Má to však svoje obmedzenia. Znenie varovaní nie je štandardizované a v zásade neposkytuje údaj o úrovni rizika.
Preto nie je prekvapujúce, že niektorí tento druh varovania vnímajú skepticky, zatiaľ čo iní ľudia s alergiami sa obávajú, že im veľmi malé množstvo konkrétnej potraviny môže spôsobiť okamžité príznaky. Často je pre ľudí s alergiou jedným riešením sa úplne vyhýbať potravinám aj so stopovým množstvom alergénu, aby znížili riziko vážnej reakcie.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.