• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.1.2025Meniny má Andrea
-2°Bratislava

Alergia a potravinová intolerancia: Toto sú štyri najväčšie mýty, ktoré vám škodia

  • 20:06 01.09.2021
  • Bratislava
Alergia a potravinová intolerancia: Toto sú štyri najväčšie mýty, ktoré vám škodia

U ľudí sa čoraz častejšie objavujú alergie a intolerancie na určité potraviny. Tieto mýty však môžu brániť správnej diagnostike.

Podľa výskumov až 35% ľudí sebe alebo svojim deťom nesprávne diagnostikuje potravinovú intoleranciu alebo alergiu a potom sa snažia zvládnuť symptómy sami bez lekárskej pomoci. Tu sú štyri najväčšie mýty, ktoré môžu predstavovať prekážku pri správnej diagnostike.

1. Mám príznaky po jedle, takže to musí byť alergia

Nežiaduce reakcie na jedlo sa môžu vyskytnúť z rôznych dôvodov a všetky spadajú do súhrnného pojmu „precitlivenosť na potraviny“. Patria sem reakcie imunitného systému, ktoré nazývame alergia, ale aj iné reakcie, ktoré nazývame „potravinová intolerancia“.

Alergické reakcie, ktoré zahŕňajú protilátku Imunoglobulín E (IgE), spôsobujú rôzne reakcie od svrbenia očí po anafylaxiu – závažnú alergickú reakciu, ktorá môže spôsobiť vážne opuchnutie hrdla alebo jazyka, ťažkosti s dýchaním, nízky krvný tlak a v konečnom dôsledku smrť. Tieto príznaky sa zvyčajne vyskytujú rýchlo po konzumácii príslušného jedla a ak sú závažné, vyžadujú si okamžitú lekársku pomoc.

Iné reakcie, ktoré zahŕňajú imunitný systém (bez IgE), môžu spôsobiť príznaky, ktoré majú buď okamžitý alebo pomalší nástup a sú chronickejšie. Je to začervenaná, svrbivá koža, pálenie záhy alebo riedka stolica.

Niektoré z nich môžu byť podobné príznakom spôsobeným potravinovou intoleranciou. Aj keď pri alergii s IgE je zvyčajne potrebné úplne vylúčiť spúšťaciu potravinu, jej obmedzenie môže byť postačujúce pri iných formách precitlivenosti, ale to závisí od základnej príčiny.

2. Test na alergiu si kúpim v lekárni

Online testy a voľnopredajné testy vám poskytnú zoznam potravín, ktoré zjavne spôsobujú vaše príznaky. Mnohé z ponúkaných testov nie sú založené na dôkazoch o potravinovej alergii alebo potravinovej intolerancii.

Môžu viesť k neodôvodneným obmedzeniam, ktoré nielenže zvyšujú riziko nedostatku výživy, ale môžu tiež spôsobovať úzkosť, môžu mať škodlivý vplyv na váš spoločenský život tým, že budete mať problém sa stravovať, a v konečnom dôsledku to ovplyvní vašu kvalitu života.

Je preto dôležité absolvovať krvné testy u imunológa, ktoré vyžadujú starostlivú interpretáciu, pretože pozitívny test nemusí nutne znamenať alergiu. Testy, pri ktorých sa podávajú presné a rastúce dávky podozrivých potravín, sa považuje za najlepší spôsob diagnostiky potravinovej alergie, musí sa však vykonávať pod lekárskym dohľadom.

3. Kvôli ekzému sa musím vyhýbať množstvu potravín

Jedlo nespôsobuje ekzémy a existuje veľa environmentálnych spúšťačov, ktoré ich zhoršujú, takže je ťažké zistiť, či obmedzenie konkrétnych potravín skutočne pomáha. Pre väčšinu ľudí je kľúčová predpísaná liečba.

Niektorí ľudia s atopickým ekzémom sa musia vyhýbať niektorým jedlám kvôli závažnej potravinovej alergii. Vyžaduje si to však starostlivé posúdenie, takže ak máte pocit, že vaša súčasná liečba ekzému nie je dostatočná, pred vykonaním akýchkoľvek zmien v stravovaní sa poraďte so svojím lekárom.

4. „Môže obsahovať“ je len veta pre ochranu výrobcu

Označovanie alergénov na potravinách sa v posledných rokoch zlepšilo implementáciou legislatívy EÚ z roku 2014. Má to však svoje obmedzenia. Znenie varovaní nie je štandardizované a v zásade neposkytuje údaj o úrovni rizika.

Preto nie je prekvapujúce, že niektorí tento druh varovania vnímajú skepticky, zatiaľ čo iní ľudia s alergiami sa obávajú, že im veľmi malé množstvo konkrétnej potraviny môže spôsobiť okamžité príznaky. Často je pre ľudí s alergiou jedným riešením sa úplne vyhýbať potravinám aj so stopovým množstvom alergénu, aby znížili riziko vážnej reakcie.

Zdroj: Info.sk, TM, publications.aston.ac.uk, bda.uk.com, patient.info
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky

VČERA - 20:05Zdravie

Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou

17:16 01.01.2025Zdravie

Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci

21:50 29.12.2024Zdravie

Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina

21:20 29.12.2024Zdravie

Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.

Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu

21:03 28.12.2024Zdravie

Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.