7 znamení, že vaše telo nedokáže dobre stráviť tuky

Trávenie tukov v zdravom organizme nepredstavuje problém. O poruche svedčí až týchto 7 signálov.
Napriek tomu, že sa spája s negatívnymi konotáciami, tuk je veľmi podstatná časť stravy. Pri správnom spracovaní tuku telo získava cenný nástroj na boj proti zápalu a množstvo vlahy a výživy.
Zdravé tuky predstavujú pre telo nekonečný zdroj živín a vitamínov, ktoré sa však nedokážu vstrebať, ak trávenie nefunguje tak, ako má. Nedokonalé trávenie tukov sa najčastejšie prejavuje siedmimi príznakmi.
1. Plávajúca stolica
Tým najzreteľnejším znakom nedokonalého trávenia tukov je stolica, ktorá sa po vyprázdnení vznáša na vodnej hladine toalety. Takéto výkaly na vode zanechávajú mastné stopy a zvyčajne majú svetlé sfarbenie.
Zdravá stolica sa vyznačuje pevnosťou, tmavohnedým sfarbením a pachom. Ak na nej raz za čas spozorujete zmenu, pravdepodobne sa nemusíte báť vážnych ochorení. Trvalá zmena ale značí ťažkosti s trávením tukov.
2. Pálenie záhy po jedle
Ak sa pálenie záhy týka problémov s trávením tuku, zvyčajne sa dostaví po zjedení mastných alebo vyprážaných jedál. Je preto dôležité sledovať, kedy presne nastáva a čo ho spúšťa.
K páleniu záhy, ktoré súvisí s nedokonalým trávením tuku, prispievajú aj vysoko spracované jedlá s obsahom repkového alebo slnečnicového oleja alebo prirodzene mastné jedlá, ako je olivový olej.
3. Bolesť pod hrudníkom
Pri ťažkostiach s trávením tukov sa môžete stretnúť s hromadením plynov a miernym zápalom v tele. Prejavuje sa to aj bolesťou v pravej spodnej časti hrudníka, ktorá sa dostavuje do 40 minút po zjedení mastného jedla. V prípade, že táto bolesť pretrváva, je potrebné ju lekársky preveriť.
4. Odstránenie žlčníka
Žlčník sa podieľa na vylučovaní kyseliny, ktorá je zodpovedná za rozkladanie tukov. Ak vám teda v minulosti odstránili žlčník, telo sa s trávením tukov musí pasovať dlhšie. V niektorých prípadoch je to dokonca celkom nemožné.
5. Problémy s pokožkou
Nedokonalé trávenie tukov sa často prejavuje aj na pokožke. Tá je neraz suchá a jazvy na nej sa len ťažko hoja.
Pokožka je vo svojej podstate tuková, vo vode nerozpustná vrstva, ktorá chráni vnútorné orgány tela pred vonkajšími vplyvmi. Na to, aby mohla správne fungovať, potrebuje dostatočnú zásobu esenciálnych mastných kyselín, ktoré si telo nedokáže samé vyrobiť, a tak ich musíme prijímať zo stravy.
Ak organizmu nedoprajeme dostatok omega-3 a omega-6 mastných kyselín, naša pokožka začne vysychať, svrbieť a ľahko sa na nej budú tvoriť jazvy. Pre zdravie pokožky je tiež dôležité prijímať vitamíny A a E, ktoré podporujú metabolizmus tukov.
Tuky, ktoré sú zdravé pre pokožku, nájdete v olivách, kokose, ľanových semiačkach, avokáde a vlašských orechoch. K menej zdravým tukom zaraďujeme trans-tuky, ktoré možno nájsť v margaríne a spracovaných jedlách.
6. Nedostatok energie
Ľudské telo si vytvára energiu zo všetkého, čo prijme, vrátane tukov. Ak neprijímate dostatok sacharidov, telo si začne tvoriť energiu z tukov. Ak sa stravujete zdravo, no napriek tomu nemáte dostatok energie, na vine môže byť porucha trávenia súvisiaca s nedokonalým spracovaním tukov v organizme.
7. Hormonálna nerovnováha
Na vznik nových buniek telo potrebuje lipidy (tuky), bielkoviny, sacharidy, minerály a ďalšie živiny. Na tvorbu svalov je napríklad potrebné množstvo bielkovín, na udržiavanie zdravia hormonálnej sústavy zas treba množstvo tukov.
Medzi hormóny, ktoré sa v rámci zdravej funkčnosti spoliehajú na dostatočný príjem tukov, patria estrogén, testosterón, progesterón a aktívna forma vitamínu D. Ak sa telo nedokáže dostať k týmto lipidom, môže dôjsť k hormonálnej nerovnováhe, ktorá má na svedomí nepravidelnú menštruáciu, ťažkosti s počatím, nízke libido, stratu svalovej pevnosti aj ťažkosti s predmenštruačným syndrómom.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.