Malým deťom by ste nikdy nemali dávať med. Dôvod vás možno prekvapí
Nebezpečné účinky medu sa najviac prejavujú u detí do veku jedného roka. Ako im môže táto potravina uškodiť?
Vďaka svojej sladkej chuti sa med hodí ako doplnok k raňajkám aj večeri. Nejedna zodpovedná mama by si mohla myslieť, že toto sladidlo je zdravšie ako cukor, a tak je sa hodí aj do dojčenskej stravy. Opak je však pravdou.
Viaceré balenia medu obsahujú varovanie pred zhubným účinkom na zdravie detí mladších ako jeden rok. Vysvetlenie je pomerne jednoduché, no nie veľmi známe.
Med je prírodný výrobok, ktorý môže obsahovať spóry baktérií druhu Clostridium botulinum, ktoré môžu u detí vyvolať otravu jedlom známu pod názvom botulizmus.
Tieto baktérie môžu dlhodobo prebývať v črevách malých detí, kde tvoria silné toxíny, ktoré postupne paralyzujú všetky svaly bábätka.
Na liečbu tohto ochorenia existuje silná protilátka, ktorá je však účinná len v prípade, že je podaná v správny čas. V opačnom prípade môže byť ochorenie smrteľné.
Spóry, ktoré pre malé deti predstavujú riziko, sa nachádzajú všade v prirodzenom prostredí, no len v mede ich možno nájsť toľko, že ich možno považovať za hrozbu. Tieto spóry sú totiž prenášané medonosnými včelami.
Organizmus malého dieťaťa ešte neobsahuje dostatok zdravých baktérií na to, aby sa dokázal brániť spóram, ktoré sa dostanú do jeho čriev.
V detských črevách sa po 12 mesiacoch začínajú tvoriť baktérie, ktoré dokážu chrániť dieťa pred zhubným vplyvom medu. Preto ho deti v tomto veku už môžu bezpečne jesť.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.