Malým deťom by ste nikdy nemali dávať med. Dôvod vás možno prekvapí

Nebezpečné účinky medu sa najviac prejavujú u detí do veku jedného roka. Ako im môže táto potravina uškodiť?
Vďaka svojej sladkej chuti sa med hodí ako doplnok k raňajkám aj večeri. Nejedna zodpovedná mama by si mohla myslieť, že toto sladidlo je zdravšie ako cukor, a tak je sa hodí aj do dojčenskej stravy. Opak je však pravdou.
Viaceré balenia medu obsahujú varovanie pred zhubným účinkom na zdravie detí mladších ako jeden rok. Vysvetlenie je pomerne jednoduché, no nie veľmi známe.
Med je prírodný výrobok, ktorý môže obsahovať spóry baktérií druhu Clostridium botulinum, ktoré môžu u detí vyvolať otravu jedlom známu pod názvom botulizmus.
Tieto baktérie môžu dlhodobo prebývať v črevách malých detí, kde tvoria silné toxíny, ktoré postupne paralyzujú všetky svaly bábätka.
Na liečbu tohto ochorenia existuje silná protilátka, ktorá je však účinná len v prípade, že je podaná v správny čas. V opačnom prípade môže byť ochorenie smrteľné.
Spóry, ktoré pre malé deti predstavujú riziko, sa nachádzajú všade v prirodzenom prostredí, no len v mede ich možno nájsť toľko, že ich možno považovať za hrozbu. Tieto spóry sú totiž prenášané medonosnými včelami.
Organizmus malého dieťaťa ešte neobsahuje dostatok zdravých baktérií na to, aby sa dokázal brániť spóram, ktoré sa dostanú do jeho čriev.
V detských črevách sa po 12 mesiacoch začínajú tvoriť baktérie, ktoré dokážu chrániť dieťa pred zhubným vplyvom medu. Preto ho deti v tomto veku už môžu bezpečne jesť.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.