Jednoduchá výmena kuchynskej soli môže ročne zachrániť milióny životov
Experiment z Číny dokazuje, že kuchynská soľ sa ročne podieľa na miliónoch úmrtí v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení. Čo sa ukázalo ako jej najideálnejšia náhrada?
Soľ je kuchynská pomôcka, ktorá s jedlom dokáže narobiť divy. Stačí pridať štipku do hrnca, a recept hneď získa bohatšiu chuť. Lacné a ľahko dostupné ochucovadlo má ale aj svoju temnú stránku.
Soľ, alebo chlorid sodný, sa skladá zo sodíka a chlóru, ako už názov naznačuje. Prvá z týchto zlúčenín pritom môže v tele človeka narobiť problémy, ak jej prijímame nadbytok. Soľ sa napríklad spája so zvýšeným rizikom vzniku srdcovo-cievnych ochorení a zníženým množstvom draslíka v tele, čo má takisto negatívny dopad na krvný tlak.
Obidva tieto negatívne účinky sa dajú odstrániť lacnou náhradou soli, ktorú nájdete vo väčšine obchodov. Je navrhnutá tak, aby chutila ako soľ, ale obsahuje menej sodíka a vyššie množstvo draslíka. Z tejto zámeny by podľa masívnej štúdie mohol profitovať úplne každý.
„Takmer každý na svete je viac soli ako by mal,“ poznamenáva klinicky epidemiológ Bruce Neal z Georgeovho inštitútu globálneho zdravia v Austrálii. „Ak by sme na celom svete zamenili soľ za náhradu, ročne by sme sa vyhli niekoľkým miliónom predčasných úmrtí.“
Soľ už nie je nad zlato, pri varení ju treba nahradiť
Neal s kolegami v rámci štúdie testoval dedinčanov z Číny, ktorí v minulosti prekonali cievnu mozgovú príhodu alebo mali problémy s krvným tlakom. Výskumu sa zúčastnilo viac ako 20 tisíc dobrovoľníkov v priemernom veku 65 rokov zo 600 dedín.
Experiment mal pôvodne trvať 5 rokov, no prerušila ho pandémia nového koronavírusu. Počas jeho trvania polovica účastníkov ochucovala svoje jedlá pomocou náhrady soli, ktorú im zadarmo poskytli. Druhá skupina dedinčanov bola kontrolná a jej členovia používali soľ tak, ako predtým.
V závere pokusu vedci zaznamenali markantné rozdiely medzi zdravím členov jednotlivých skupín. Po asi piatich rokoch od začiatku výskumu umrelo vyše 4000 účastníkov, 3000 z nich utrpelo cievnu mozgovú príhodu a u 5000 vzniklo vážne srdcovo-cievne ochorenie.
V porovnaní s konzumentmi obyčajnej soli čelili tí, ktorí jedli náhradu soli, oveľa nižšiemu riziku cievnej mozgovej príhody aj srdcovo-cievnych ochorení a úmrtia v dôsledku nich. Vedci teda zdôrazňujú, že ak by na úrovni celej Číny došlo k výmene soli za náhradu, ročne by sme mohli zachrániť 460 tisíc ľudských životov. V prípade celosvetového uplatnenia by sa dali zachrániť až milióny životov.
Problémy so západnou stravou
Za možnú bariéru, ktorá bráni v efektívnych výsledkoch náhrady soli, možno označiť rozmanitosť kuchýň z celého sveta. Čínsky vidiek je napríklad charakteristický tým, že jedlá pripravuje bez použitia spracovaných potravín, ktoré takisto obsahujú množstvo soli.
Ak by zvyšok sveta pri domácom varení prestal používať kuchynskú soľ, ľudia by stále prijímali množstvo chloridu sodného zo spracovanej stravy, pripomína pediatrička Julie R. Ingelfingerová zo Všeobecnej nemocnice v Massachusetts. Tento problém by sa dal vyriešiť nahradením soli nielen doma, ale aj vo výrobe.
Cena kuchynskej soli je asi o 50 percent nižšia ako cena jej náhrady, ale vzhľadom na to, že soľ je celkovo pomerne lacná a bežná domácnosť jej naraz veľa nespotrebuje, nedá sa hovoriť o závažnom rozdiele.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.