• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.1.2025Meniny má Dalibor
-3°Bratislava

8 trikov čínskej kuchyne, ktoré by sa rýchlo mali stať aj súčasťou tej vašej

  • 8:58 05.09.2021
  • Svet
8 trikov čínskej kuchyne, ktoré by sa rýchlo mali stať aj súčasťou tej vašej

Inšpirujte sa kuchyňou, ktorú možno právom považovať za jednu z najzdravších na svete. Čínska gastronómia naozaj má čo ponúknuť.

Každý, kto si doma dá námahu s prípravou jedla, sa pravdepodobne snaží o to, aby bol nachystaný obed čo najchutnejší. Niektorí popracujú aj na jeho vzhľade a efektívnosti prípravy.

Kuchyne po celom svete využívajú pri príprave jedál rozmanité triky, ktoré svojou jednoduchosťou prekvapia aj zahraničných kuchárov. Jednou zo svetových kuchýň, ktorými by sa mal každý inšpirovať, je čínska. Jej precíznosť a rafinovanosť by márne hľadala konkurenciu inde vo svete.

Pozrite sa spolu s nami na 8 trikov, ktoré Číňania považujú za samozrejmosť, a pri príprave jedla sa hodia aj nám.

1. Ovocie a zeleninu umývajú v slanej vode

Foto: siro46/Shutterstock.com

Opláchnuť teplou vodou nestačí. Ľudia v Číne najprv opláchnu surové ovocie a zeleninu pod prúdom vody, potom ich namočia do slanej vody a nakoniec znovu opláchnu. Slaná voda totiž účinnejšie odstraňuje pesticídy z povrchu plodov ako čistá voda. Roztok si pripravíte jednoducho zmiešaním 1 časti soli v 10 častiach vody.

2. Ryžu varia bez odmerky

V Číne si ľudia pri varení nepamätajú presnú mierku ryže a vody. Namiesto toho do hrnca nasypú potrebné množstvo ryže, zapichnú doň ukazovák a zalievajú ryžu vodou dovtedy, kým hladina nedosiahne na najspodnejšiu čiarku na vnútornej strane prsta. V čínskych domácnostiach sa tiež často používa ryžovar.

3. Jedlá sú krajšie vďaka škrobu

Ak ste už niekedy pripravovali jedlo na ázijský spôsob, recept si určite vyžadoval škrob alebo solamyl. Tieto prísady neslúžia len na zahustenie omáčok, ale tiež dodávajú jedlu, obzvlášť mäsu, neodolateľný lesk.

4. Jemnejšie mäso vďaka žĺtku

Aj to najodolnejšie mäso zmäkne v rukách čínskeho kuchára vďaka tajomstvu s vaječným žĺtkom. Predtým, ako začnú variť, mäso marinujú v žĺtkovej omáčke aspoň 15 minút. Vďaka žĺtku je pripravené mäso lesklé a počas varenia zvonku chránené, takže z neho neuniká šťava. Vo výsledku je teda jemné a šťavnaté.

5. Pred pražením a pečením mäso varia

Foto: Evgeniya369/Shutterstock.com

Príprava mäsa je v Číne pomerne náročná. Ešte predtým, ako sa k nej pristúpi, je potrebné mäso povariť vo vode. Vývar sa potom môže využiť v ďalších receptoch. Po vyvarení sa mäso môže piecť, opekať, ale aj znovu variť.

Prvý var pomáha odstrániť prebytočnú krv a tekutiny z mäsa. Okrem toho zjemňuje niektoré druhy, najmä bravčové.

6. Pirohy sú naozaj zdravé

Ak ste doteraz robili tradičné pirohy len s bryndzou alebo mletým mäsom, určite viete, že takáto pochutina zaťaží žalúdok aj na celý deň. V Číne to však nie je problém – pirohy tam totiž plnia aspoň spolovice zeleninou a spolovice mäsom. Vďaka tomu sa lepšie trávia.

7. Dusenie, dusenie, dusenie

Ak je čínska kuchyňa niečím známa, potom je to ryža a dusená zelenina. A nielen to – Číňania tiež radi dusia mäso, ryby, ryžu, či dokonca múčne jedlá. Obvykle to vykonávajú pomocou hrnca s vodou a bambusovej podložky, ktorú naň uložia.

8. Dezerty z rastlinných zložiek

V tradičnej čínskej domácnosti by ste márne hľadali čokoládové tyčinky. Namiesto čokolády, džemu a cukríkov sa domáci spoliehajú na pomoc sezamu, fazule a sladkých zemiakov, z ktorých si pripravujú sladkasté, ale zdravé jedlá.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

VČERA - 18:05Zaujímavosti

Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.

Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!

Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!

VČERA - 6:44Zaujímavosti

Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.

Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín

Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín

VČERA - 5:45Zaujímavosti

Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.

Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať

Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať

19:49 18.01.2025Zaujímavosti

Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.

Agresívne mená pre bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom

Agresívne mená pre bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom

17:55 18.01.2025Zaujímavosti

Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.