• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
11°Bratislava

Október v Bratislave bude patriť seniorom

  • 8:04 01.10.2013
  • BRATISLAVA
Október v Bratislave bude patriť seniorom

Október v Bratislave bude i tento rok patriť seniorom, hlavné mesto pre nich pripravilo projekt SeniorFest.

Podujatie odštartuje 1. októbra, mesto pre seniorov pripravilo dvadsiatku spoločenských, kultúrnych i športových podujatí.

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik počas mesiaca úcty k starším ocení aj štyroch Bratislavčanov, ktorí sa dlhodobo zapájajú do verejného či spoločenského života v meste i do dobrovoľníckych akcií. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

SeniorFest oficiálne v utorok 1. októbra odštartuje akciou Deň zdravia. V priestoroch Primaciálneho paláca si budú môcť seniori nechať bezplatne vyšetriť krvný tlak, cholesterol či množstvo cukru v tele.

Bratislavskí seniori sa i tento rok budú môcť naučiť nové počítačové zručnosti v internetovej škole pre seniorov. Týždňové kurzy sa budú konať v priestoroch Mestskej knižnice v Bratislave. Skúsenosti a zručnosti starých rodičov a detí spoja tvorivé dielne, ktoré sa budú konať 9. októbra v Primaciálnom paláci. Žiaci umeleckých škôl a centier voľného času pre skôr narodených obyvateľov pripravili aj tento rok koncert Kytica pozdravov.

Október za Mesiac úcty k starším vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN pred 23 rokmi. "Slovenská metropola chce práve počas tohto symbolického mesiaca zvýrazniť postavenie i poslanie seniorov v živote mesta a druhý rok organizuje projekt SeniorFest," uviedol Andrassy.

Ako ďalej informoval, podľa štatistík je takmer štvrtina obyvateľov mesta v poproduktívnom veku, v Bratislave žije takmer 105-tisíc seniorov. Ich počet by sa mohol podľa demografického vývoja do roku 2025 aj zdvojnásobiť. "Preto je dnes úlohou samosprávy pripraviť koncepcie, ktoré prispejú k aktívnemu starnutiu, realizovať projekty, ktoré seniorov do života v meste vťahujú, nie vylučujú," priblížil Andrassy. Magistrát spoločne s Bratislavskou radou seniorovo vytvoril plán sociálnych služieb, ktorý monitoruje potreby seniorov v sociálnej, zdravotnej i celospoločenskej oblasti. Ako informoval Andrassy, mesto pracuje i na Stratégii aktívneho starnutia, ktorá ponúkne odpovede na otázky týkajúce sa možností zapájania seniorov do pracovného života i rozhodovania verejných inštitúcií.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

VČERA - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

VČERA - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

VČERA - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

VČERA - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

VČERA - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.