8 vecí, ktoré hrozia, ak nebudete jesť dostatok ovocia a zeleniny

Čerstvé ovocie a zelenina denne prispievajú k zdraviu tela aj ducha. Týchto 8 následkov vám hrozí, ak sa ich celkom vzdáte.
Ovocie a zelenina obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré v iných potravinách nenájdete. Pre celkové zdravie sú absolútne nevyhnutné, a tak sa ich absencia môže prejaviť nepríjemnými príznakmi. V tomto článku si povieme, ktoré to sú:
1. Zhoršené videnie v tmavých priestoroch
Bystrozrakosť počas noci je kľúčom k bezpečnosti nielen doma, ale napríklad aj na cestách. Pre zdravie zraku je potrebný dostatok vitamínu A, ktorý možno nájsť v dvoch podobách: retinole a betakaroténe.
Retinol sa prirodzene vyskytuje v tresčej pečeni, rybom oleji a vo vajciach. Jeho nadmerná dávka však môže pôsobiť toxicky. Betakarotén sa zas nachádza v mrkve, špenáte aj rímskom šaláte.
2. Zhoršenie telesného pachu
Foto: Africa Studio/Shutterstock.com
Pach, ktorý naše telo vylučuje, ovplyvňuje niekoľko faktorov. O prirodzenej aróme, ktorú denne vylučujeme, vo veľkom rozhoduje genetika, no ovplyvniť ju vie aj jedlo. Vedecký výskum potvrdzuje, že ľudia, ktorí jedia množstvo ovocia a zeleniny, majú menej výrazný telesný pach, a to aj vtedy, keď dlhší čas nepoužívajú dezodorant alebo mydlo.
3. Depresia
Napriek tomu, že sa nachádzajú v opačných častiach tela, medzi mozgom a črevami jestvuje úzke prepojenie. Je preto jasné, že ak si trávenie zahltíme nezdravými jedlami, prejaví sa to aj na psychike. Vynechanie ovocia a zeleniny v strave pritom môže prispieť k zhoršeniu nálady, či dokonca vzniku depresie.
4. Zvýšenie tlaku
Foto: Africa Studio/Shutterstock.com
Strava bohatá na ovocie a zeleninu je prospešná aj pre zdravie srdca a ciev. Lekári preto odporúčajú pacientom s vysokým tlakom konzumovať viac čerstvých potravín, ktoré dokážu prečistiť tepny a znížiť tlak.
5. Tráviace problémy
Ovocie a zelenina sú bohatým zdrojom nerozpustnej vlákniny, ktorá sa nerozpúšťa vo vode a po príchode do čriev sa hromadí do kopy, vďaka čomu sa stolica ľahšie pohybuje. Nízky príjem vlákniny je jedna z najčastejších príčin porúch trávenia a vzniku zápchy.
6. Krvné zrazeniny
Hrozno, listová zelenina a cesnak majú jednu vec spoločnú – všetky prispievajú k zdravému riedeniu krvi a slúžia ako ochrana pred vznikom krvných zrazenín. Vitamín C, ktorý nájdete v týchto zdravých potravinách, okrem toho výrazne potláča riziko zahusťovania krvi, takže je nevyhnutný pre zdravé srdce a cievy.
7. Kruhy okolo očí a nerovnomerný tón pokožky
Kruhy okolo očí môžu mať niekoľko príčin. Jednou z nich je aj nedostatočné prekrvenie pokožky v okolí očí. Práve tomu dokáže zabrániť vitamín K, ktorý nájdete v brokolici, špenáte, kapuste aj hlávkovom šaláte. Nedostatok tohto vitamínu tiež súvisí s nerovnomerným tónom pokožky, poškodením pokožky a modrastým odtieňom kože.
8. Častejšie návštevy zubára
Foto: Stanislaw Mikulski/Shutterstock.com
Jablko, jahody, hrozno a ďalšie druhy ovocia, ale aj zeleniny, prirodzene čistia zuby a podporujú tvorbu slín, ktoré slúžia ako ochrana pred baktériami a choroboplodnými zárodkami. Ovocie a zelenina tiež obsahujú bohaté zásoby vitamínu A a C a vápnika, ktoré zuby posilňujú a chránia pred vypadávaním.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.