Tieto dva nápoje znižujú riziko úmrtia diabetikov. Musia ich však piť oba
- 19:36 19.09.2021
- Svet
Dva nápoje podľa štúdie dokážu znížiť riziko úmrtia u cukrovkárov o 62%.
Pitie zeleného čaju a kávy každý deň znižuje riziko úmrtia diabetikov na akúkoľvek príčinu. Ukázala to štúdia publikovaná v odbornom časopise BMJ Open Diabetes Research & Care. Keď pacienti s cukrovkou konzumovali 4 šálky zeleného čaju s ďalšími 2 šálkami kávy každý deň, riziko úmrtia im podľa štúdie kleslo o 63 percent.
Rakovina, demencia, krehkosť kostí, srdcové choroby a cievne poruchy sú bežnejšie u ľudí s diabetom 2. typu. Napriek tomu, že sú k dispozícii rôzne účinné lieky na liečbu cukrovky 2. typu, zmeny životného štýlu vrátane stravovacích návykov a cvičenia sú hlavným spôsobom, ako poraziť túto chorobu.
Vedci naznačili, že denná konzumácia zeleného čaju a kávy by mohla priniesť určité zdravotné výhody, pretože tieto nápoje obsahujú niekoľko bioaktívnych zlúčenín, ako sú fenoly, theanín a kofeín. Vedci v štúdii 5 rokov sledovali takmer 5 000 Japoncov s diabetom 2. typu a požiadali ich, aby každý deň vyplnili dotazník o jedle a nápojoch.
Tím zistil, že riziko úmrtia na akékoľvek ochorenie vrátane rakoviny a srdcových chorôb bolo nižšie u tých, ktorí pili buď zelený čaj alebo kávu alebo oboje, ako u tých, ktorí ich nepili. Je zaujímavé, že vyššia spotreba týchto dvoch nápojov bola spojená s ešte výraznejším znížením rizika úmrtia.
Pitie šálky zeleného čaju každý deň ukázalo zníženie úmrtnosti o 15 percent, 2 alebo 3 šálky denne znížili pravdepodobnosť o 27 percent a štyri šálky znížili riziko o 40 percent. Pri káve bol 1 nápoj denne spojený so znížením rizika úmrtia o 19 percent, pričom 2 a viac šálok denne znížilo pravdepodobnosť o 41 percent.
Pitie 2 šálok kávy plus 2 alebo 3 šálok zeleného čaju denne znížilo pravdepodobnosť o 51 percent. Kombinácia najmenej 2 šálok kávy a 4 šálok zeleného čaju denne viedla k 63 percentnému zníženiu rizika úmrtia z akejkoľvek príčiny.
Biologický účinok týchto dvoch nápojov nie je úplne jasný. Vedci však vysvetľujú, že zelený čaj obsahuje silné protizápalové zlúčeniny a antioxidanty. Prírodné zlúčeniny, ako sú fenoly a kofeín v zelenom čaji a káve, môžu znižovať hladinu cholesterolu, zlepšovať prietok krvi a meniť citlivosť na inzulín a jeho tvorbu. Autori štúdie napísali:
"Táto prospektívna kohortová štúdia ukázala, že väčšia spotreba zeleného čaju a kávy bola významne spojená so znížením úmrtnosti na všetky príčiny: účinky môžu byť aditívne."
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pred bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.