Neprestajná chuť na slané? 7 vecí, ktoré sa vám telo snaží naznačiť

Ak vás často prepadne chuť na hranolčeky, čipsy či mastnú pizzu, čosi s telom nie je v poriadku. Zistite, ktorá z týchto príčin u vás vyvoláva chuť na slané.
Soľ je pre správny chod organizmu nevyhnutná. Každý deň by sme mali skonzumovať menšie množstvo sodíka, ktorý pomáha udržať rovnováhu telesných tekutín a podporuje činnosť svalov a nervov.
Za odporúčanú dennú dávku sa považuje 2300 miligramov sodíka, čo však väčšina dospelých prekračuje. Z veľkej časti je to vina spracovaných potravín. Napríklad obyčajný krajec chleba alebo miska cereálií môže obsahovať až 200 miligramov tohto minerálu.
Človek sa v minulosti stretával s problémom dopriať si dostatok sodíka zo stravy, a tak mu v kritických chvíľach poslúžila zvýšená chuť na slané, ktorá fungovala ako varovný signál. Keďže v dnešnej dobe už nemáme problém s nedostatkom tohto minerálu, prečo stále pociťujeme neprestávajúci hlad po slaných potravinách? Príčin môže byť hneď niekoľko.
Dehydratácia
Jednou z hlavných funkcií soli je zaistiť rovnováhu tekutín v organizme. Ak sa v tele drží príliš veľké množstvo vody, obličky vylúčia soľ prostredníctvom moču. Ak telu voda chýba, obličky zadržia jej zvyšky a znížia množstvo soli, ktorá sa vylučuje.
Rozpustný sodík, ktorý získavame zo soli, pomáha telu zadržiavať vodu. Pri dehydratácii si chce telo udržať čo najviac vody, na čo potrebuje viac soli. Okrem tohto príznaku spoznáte dehydratáciu podľa slabosti, bolesti hlavy, svalových kŕčov, pocitu chladu a suchej pokožky.
Nerovnováha elektrolytov
Soľ je elektrolyt, ktorý v tele udržiava adekvátne množstvo vody. Ak sa táto rovnováha naruší a v tele sa nenachádza dostatok sodíka, začneme pociťovať hlad po slanom. Medzi ďalšie príznaky nerovnováhy elektrolytov patrí bolesť hlavy, slabosť, nevoľnosť a zvracanie, zmätenie a podráždenosť.
Nadmerné potenie
Pri nadmernej tvorbe potu telo prichádza o elektrolyty, vrátane sodíka. Na pol kila potu strácame približne 500 miligramov sodíka, i keď táto hodnota je u každého individuálna. Po polhodine v telocvični alebo krátkej prechádzke v lese si rozdiel nevšimnete, ale dlhé a namáhavé cvičenie už vo vás môže prebudiť chuť na slané, a to zvlášť ak máte charakteristicky slaný pot (ten sa prejavuje napríklad tak, že zanecháva biele škvrny na oblečení).
Addisonova choroba
Pri Addisonovej chorobe si telo nedokáže vyrobiť dostatok hormónov. Môže vzniknúť ako následok autoimunitného ochorenia, tuberkulózy, niektorých hubových a bakteriálnych ochorení alebo po vysadení dlhodobo užívaných steroidov.
Hormóny, ktoré si človek s týmto ochorením nedokáže vytvoriť, majú za úlohu regulovať krvný tlak. Pacient sa tak stretáva s prudkým poklesom tlaku, ktorý vyvoláva chuť na slané. Slané jedlo totiž dokáže tlak napraviť.
Addisonovu chorobu spoznáte aj podľa slabosti, nevoľnosti, straty hmotnosti, slabosti a bolesti hlavy.
Stres
Pri strese máme chuť na jedlo, ktoré nás dokáže upokojiť. Mnohí z nás preto hneď myslia na čipsy, hranolčeky či mastnú pizzu. Podľa niektorých výskumov tiež telo uvoľňuje menej kortizolu, keď má zvýšenú hladinu sodíka, čo sa môže prejaviť aj chuťou na slané.
Predmenštruačný syndróm (PMS)
Zmeny nálady, zápcha, nafukovanie a bolesť nie sú jediné príznaky, ktoré sa u žien opakujú každý mesiac. Predmenštruačný syndróm sa neraz prejavuje aj zvýšenou chuťou na slané.
Tehotenstvo
Ženy, ktoré sa v čase gravidity stretávajú s rannou nevoľnosťou, častejšie zvracajú, čo vedie k dehydratácii. Telo si preto začne pýtať soľ. Okrem toho je známe, že tehotenstvo zvyšuje chuť na kombinácie jedál, ktoré by nám inak nechutili. Sem môžeme zarátať aj slané jedlá.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.