Vyzerajte o tri roky mladšie len za 8 týždňov. S týmto jedálničkom to zvládnete!

Inšpirujte sa jedálničkom, ktorý dokáže zvrátiť známky starnutia len za dva mesiace.
Snom každého z nás je žiť večne alebo aspoň dosť dlho na to, aby sme si stihli splniť všetky životné ciele a tajné priania. Postupom veku sa však ukazujú prvé vrásky a šediny, čo nejednému prináša pocit staroby.
Čo ak by sme vám povedali, že starnutie dokážete zvrátiť pomocou vhodne zvolenej stravy? Presne to totiž tvrdí doktorka Kara Fitzgeraldová v štúdii publikovanej na stránkach vedeckého časopisu Aging.
Fitzgeraldová zistila, že strava s vysokým obsahom listovej a hlúbovej zeleniny a bobuľovitého ovocia výrazne redukuje biologický vek, aspoň pokiaľ ide o ľudí v strednom veku, ktorí sa zúčastnili výskumu.
„Náš výskum je prvý a jediný randomizovaný, sledovaný a overený klinický pokus, ktorý hovorí, že zmena stravy a životného štýlu dokáže okamžite a rýchlo znížiť biologický vek,“ hovorí Fitzgeraldová, ktorá pôsobí ako nutričná biologička na Inštitúte funkčnej medicíny vo Washingtone.
Úlohou účastníkov bolo počas ôsmich týždňov jesť prevažne rastlinnú stravu s nízkym obsahom cukru a soli a bez obsahu spracovaných jedál a alkoholu. Na konci pomocou špeciálneho prístroja zmerali ich biologický vek, a ten u každého klesol priemerne o 3,23 roka.
Na čo sa v strave zamerať:
- Tmavá listová zelenina udržiava mozog vo forme
Jedzte dve 65 gramové porcie každý deň. Kel, špenát a mangold obsahujú vysoké množstvo kyseliny listovej a iných živín, ktoré sa spájajú s ochranou mozgu pred kognitívnou degeneráciou.
- Huby vám dodajú antioxidanty
Huby všetkých druhov obsahujú mocné látky, ktoré zabraňujú biologickému starnutiu. Môžu za to aj antioxidanty, ktoré sa všeobecne považujú za efektívny nástroj boja proti znakom starnutia.
- Kurkuma povzbudí
Hlavná zložka kurkumy, kurkumín, takisto pomáha zvrátiť proces starnutia. Denne pridávajte kurkumu napríklad do šalátových dresingov, omáčok a pečeného mäsa. Zmiešaním kurkumy s olejom a čiernym korením okrem toho posilníte jej vstrebávanie až o dvetisíc percent. Ak nechcete jesť kurkumu v receptoch, postačí vám aj vo forme vitamínových doplnkov.
- Zelený čaj podporí zdravie buniek
Denne vypite dve šálky zeleného alebo tri šálky oolong čaju. Obidva treba lúhovať aspoň 10 minút, aby sa stihli uvoľniť všetky esenciálne zložky s efektom proti starnutiu.
- Paradajky ochránia vašu pokožku
V paradajkách sa nachádza množstvo antioxidantu luteínu, ktorý má nezanedbateľný účinok na biologický vek. Nájdete ho aj v paprikách a hrozne, no len paradajky sa navyše môžu popýšiť obsahom lykopénu, ktorý chráni pred starnutím pokožky.
- Rozmarín vyrovnáva hladinu génov
Rozmarín pridávajte do jedla pri každej možnej príležitosti. Účastníkom v pokuse sa odporúčalo skonzumovať aspoň pol čajovej lyžičky denne. Rozmarín totiž obsahuje kyselinu rozmarínovú, ktorá má omladzujúce účinky.
Rozmarín sa hodí pridať do receptov s rybami, kuracím mäsom aj zeleninou.
- Cesnak ozdraví črevá
Ďalšia dôležitá zložka pre ochranu pred starnutím je alicín, ktorý možno nájsť napríklad v cesnaku. Denne zjedzte aspoň dva stredne veľké strúčiky.
Cesnak, cibuľa a pór sú dôležité prebiotické jedlá, ktoré podporujú zdravie čriev a tráviaceho traktu. Jedine vďaka zdravým črevám je telo schopné absorbovať všetky živiny a prospešné látky z jedla.
- Jablká proti starnutiu
Jablká sú dôležitý zdroj zložiek bojujúcich proti starnutiu. Ak ich zjete celé aj so šupkou, dodáte telu kvercetín a ďalšie polyfenoly, ktoré upravujú správanie génov a znižujú biologický vek. Medzi ďalšie druhy ovocia, ktoré majú túto schopnosť, patrí avokádo, mandarínky a granátové jablko.
- Vajcia podporia správnu funkciu buniek
Vajcia možno považovať za jeden z najlepších zdrojov cholínu, ktorého si telo nedokáže vyrobiť dostatok. Cholín je pritom dôležitý pre správny chod buniek a DNA. Dostatok cholínu pre telo získate, ak za týždeň zjete 5 až 10 vajec.
- Bobule zabraňujú metabolickému poškodeniu
Jahody, maliny, čučoriedky a všetky ďalšie druhy lesného a bobuľovitého ovocia poskytujú množstvo prospešných živín a vitamínov, a tak by ste si denne mali dopriať aspoň hrsť týchto plodov. Okrem iného v nich nájdete antokyán, mocný antioxidant, ktorý chráni pred metabolickým poškodením, ku ktorému dochádza vplyvom veku.
- Brokolica chráni pred rakovinou
Brokolica, kaleráb a ružičkový kel obsahujú sulforafán, ktorý má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. Táto zelenina okrem toho obsahuje aj glukosinoláty, ktoré zmierňujú zápal v tele a chránia pred niektorými druhmi rakoviny. Túto schopnosť majú aj reďkovky, okrúhlice a potočnica.
- Semiačka pre pevné zdravie
Zdraviu prospieva väčšina orechov a semiačok, no zvlášť tri druhy vynikajú svojimi schopnosťami. Ide o tekvicové, sezamové a slnečnicové semiačka, ktoré obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, vitamínov skupiny B a antioxidantov. Denne by ste ich mali zjesť aspoň v objeme štyroch polievkových lyžíc.
- Cvikla ozdraví cievy
Každý, kto mohol, mal počas pokusu denne jesť cviklu. Cvikla sa skvele hodí napríklad do šalátu, a spotrebovať by sa mali aj listy, ktoré sú takisto nabité prospešnými látkami.
Cvikla obsahuje draslík, sodík, fosfor, vápnik, horčík, meď, železo, zinok a mangán. Je tiež bohatá na neorganické dusičnany, ktoré sa v tele menia na oxid dusnatý, a ten podporuje zdravie ciev a mozgu. Týždenne sa odporúča zjesť aspoň 75 gramov cvikly.
- Vyhnite sa cukru, alkoholu a spracovaným potravinám
Príležitostný pohár vína zdraviu príliš neuškodí, pretože tento nápoj obsahuje antioxidant resvaratol, ale Fitzgeraldová aj tak odporúča celkom sa vyhnúť konzumácii alkoholických nápojov.
Okrem toho sa treba vyhnúť sladkým a spracovaným jedlám. Zvýšený cukor v krvi totiž prispieva k biologickému starnutiu.
Účastníci v štúdii tiež nemali konzumovať mliečne výrobky a obilniny a strukoviny mali čo najviac obmedziť. Takisto sa odporúčalo nejesť medzi siedmou večer a siedmou ráno. Dodržanie tohto pravidla pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.