Pitie alkoholu u mladých dospelých je spojené s predčasným starnutím krvných ciev

Pitie alkoholu v období dospievania až mladej dospelosti je spojené s tuhnutím tepien, čo zvyšuje riziko srdcovocievnych chorôb.
Pitie alkoholu v období dospievania až mladej dospelosti je spojené so zrýchleným stuhnutím tepien. Vyplýva to zo štúdie prezentovanej na výročnom kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti.
"Čím viac pijete, tým väčšie je zvýšenie arteriálnej stuhnutosti," povedal autor štúdie Hugo Walford z University College London v Británii. "Vzťah nebol vysvetlený inými predisponujúcimi faktormi srdcových chorôb, čo naznačuje, že rizikové správanie v tomto období má priamy vplyv na vaskulárne zdravie."
Ako ľudia starnú, ich tepny sú prirodzene tuhšie a menej elastické. Tuhšie tepny sú spojené s vyšším rizikom srdcových chorôb a mŕtvice. Určité správanie môže urýchliť tuhnutie tepien. Predchádzajúci výskum napríklad ukázal, že fajčenie tabaku a pitie alkoholu sú u tínedžerov spojené s tuhšími tepnami.
Pretože raná dospelosť je kritickým obdobím pre začatie a intenzívne používanie tabakových výrobkov a alkoholu, táto štúdia sa zamerala na zmeny arteriálnej stuhnutosti vo veku od 17 do 24 rokov.
Štúdia zahŕňala 1 655 účastníkov vo veku 17 až 24 rokov. Užívanie alkoholu bolo klasifikované ako nikdy, stredné (4 nápoje alebo menej v typický deň pitia) a vysoké (viac ako 5 nápojov v typický deň pitia). Fajčenie bolo kategorizované ako nikdy, v minulosti, stredné (menej ako 10 cigariet denne) a vysoké (10 a viac cigariet denne).
Arteriálna stuhnutosť bola hodnotená vo veku 17 a 24 rokov pomocou neinvazívnej techniky nazývanej rýchlosť karoticko-femorálnej pulzovej vlny (cfPWV), ktorá je silným a nezávislým prediktorom budúcich kardiovaskulárnych ochorení, najmä u mladých ľudí.
Vedci skúmali súvislosti medzi fajčením a pitím a zmenami tuhosti tepien vo veku 17 až 24 rokov. Analýzy boli upravené podľa veku, pohlavia a sociálno-ekonomického stavu a vo veku 24 rokov boli doplnené nasledujúce údaje: index telesnej hmotnosti, krvný tlak, nízky LDL cholesterol, krvná glukóza a C-reaktívny proteín (miera zápalu).
Konzumácia alkoholu vo veku od 17 do 24 rokov bola klasifikovaná ako nikdy (7%), stredná (52%) a vysoká (41%) účastníkov. Fajčenie v tom čase bolo zaradené do kategórie nikdy (37%), v minulosti (35%), stredné (23%) a vysoké (5%).
Arteriálna tuhosť sa zvýšila v priemere o 10,3% vo veku od 17 do 24 rokov, pričom o niečo väčší nárast bol pozorovaný u žien ako u mužov. Arteriálna tuhosť sa zvyšovala s každým bodovým nárastom priemerného skóre alkoholu.
Pri priemernom skóre fajčenia nebol pozorovaný žiadny stupňovaný nárast arteriálnej stuhnutosti. Aj keď fajčiari s vysokou intenzitou mali číselne väčší nárast arteriálnej stuhnutosti ako nefajčiari, dosiahlo to iba štatistickú významnosť u žien. Zmeny tuhosti tepien vo veku 17 až 24 rokov sa medzi bývalými fajčiarmi a nefajčiarmi nelíšili.
Walford povedal: „Výsledky naznačujú, že k poškodeniu tepien dochádza u mladých mladých žien, ktoré pijú a silne fajčia. Nefajčiari a bývalí fajčiari nemali podobné zmeny arteriálnej stuhnutosti, čo naznačuje, že prestať fajčiť môže v tomto mladom veku obnoviť zdravie ciev.“
Na záver dodal: „Nárazové pitie je pre študentov často bežnou skúsenosťou a klesajúci výskyt fajčenia v Británii je spôsobený prudkým nárastom používania elektronických cigariet. Mladí ľudia môžu veriť, že pitie a fajčenie nespôsobujú dlhodobé škody. Tieto výsledky však naznačujú, že toto správanie by mohlo mladých ľudí zaradiť na celoživotnú trajektóriu začínajúcu sa skorým stuhnutím tepien, ktoré môže nakoniec viesť k srdcovým chorobám a mŕtvici.“

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.