• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
20°Bratislava

Šťava z tejto zeleniny zlepšuje zdravie mozgu a krvný tlak

  • 8:11 26.09.2021
  • Svet
Šťava z tejto zeleniny zlepšuje zdravie mozgu a krvný tlak

Pitie tejto zeleninovej šťavy dokáže výraze znížiť krvný tlak.

Pitie šťavy z červenej repy môže pomôcť zlepšiť zdravie mozgu a znížiť krvný tlak, uvádza výskum publikovaný v odbornom žurnále Redox Biology. Cviklová šťava je bohatá na anorganické dusičnany, podobne ako zeler, špenát, kapusta, fenikel, pór, petržlen, žerucha a šalát.

Dusičnan sa v ústach premieňa na oxid dusnatý, ktorý pomáha regulovať cievy a neurotransmitery. S vekom však ľudia produkujú menej oxidu dusnatého, čo súvisí s horším zdravím mozgu a vyšším krvným tlakom.

Vedci v štúdii dali 26 ľuďom vo veku 70 až 80 rokov dvakrát denne piť šťavu z červenej repy bohatú na dusičnany. V inom kontrolnom období pili placebo nápoj. Ukázalo sa, že keď pili šťavu z červenej repy, ich krvný tlak sa znížil v priemere o päť bodov. Prvá autorka štúdie Anni Vanhatalo uviedla:

"Sme skutočne nadšení z týchto zistení, ktoré majú dôležité dôsledky pre zdravé starnutie. Predchádzajúce štúdie porovnávali orálne baktérie mladých a starších ľudí a zdravých ľudí s tými, ktorí mali choroby, ale naša je prvá, ktorá týmto spôsobom testovala stravu bohatú na dusičnany.

Naše zistenia naznačujú, že pridanie potravín bohatých na dusičnany do stravy - v tomto prípade prostredníctvom šťavy z červenej repy - na iba desať dní môže podstatne zmeniť orálny mikrobióm (zmes baktérií) k lepšiemu. Dlhodobé udržiavanie tohto zdravého orálneho mikrobiómu môže spomaliť negatívne vaskulárne a kognitívne zmeny súvisiace so starnutím.“

Vedci skúmali, ako sa baktérie v ústach zmenili po doplnení šťavy z červenej repy. Ukázalo sa, že po cviklovej šťave sa zvýšilo množstvo baktérií spojených so znižovaním zápalu. Teraz sa vedci chcú pozrieť na ďalšie vekové skupiny. Ako uviedla Vanhatalo:

"Naši účastníci boli zdraví, aktívni starší ľudia so všeobecne dobrým krvným tlakom. Dusičnany v potrave im v priemere znížili krvný tlak a my sa zaujímame o to, či by sa to isté stalo aj v iných vekových skupinách a medzi ľuďmi s horším zdravím.

Spolupracujeme s kolegami z lekárskej fakulty University of Exeter na skúmaní interakcií medzi orálnymi baktériami a kogníciou, aby sme lepšie porozumeli tomu, ako by bolo možné použiť stravu na oddialenie poklesu kognitívnych funkcií vo vyššom veku.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, sci-news.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

DNES - 7:29Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.