Šťava z tejto zeleniny zlepšuje zdravie mozgu a krvný tlak
Pitie tejto zeleninovej šťavy dokáže výraze znížiť krvný tlak.
Pitie šťavy z červenej repy môže pomôcť zlepšiť zdravie mozgu a znížiť krvný tlak, uvádza výskum publikovaný v odbornom žurnále Redox Biology. Cviklová šťava je bohatá na anorganické dusičnany, podobne ako zeler, špenát, kapusta, fenikel, pór, petržlen, žerucha a šalát.
Dusičnan sa v ústach premieňa na oxid dusnatý, ktorý pomáha regulovať cievy a neurotransmitery. S vekom však ľudia produkujú menej oxidu dusnatého, čo súvisí s horším zdravím mozgu a vyšším krvným tlakom.
Vedci v štúdii dali 26 ľuďom vo veku 70 až 80 rokov dvakrát denne piť šťavu z červenej repy bohatú na dusičnany. V inom kontrolnom období pili placebo nápoj. Ukázalo sa, že keď pili šťavu z červenej repy, ich krvný tlak sa znížil v priemere o päť bodov. Prvá autorka štúdie Anni Vanhatalo uviedla:
"Sme skutočne nadšení z týchto zistení, ktoré majú dôležité dôsledky pre zdravé starnutie. Predchádzajúce štúdie porovnávali orálne baktérie mladých a starších ľudí a zdravých ľudí s tými, ktorí mali choroby, ale naša je prvá, ktorá týmto spôsobom testovala stravu bohatú na dusičnany.
Naše zistenia naznačujú, že pridanie potravín bohatých na dusičnany do stravy - v tomto prípade prostredníctvom šťavy z červenej repy - na iba desať dní môže podstatne zmeniť orálny mikrobióm (zmes baktérií) k lepšiemu. Dlhodobé udržiavanie tohto zdravého orálneho mikrobiómu môže spomaliť negatívne vaskulárne a kognitívne zmeny súvisiace so starnutím.“
Vedci skúmali, ako sa baktérie v ústach zmenili po doplnení šťavy z červenej repy. Ukázalo sa, že po cviklovej šťave sa zvýšilo množstvo baktérií spojených so znižovaním zápalu. Teraz sa vedci chcú pozrieť na ďalšie vekové skupiny. Ako uviedla Vanhatalo:
"Naši účastníci boli zdraví, aktívni starší ľudia so všeobecne dobrým krvným tlakom. Dusičnany v potrave im v priemere znížili krvný tlak a my sa zaujímame o to, či by sa to isté stalo aj v iných vekových skupinách a medzi ľuďmi s horším zdravím.
Spolupracujeme s kolegami z lekárskej fakulty University of Exeter na skúmaní interakcií medzi orálnymi baktériami a kogníciou, aby sme lepšie porozumeli tomu, ako by bolo možné použiť stravu na oddialenie poklesu kognitívnych funkcií vo vyššom veku.“
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.