Zázračné flavonoidy: Tieto potraviny chránia pred rakovinou a srdcovými ochoreniami

Potraviny s vysokým obsahom flavonoidov vás ochránia pred rakovinou a srdcovými ochoreniami.
Pitie čaju a konzumácia jabĺk alebo akýchkoľvek potravín bohatých na flavonoidy môže chrániť ľudí pred rakovinou a srdcovými chorobami. Potvrdil to výskum publikovaný v akademickom žurnále Nature Communications.
Ľudia, ktorí denne konzumujú 500 mg flavonoidov, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú žiť dlhšie a zdravšie. Ak zjete jeden pomaranč, jedno jablko, 100 g brokolice a 100 g čučoriedok a dáte si šálku čaju denne, zaručene získate 500 mg flavonoidov.
Flavonoidy sú antioxidanty a patria do triedy polyfenolov nachádzajúcich sa v rastlinách. Je známe, že poskytujú niekoľko zdravotných výhod a pomáhajú predchádzať rôznym chorobám.
Jablká, čerešne, tmavá čokoláda, hrušky, čaj, červené víno (kvôli hroznu), kapusta a bobuľové ovocie, vrátane čučoriedok a jahôd, sú dobrým zdrojom flavonoidov.
Nové zistenia o ochrannom účinku flavonoidov na zníženie rizika niektorých chorôb pochádzajú zo štúdie, ktorá skúmala stravu 53 048 Dánov behom 23 rokov. Doktorka Nicola Bondonno, hlavná autorka štúdie, povedala:
"Je dôležité konzumovať rôzne flavonoidové zlúčeniny nachádzajúce sa v rôznych rastlinných potravinách a nápojoch. To sa dá ľahko dosiahnuť stravou: jedna šálka čaju, jedno jablko, jeden pomaranč, 100 g čučoriedok a 100 g brokolice môže poskytnúť širokú škálu flavonoidných zlúčenín a viac ako 500 mg celkových flavonoidov.“
Vedci zistili, že tí, ktorí jedli potraviny bohaté na flavonoidy, boli chránení pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a rakovinou. Tiež zistili, že denný príjem potravín bohatých na flavonoidy mal najsilnejší ochranný účinok u silných konzumentov alkoholu a fajčiarov.
Fajčiari alebo tí, ktorí si dali dva alkoholické nápoje denne, mali vyššie riziko chronických chorôb. Dôvodom je, že fajčenie a príjem alkoholu môže poškodiť cievy a spôsobiť zápal buniek, čo vedie k vyššiemu riziku vážnych chorôb.
Potenciálne prínosy flavonoidov pre zdravie súvisia s ich antioxidačnými a protizápalovými účinkami a so schopnosťou zlepšiť funkciu ciev. To môže vysvetľovať, prečo fajčiari ťažili najviac benefitov z potravín bohatých na flavonoidy. Bondonno dodala:
"Je tiež dôležité poznamenať, že konzumácia flavonoidov úplne nezabráni zvýšenému riziku smrti spôsobenému fajčením a vysokou konzumáciou alkoholu. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť pre svoje zdravie, je prestať fajčiť a obmedziť alkohol.
Vieme, že tieto zmeny životného štýlu môžu byť veľmi náročné, takže podpora konzumácie flavonoidov môže byť novým spôsobom, ako zmierniť zvýšené riziko, a zároveň povzbudiť ľudí, aby prestali fajčiť a obmedzili príjem alkoholu.“

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor
Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.