• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 13.4.2025Meniny má Aleš
Bratislava

Zázračné flavonoidy: Tieto potraviny chránia pred rakovinou a srdcovými ochoreniami

  • 19:38 25.09.2021
  • Bratislava
Zázračné flavonoidy: Tieto potraviny chránia pred rakovinou a srdcovými ochoreniami

Potraviny s vysokým obsahom flavonoidov vás ochránia pred rakovinou a srdcovými ochoreniami.

Pitie čaju a konzumácia jabĺk alebo akýchkoľvek potravín bohatých na flavonoidy môže chrániť ľudí pred rakovinou a srdcovými chorobami. Potvrdil to výskum publikovaný v akademickom žurnále Nature Communications.

Ľudia, ktorí denne konzumujú 500 mg flavonoidov, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú žiť dlhšie a zdravšie. Ak zjete jeden pomaranč, jedno jablko, 100 g brokolice a 100 g čučoriedok a dáte si šálku čaju denne, zaručene získate 500 mg flavonoidov.

Flavonoidy sú antioxidanty a patria do triedy polyfenolov nachádzajúcich sa v rastlinách. Je známe, že poskytujú niekoľko zdravotných výhod a pomáhajú predchádzať rôznym chorobám.

Jablká, čerešne, tmavá čokoláda, hrušky, čaj, červené víno (kvôli hroznu), kapusta a bobuľové ovocie, vrátane čučoriedok a jahôd, sú dobrým zdrojom flavonoidov.

Nové zistenia o ochrannom účinku flavonoidov na zníženie rizika niektorých chorôb pochádzajú zo štúdie, ktorá skúmala stravu 53 048 Dánov behom 23 rokov. Doktorka Nicola Bondonno, hlavná autorka štúdie, povedala:

"Je dôležité konzumovať rôzne flavonoidové zlúčeniny nachádzajúce sa v rôznych rastlinných potravinách a nápojoch. To sa dá ľahko dosiahnuť stravou: jedna šálka čaju, jedno jablko, jeden pomaranč, 100 g čučoriedok a 100 g brokolice môže poskytnúť širokú škálu flavonoidných zlúčenín a viac ako 500 mg celkových flavonoidov.“

Vedci zistili, že tí, ktorí jedli potraviny bohaté na flavonoidy, boli chránení pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a rakovinou. Tiež zistili, že denný príjem potravín bohatých na flavonoidy mal najsilnejší ochranný účinok u silných konzumentov alkoholu a fajčiarov.

Fajčiari alebo tí, ktorí si dali dva alkoholické nápoje denne, mali vyššie riziko chronických chorôb. Dôvodom je, že fajčenie a príjem alkoholu môže poškodiť cievy a spôsobiť zápal buniek, čo vedie k vyššiemu riziku vážnych chorôb.

Potenciálne prínosy flavonoidov pre zdravie súvisia s ich antioxidačnými a protizápalovými účinkami a so schopnosťou zlepšiť funkciu ciev. To môže vysvetľovať, prečo fajčiari ťažili najviac benefitov z potravín bohatých na flavonoidy. Bondonno dodala:

"Je tiež dôležité poznamenať, že konzumácia flavonoidov úplne nezabráni zvýšenému riziku smrti spôsobenému fajčením a vysokou konzumáciou alkoholu. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť pre svoje zdravie, je prestať fajčiť a obmedziť alkohol.

Vieme, že tieto zmeny životného štýlu môžu byť veľmi náročné, takže podpora konzumácie flavonoidov môže byť novým spôsobom, ako zmierniť zvýšené riziko, a zároveň povzbudiť ľudí, aby prestali fajčiť a obmedzili príjem alkoholu.“

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil

VČERA - 19:34Zdravie

Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené

VČERA - 12:33Zdravie

Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!

7:09 08.04.2025Zdravie

Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu

21:07 06.04.2025Zdravie

Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor

17:14 06.04.2025Zdravie

Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.