• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
11°Bratislava

Minister Richter nezabúda na seniorov, pripravuje stratégiu

  • 6:40 02.10.2013
  • BRATISLAVA
Minister Richter nezabúda na seniorov, pripravuje stratégiu

O návrhu Národného programu aktívneho starnutia na roky 2014 - 2020 bude rokovať v pondelok 7. októbra Výbor pre seniorov.

Cieľom návrhu je vytvoriť lepšie príležitosti a pracovné podmienky pre starších pracovníkov a ich uplatnenie na trhu práce.

"Takýto dôležitý dokument bol naposledy vypracovaný ešte v roku 1999 a vyžadoval si preto výraznú aktualizáciu. Som rád, že ho môžeme symbolicky predložiť práve v októbri - mesiaci úcty k starším. Medzigeneračná solidarita, podpora zdravého starnutia, zmena negatívneho prístupu k starnutiu či prispôsobenie tovarov, výrobkov a služieb narastajúcemu počtu starších ľudí, aj to sú naše priority, naše úsilie," zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.
V októbri bude celoslovenské stretnutie dôchodcov

V stratégii sa rezort snaží venovať zvýšenú pozornosť aj vytváraniu podmienok na udržateľnú kvalitu života starších ľudí vrátane zabezpečenia dostupnosti a kvality verejnej dopravy, bývania, celoživotného vzdelávania, uspokojovania kultúrnych potrieb, kvality zdravotnej starostlivosti a v neposlednom rade i sociálnych služieb.

Práve v tejto oblasti ministerstvo už pripravilo návrh novely zákona. Jej hlavným cieľom je zlepšenie kvality sociálnych služieb, pravidlá ich podpory z verejných zdrojov a zvýšenie ochrany príjmu klienta pred neprimeranou úhradou. Zmeny by mali byť zavedené do praxe už od 1. januára 2014.

"Je našou povinnosťou nezabúdať na striebornú generáciu a neustále sa zaujímať o ich problémy a vytvárať im dôstojné životné podmienky. Ministerstvo aj tento rok pripravilo počas októbra celoslovenské stretnutie dôchodcov," dodal minister Richter. Viac ako stovka seniorov sa s ním bude môcť 22. októbra stretnúť a diskutovať o ich aktuálnych problémoch.
Pevná suma zvýšenia dôchodkovej dávky

Hranica pre vyplatenie tzv. vianočného príspevku sa zvýšila oproti minulému rok o 11,4 eura. "Už v decembri vyplatíme príspevok seniorom s penziou do 483 eur," dodal šéf rezortu.

Rezort ukončil aj pripomienkové konanie k opatreniu, ktorým sa ustanovuje pevná suma zvýšenia dôchodkovej dávky a percento zvýšenia úrazovej renty v roku 2014. Podľa neho by sa napríklad starobné dôchodky mali zvýšiť o 8,8 eura a invalidné dôchodky o 7,8 eura, ak ide o invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent. Sirotský dôchodok by sa mal od budúceho roka valorizovať o tri eurá.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

VČERA - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

VČERA - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

VČERA - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

VČERA - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

VČERA - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.