Lekár prezradil, prečo sú páchnuce nohy dobrým znakom
Lekár vysvetlil, aké sú zdravotné výhody páchnucich nôh.
Zápach chodidiel je pre mnohých ľudí trápna záležitosť a boja sa na verejnosti vyzúvať topánky. Aj keď si tento problém vyžaduje dostatočnú hygienu a použitie dezodorantov, podľa lekára je pach nôh pozitívnym znakom.
"Existuje dôvod, prečo môžeme mať páchnuce nohy - a smradľavé nohy by vám mohli zachrániť život,“ uviedol britský lekár Karan Rajan vo videu na sociálnej sieti. Pripomenul, že naše telo je od uší až po nohy posiate rôznymi baktériami a živými organizmami. Mnohé z nich sa živia odumretými zvyškami nášho tela či mazom. Ako vysvetlil Rajan:
„Existuje druh baktérie nazývanej bacillus subtilis, ktorý konzumuje leucín, čo je bežná aminokyselina, ktorá sa nachádza v pote nôh. Keď táto baktéria zje leucín, vytečie z nej kyselina izoflavovú - syrový, smradľavý zápach nôh. Ale prečo naše telá živia tieto podivné baktérie? Dobrá otázka. Naše telá si udržujú tieto baktérie, pretože produkujú chemikálie a antibiotiká, ktoré chránia pred plesňami nôh."
@dr.karanr Stinky feet saves lives #TakingCareOfBiz #schoolwithdrkaran #learnontiktok
♬ My Universe - Coldplay x BTS
Pleseň na chodidlách môže byť nebezpečná, pretože môže spôsobiť trvalé poškodenie nechtov. Vo vážnejších prípadoch môže viesť k ďalším infekciám, ktoré sa môžu rozšíriť z chodidiel na ruky a slabiny.
Je preto nevyhnutné, aby sme mali na tele tieto baktérie, ktoré nám pomáhajú udržať nohy zdravé. Na zápach z nich si jednoducho musíme zvyknúť.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.