6 zmien v stravovaní, ktoré musíte urobiť, ak sa chcete vyhnúť porážke
Ste to, čo jete. Nezdravé jedlo preto logicky vedie k nezdravému telu. Ako by mala vyzerať strava, ktorá pomáha chrániť pred cievnou mozgovou príhodou?
K cievnej mozgovej príhode, inak známej aj ako mŕtvica či porážka, dochádza vtedy, keď je obmedzený alebo celkom prerušený prívod krvi do mozgu. Ide o smrteľne nebezpečný stav, ktorý si vyžaduje okamžitý lekársky zásah.
Najčastejším rizikovým faktorom porážky je vysoký tlak, diabetes a nezdravý životný štýl. Do posledného prvku spadá aj strava, ktorú by sme mali prispôsobiť tak, aby sme čo najviac minimalizovali riziko nebezpečného ochorenia. Na stravu by si obzvlášť mali dať pozor pacienti, ktorí už porážku prekonali, pretože im hrozí vyššie riziko recidívy.
1. Viac ovocia a zeleniny
Foto: AngieYeoh/Shutterstock.com
Nestačí len jesť menej polotovarov. Do stravy tiež treba začleniť viac kusov ovocia a zeleniny, ktoré slúžia ako dôležitý zdroj vitamínov a minerálov. Denne preto zjedzte aspoň 5 porcií.
Proti vysokému krvnému tlaku najlepšie bojujú plody s vysokým obsahom draslíka, teda napríklad sladké zemiaky, banány, paradajky, slivky a melóny. Siahnite aj po jedlách bohatých na horčík, ako je špenát a edamame.
2. Viac vlákniny
Vďaka vláknine sa cítime byť sýti po dlhší čas. Táto látka okrem toho zaisťuje lepšie trávenie a chráni pred zápchou. Jednou z jej najväčších výhod je to, že znižuje množstvo cholesterolu v krvi.
Voľte jedlá, ako celozrnné cereálie, hnedá ryža a tmavé pečivo.
3. Zdravé bielkoviny
Foto: nadianb/Shutterstock.com
Jednou z úloh bielkovín je posilňovať proces prepravy kyslíka do všetkých častí tela. Nasýtené tuky zvyšujú množstvo cholesterolu v krvi, a tak namiesto nich siahnite po zdravších bielkovinách, ako je chudé mäso alebo strukoviny.
Týždenne by ste mali zjesť aspoň dve porcie rýb, a to zvlášť tých mastných s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ako sú makrela, sardinky alebo losos. Tieto ryby chránia pred vznikom krvných zrazenín a znižujú krvný tlak.
4. Menej tuku a cukru
Priveľa cukrov a tukov v strave spravidla vedie k priberaniu, čo takisto neprospieva zdraviu ciev. Za najväčších nepriateľov považujte vyprážané jedlá, spracované mäso a plnotučné syry. Vyhýbajte sa aj sušienkam a koláčikom z obchodu, ktoré obsahujú nasýtené tuky.
Vysoký obsah cukru nájdete napríklad v malinovkách, polotovaroch a fastfoode. Skúste sa preto častejšie stravovať doma.
5. Nevyprážajte
Spôsob prípravy jedla je rovnako dôležitý ako jedlo samotné. Za najzdravšie metódy môžeme označiť dusenie, grilovanie a varenie, takže vždy, keď vám to situácia dovolí, ich využite namiesto škodlivého vyprážania.
6. Pozor na soľ
Foto: Akarat Thongsatid/Shutterstock.com
Priveľa soli v strave zvyšuje krvný tlak, denne preto neprekročte dávku 6 gramov (alebo jednu čajovú lyžičku). Pozor aj na spracované potraviny, čipsy, oriešky a koláče, v ktorých sa takisto ukrýva množstvo soli.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.