6 zmien v stravovaní, ktoré musíte urobiť, ak sa chcete vyhnúť porážke

Ste to, čo jete. Nezdravé jedlo preto logicky vedie k nezdravému telu. Ako by mala vyzerať strava, ktorá pomáha chrániť pred cievnou mozgovou príhodou?
K cievnej mozgovej príhode, inak známej aj ako mŕtvica či porážka, dochádza vtedy, keď je obmedzený alebo celkom prerušený prívod krvi do mozgu. Ide o smrteľne nebezpečný stav, ktorý si vyžaduje okamžitý lekársky zásah.
Najčastejším rizikovým faktorom porážky je vysoký tlak, diabetes a nezdravý životný štýl. Do posledného prvku spadá aj strava, ktorú by sme mali prispôsobiť tak, aby sme čo najviac minimalizovali riziko nebezpečného ochorenia. Na stravu by si obzvlášť mali dať pozor pacienti, ktorí už porážku prekonali, pretože im hrozí vyššie riziko recidívy.
1. Viac ovocia a zeleniny
Foto: AngieYeoh/Shutterstock.com
Nestačí len jesť menej polotovarov. Do stravy tiež treba začleniť viac kusov ovocia a zeleniny, ktoré slúžia ako dôležitý zdroj vitamínov a minerálov. Denne preto zjedzte aspoň 5 porcií.
Proti vysokému krvnému tlaku najlepšie bojujú plody s vysokým obsahom draslíka, teda napríklad sladké zemiaky, banány, paradajky, slivky a melóny. Siahnite aj po jedlách bohatých na horčík, ako je špenát a edamame.
2. Viac vlákniny
Vďaka vláknine sa cítime byť sýti po dlhší čas. Táto látka okrem toho zaisťuje lepšie trávenie a chráni pred zápchou. Jednou z jej najväčších výhod je to, že znižuje množstvo cholesterolu v krvi.
Voľte jedlá, ako celozrnné cereálie, hnedá ryža a tmavé pečivo.
3. Zdravé bielkoviny
Foto: nadianb/Shutterstock.com
Jednou z úloh bielkovín je posilňovať proces prepravy kyslíka do všetkých častí tela. Nasýtené tuky zvyšujú množstvo cholesterolu v krvi, a tak namiesto nich siahnite po zdravších bielkovinách, ako je chudé mäso alebo strukoviny.
Týždenne by ste mali zjesť aspoň dve porcie rýb, a to zvlášť tých mastných s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ako sú makrela, sardinky alebo losos. Tieto ryby chránia pred vznikom krvných zrazenín a znižujú krvný tlak.
4. Menej tuku a cukru
Priveľa cukrov a tukov v strave spravidla vedie k priberaniu, čo takisto neprospieva zdraviu ciev. Za najväčších nepriateľov považujte vyprážané jedlá, spracované mäso a plnotučné syry. Vyhýbajte sa aj sušienkam a koláčikom z obchodu, ktoré obsahujú nasýtené tuky.
Vysoký obsah cukru nájdete napríklad v malinovkách, polotovaroch a fastfoode. Skúste sa preto častejšie stravovať doma.
5. Nevyprážajte
Spôsob prípravy jedla je rovnako dôležitý ako jedlo samotné. Za najzdravšie metódy môžeme označiť dusenie, grilovanie a varenie, takže vždy, keď vám to situácia dovolí, ich využite namiesto škodlivého vyprážania.
6. Pozor na soľ
Foto: Akarat Thongsatid/Shutterstock.com
Priveľa soli v strave zvyšuje krvný tlak, denne preto neprekročte dávku 6 gramov (alebo jednu čajovú lyžičku). Pozor aj na spracované potraviny, čipsy, oriešky a koláče, v ktorých sa takisto ukrýva množstvo soli.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.