• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
23°Bratislava

Toto jedlo prispeje k rapídnemu zhoršeniu mozgovej funkcie už v priebehu 4 týždňov

  • 19:36 16.10.2021
  • Columbus
Toto jedlo prispeje k rapídnemu zhoršeniu mozgovej funkcie už v priebehu 4 týždňov

Následkom pôsobenia tohto jedla na mozog sa dá vyhnúť pomocou správne zvolených doplnkov. Najúčinnejšou prevenciou je však zdravá strava.

Demencia je neurodegeneratívne ochorenie, pri ktorom dochádza k zastaveniu komunikácie medzi mozgovými bunkami, čo nakoniec vedie k strate pamäte. Dnes už nie je tajomstvom, že medzi faktory výrazne ovplyvňujúce stratu pamäte možno zaradiť aj životosprávu, pričom pozor si treba dať aj na niektoré jedlá.

Strava je kľúčová zložka prevencie kognitívnych porúch a demencie. Pre mozog sú optimálne najmä jedlá s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré posilňujú jeho funkcie. Ktorým jedlám sa naopak treba vyhnúť?

Výskum publikovaný na stránkach žurnálu Brain Behaviour and Immunity informuje o pozitívnych účinkoch omega-3 mastných kyselín typu DHA (kyselina dokosahexaenová), ktoré podľa všetkého dokážu zvrátiť negatívne účinky spracovaného jedla.

Vedci pritom označujú spracované potraviny za veľkú hrozbu pre zdravie mozgu. Rafinované jedlo dokáže už v priebehu štyroch týždňov vyvolať zápal, ktorý podporuje problémy s pamäťou.

„Z výsledkov vyplýva, že konzumácia spracovaných jedál vedie k podstatnému a nezvrátiteľnému poškodeniu pamäte, čo v staršej populácii môže prispieť k neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba,“ hovorí jedna z autorov a autoriek štúdie z prostredia Štátnej univerzity v Ohiu Ruth Barrientosová.

Barrientosová sa nazdáva, že vďaka novému zisteniu viac ľudí vylúči spracované jedlo zo svojho jedálnička a zvýši príjem surovín bohatých na omega-3 mastné kyseliny typu DHA.

Výskum prebehol za pomoci pokusných potkanov vo veku troch a 24 mesiacov. Potkany rozdelili do troch skupín, a podľa toho ich kŕmili buď spracovaným jedlom, alebo ich bežnou potravou alebo spracovaným jedlom spolu s doplnkami s obsahom omega-3 DHA.

U hlodavcov, ktoré konzumovali len spracované potraviny prispôsobené ich podmienkam, došlo k výraznému zhoršeniu zápalu v tele. Horšie na tom boli staršie potkany, ktoré vykazovali výrazné známky straty pamäte, čo nebolo zrejmé u mladších zvierat.

U potkanov, ktorým pridelili stravu s obsahom spracovaných potravín aj omega-3 mastných kyselín, nedošlo k vzniku zápalu, čo platí aj pre hlodavce, ktoré prijímali stravu čisto zloženú z omega-3 mastných kyselín. Tie sa okrem toho vyhli aj akýmkoľvek následkom spojeným so stratou pamäte.

Za spracované jedlá môžeme označiť tie, ktoré obvykle obsahujú málo tuku, ale nemajú dostatok vlákniny. Okrem toho obsahujú rafinované sacharidy. Ak sa im chcete vyhnúť, pri nakupovaní si preverte etiketu s nutričnými hodnotami, kde sa treba zamerať najmä na vlákninu a kvalitu sacharidov.

Hlodavce, ktoré počas výskumu utrpeli najväčšie poškodenie mozgu, neboli schopné zapamätať si neznáme miesta, ktoré predtým navštívili. Negatívne výsledky sa pritom dostavili už v priebehu niekoľkých dní. Takéto príznaky sú časté pri poškodení hypotalamu, alebo mozgového podlôžka. Ďalšie príznaky poukazovali aj na možné poškodenie amygdaly, ktorá je považovaná za centrum emócií.

Vedci zdôrazňujú, že výskum by nemal slúžiť ako ospravedlnenie pre tých, čo jedia spracované potraviny a zároveň prijímajú doplnky s obsahom omega-3 mastných kyselín. Najbezpečnejším spôsobom, ako sa vyhnúť strate pamäte, je podľa nich zameriavať sa na zdravé stravovanie.

Zdroj: Info.sk, DP, eurekalert.org, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

DNES - 7:29Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.