6 typov bolestí brucha, ktoré nesmiete ignorovať
Zistite, prečo vás bolí brucho a či nejde o symptóm vážnejšieho problému.
Každého z nás čas od času pobolieva brucho, či už kvôli preplnenému žalúdku alebo dlhému sedeniu za stolom. Väčšinou bolesť zmizne sama, no v niektorých prípadoch môže naznačovať vážnejšie ochorenie, ako je rakovina hrubého čreva. Ak sa symptómy vracajú, je nutné navštíviť lekára. Tu je niekoľko typov bolestí brucha, ktoré nesmiete ignorovať.
1. Bolesť sprevádzaná krvou v stolici - rakovina hrubého čreva
Jednou z najzávažnejších príčin krvi v stolici je rakovina čreva, takže pri tomto príznaku ihneď kontaktujte svojho lekára. Medzi ďalšie príznaky patrí bolesť brucha, zmena vyprázdňovania, hrčka v oblasti konečníka, bolesť pri vykonávaní potreby.
Krv môže tiež naznačovať:
- Žalúdočný vred
- Gastroenteritídu
- Ulcerózna kolitídu
Netreba však zabudnúť, že stolicu dokážu zafarbiť aj potraviny ako červená repa, sladké drievko alebo černice. Rovnako môžu stolicu zafarbiť aj niektoré lieky, napríklad antacidá.
2. Ostrá bolesť - apendicitída alebo žalúdočný vred
Náhla, prudká bolesť môže byť symptómom mnohých nepríjemných stavov, medzi ktoré patria:
- obličkové kamene
- zápal slepého čreva
- žalúdočný vred
- mimomaternicové tehotenstvo u žien
- upchatie čreva
3. Bolesť sprevádzaná pocitom nevoľnosti – vírusová infekcia
Pocit nevoľnosti s bolesťou žalúdka môže byť znakom vírusovej infekcie. Bolesť je často po celom bruchu a často je sprevádzaná hnačkou. Bolesti s nevoľnosťou však môžu naznačovať aj:
- problémy so žlčníkom (bolesť v pravom hornom rohu brucha)
- syndróm dráždivého čreva (nadúvanie, ktoré má tendenciu sa počas dňa zlepšovať a zhoršovať)
- otrava jedlom
- zápcha alebo hnačka
- zápal slepého čreva
4. Bolesť sprevádzaná nevysvetliteľným chudnutím - rakovina
Neočakávané chudnutie je to často mimoriadne znepokojujúci znak toho, že niečo nie je v poriadku. Ak je sprevádzané bolesťou brucha, môže byť na vine:
- rakovina
- pankreatitída
- syndróm dráždivého čreva
- Crohnova choroba alebo kolitída
Aj keď nemáte bolesti, oplatí sa nechať sa vyšetriť, najmä, ak máte citlivé brucho.
5. Bolesť sprevádzaná horúčkou - zápal
Horúčka často naznačuje infekciu alebo zápal. Medzi možné príčiny patria:
- apendicitída (bolesť často začína okolo pupka a potom sa presúva do spodnej časti brucha)
- otrava jedlom alebo viróza
- infekcia žlčníku (bolesť v hornej/pravej hornej časti brucha)
- divertikulitída (zápal výdutí v hrubom čreve)
- infekcia panvy u žien alebo absces v dutine žalúdka
6. Dlhodobá bolesť brucha - poruchy trávenia
Najčastejšou príčinou bolesti brucha je menštruácia u žien a poruchy trávenia. Poruchy trávenia často spôsobujú pálivú bolesť v hornej časti brucha, často spojenú s nadúvaním, grganím a nevoľnosťou.
Ak je bolesť pravidelná, možno by bolo vhodné sledovať, čo jete, vašu úroveň aktivity a ako rýchlo jete a či dostatočne žujete. Podľa lekárov dlhodobé bolesti brucha spôsobuje:
- Neznášanlivosť lepku alebo alergia
- Prejedanie sa
- Stres
- Nadmerný príjem kofeínu
- Konzumácia jedla príliš neskoro večer
Vaše posledné jedlo by malo byť najmenej tri hodiny pred spaním, aby mal váš tráviaci systém dostatok času na úplné spracovanie jedla. Pravidelné jedenie veľkého množstva jedla v noci môže tiež zaťažiť váš tráviaci systém a spôsobiť nadúvanie.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.