• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 22.11.2024Meniny má Cecília
Bratislava

Pravda o horkej čokoláde - zdravá alebo?

  • 19:00 09.10.2013
  • BRATISLAVA
Pravda o horkej čokoláde - zdravá alebo?

V decembri 2004 sa vedci zišli, aby dali ľudom pod stromček recept na jednu nevídanú vec. „Zostrojili“ SUPER JEDLO, ktoré by malo na základe dostupných informácií z vedeckej literatúry znižovať riziká kardiovaskulárnych ochorení o 76%.

Ako bonus, denná konzumácia tohto „polymeal“ (tak ho nazvali) údajne predlžuje priemernú dĺžku života u mužov o 6,6 roka a u žien takmer o 5 rokov!(1,2)

ČO TEDA OBSAHOVALO? 

Začiatok zoznamu je úplne očakávaný. No posledná „ingrediencia“ prekvapí nejedného znalca zdravej výživy (ak si uvedomíme koľko rôznych potravín je na svete).

ZLOŽENIE „POLYMEAL“: 

Ryby, ovocie, zelenina, cesnak, víno, mandle...a HORKÁ ČOKOLÁDA.

Áno, čítate dobre. Horká čokoláde a jej pozitívne účinky na ľudské zdravie sa prebojovali na zoznam. Autori štúdie tvrdia, že v našej západnej spoločnosti je každý ohrozený dôsledkami kardiovaskulárnych ochorení a chorôb ktoré ich sprevádzajú. POLYMEAL však sľubuje byť dostatočne účinným, nefarmakologickým, bezpečným a CHUTNÝM prostriedkom ako si predĺžiť život a znížiť riziko ochorení srdca.

ZÁKLADNÉ BENEFITY HORKEJ ČOKOLÁDY:

Nechcem sa tu rozpisovať nech nie som ako wikipédia, ale kakao obsahuje veľké množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré sú dôležité pre naše telo. Napríklad:

KATECHÍNY - ochrana srdca. Katechíny patria do skupiny flavonoidov - skupiny biologických pigmentov. Majú silné antioxidačné schopnosti. Pozitívne zdravotné účinky katechínov sú taktiež známe u zeleného čaju a červeného vína. 

FENYLETYLAMÍN – biogénny amín. Potenciálny stimulujúci euforický účinok, ktorý zlepšuje náladu a vyvoláva podobný neuro-fyziologický efekt ako niektoré drogy (aj keď údajne po orálnom prijatí sa zvyčajne inaktivuje – kto vie - už z akýchkoľvek príčin - ja po konzumácií čokolády mám vždy lepšiu náladu  

VITAMÍN E - antioxidant. Chráni telové bunky pred voľnými radikálmi.

MEĎ - stopový prvok. Pôsobí ako katalyzátor pri tvorbe hemoglobínu.

Konzumácia čokolády údajne stimuluje vylučovanie ENDORFÍNOU - "hormónov šťastia"

DOBRE VEDIEŤ

Hneď bežím kúpiť zo jedno kilo horkej čokolády! 

Hej...heej, brrr! Nie tak rýchlo. A čo cukor? 

A ČO CUKOR?

Aby sme si mohli horkú čokoládu dopriať pravidelnejšie potrebujeme zminimalizovať prijem cukru, ktorý sa prirodzene pridáva pri výrobe, aby nám vôbec chutila. Čím vyšší podiel kakaa v čokoláde - tým menej cukru obsahuje. Jasná rovnica. A tu nastáva problém. 

Pretože čím vyšší podiel kakaa – tým hnusnejšia čokoláda. Lindt 99% - Ha? Koľký si ju kupujete pravidelne? Čím hnusnejšia čokoláda, tým sa na ňu menej tešíme. Veď kto by sa aj tešil na rozhryzovanie „hnedého uhlia“ či zosušeného blata, ktoré chuť čokolády videlo akurát tak z ponorky - a aj to bola mútna voda. Ideme do finále. Čím sa na čokoládu menej tešíme, tým menej nám jej konzumácia uspokojí naše „potreby po sladkom“. Po nejakej fajnotke. 

A sme doma. POLYMEAL „neuvaríme“. Chýba nám posledná ingrediencia. 

HORKÁ ČOKOLÁDA – VIVANI PANAMA 

Nepoznám síce vaše chute, ale ja som dnes ráno objavil „stratenú ingredienciu“, ktorá dokonale uspokojuje u mňa chuť po sladkom. A navyše nutričné prevyšuje štandardy, ktoré som si stanovil. 

Všetky ingrediencie („až“ tri) 92% horkej čokolády od nemeckej firmy VIVANI sú bio pôvodu z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Exkluzívne panamské kakao dodáva veľmi jemnú chuť aj napriek vysokému obsahu kakaa. A práve jej skvelá chuť je dôvodom prečo ma dnes ráno hneď po okoštovaní napadlo, že vám musím napísať. Toto musíte vyskúšať.

Zloženie: kakaová hmota, kakaové maslo, cukor z kokosových kvetov. 

Krásne. Jednoduché. Čisté. Práve podobné zloženie hľadajte pri výbere vašej horkej čokolády. 

Jedinečným ukazovateľom nech vám je obsah CUKRU. Táto čokoláda obsahuje na 100gramov iba 7 gramov cukru! Myslím, že soudruzi z NDR dosiahli báječný výsledok keďže dali do toho správneho pomeru vysoký obsah kakaa, nízky obsah cukru a stále lahodnú chuť.

ŠPORTOVCI POZOR!

Skôr než skončím moju ódu na tento produkt, chcem ešte uviesť slová jedného veľmi múdreho človek z oblasti výživy - Oriho Hofmeklera. On tvrdí, že kvalitný proteín, alebo kvalitná HORKÁ ČOKOLÁDA (ich kombinácia?) predstavujú správnu výživu v období tréningu ak je vaším cieľom zmaximalizovať výkon a spaľovanie tuku (napr. 25g čoko, 10-15 min pred tréningom) (3). Ori síce uvádza, že to musí byť produkt „with no sugar added“, no verím že tých cca 1,75 gramu, ktoré nájdeme v 25 gramov VIVANI čokolády by prešli jeho prísnym okom. Ak by aj nie, prečo to nevyskúšať?

CENA –primeraná výkonu (2, 10 euro za 80 gramov) (4).

ZHRNUTIE

Vysoko percentná horká čokoláda predstavuje zdravú alternatívu ako si pochutiť na niečom sladkom a zároveň urobiť radosť aj svojmu telu. Len treba nájsť ten správny produkt a zjesť správnu gramáž, ktorá je samozrejme dosť individuálna. No všeobecne vzaté - 30 gramov pár krát do týždňa s čistým svedomím. 

RADY ACTIVE

P.S.0 Takmer 8 hodín písania, porovnávania, upravovania. Pozdieľajme. 

P.S. Cukor z kokosových kvetov – viem, že sa pýtate čo to je. Ani ja som nevedel. No jedná sa o formu cukru, ktorá je vyrobená z miazgy z kokosovej palmy (5). Údajne má nízky glykemický index. No primárne kvôli faktu, že obsahuje viac fruktózy. Takže žiadna oslava. Na druhej strane, ani fruktóza nepredstavuje zlo, ak je konzumovaná v rozumnom množstve (dávka je jed – pamätajte). 

P.S.2 Nemám preskúmaný celý trh a tak uvítam vaše odporúčania na iné produkty. No „filtrom“ nech pre vás je: nad 90% obsah kakaa, bio kvalita, primeraná cena, dostupnosť a odskúšaná „jedlosť“. Žiadne múdrosti typu „daj si čisté 100% kakao“ – aj to si dávam.

P.S.3 Ďakujem Lucia a Marek za naozaj skvelý a obohacujúci narodeninový darček.

P.S.4 Už končím, lebo si pripadám ako malé decko, že sa toľko radujem z jednej po*ratej čokolády. No neobyčajnej  

ZDROJ:
1.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15604180
2.)http://www.sciencedaily.com/releases/2004/12/041217104020.htm
3.) http://chadwaterbury.com/how-to-maximize-pre-workout-nutrition/
4.) http://www.slnecnica.sk/produkt/cokolada-horka-sladena-cukrom-z-kokoskvetu-92-100-g-bio-viv/
5.) http://coconut-blossom-sugar.com/

Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk, Foto: Flickr, RadyActive

Ďalšie články od autora:

Čítajte: Brušáky - klinec do rakvy

Čítajte: Ako vyprážať zdravšie?

Čítajte: Smrteľný živočíšny tuk?

Zdroj: Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk, Foto: Flickr/fahrwasser, RadyActive
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

VČERA - 20:07Zdravie

Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.

Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup

Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup

7:08 20.11.2024Zdravie

Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.

Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky

Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky

19:45 18.11.2024Zdravie

Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

19:34 18.11.2024Zdravie

Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.

Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!

Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!

11:09 18.11.2024Zdravie

Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.