Orechy dokážu znížiť riziko úmrtia na tento typ rakoviny

Konzumácia orechov môže znížiť riziko úmrtia na rakovinu o viac ako polovicu.
Výskum ukázal, že konzumácia orechov môže o viac ako polovicu znížiť riziko úmrtia na rakovinu prsníka. Štúdia s viac ako 3 500 pacientkami zistila, že konzumácia orechov znížila recidívu choroby o 52 % a úmrtnosť o tretinu.
Toto zistenie sa vzťahovalo na všetky druhy orechov, od mandlí, pistácií, pekanových a para orechov až po vlašské orechy, arašidy, kešu a lieskové orechy. Tieto výsledky tiež neboli ovplyvnené inými stravovacími návykmi.
Orechy sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Okrem prínosov pre pacientov s rakovinou prsníka zistenia ukázali aj ďalšie pozitívne účinky konzumácie orechov, ako je zníženie hladiny cholesterolu, inhibícia oxidácie a regulovanie dysfunkcie buniek.
Zistenia publikované v časopise International Journal of Cancer boli založené na údajoch pacientov, ktorí prežili rakovinu prsníka v Šanghaji. Päť rokov po diagnóze vypĺňali dotazník o príjme potravín a boli sledovaní po dobu ôsmich rokov.
Účastníčky, ktoré jedli 14 gramov orechov (asi 20 arašidov, 14 mandlí alebo 16 vlašských orechov), mali menšiu pravdepodobnosť relapsu alebo úmrtia.
Konzumácia orechov bola doteraz spájaná predovšetkým s prevenciou kardiovaskulárnych chorôb. Doteraz nebol skúmaný vplyv na prežitie pacientov s rakovinou prsníka.
Breast Cancer Now, popredná britská charitatívna organizácia pre rakovinu prsníka, odporúča orechy ako súčasť zdravej výživy, pretože obsahujú veľa nenasýtených tukov.
Kotryna Temcinaite, vedúca manažérka komunikácie charitatívnej organizácie pre výskum rakoviny prsníka v Breast Cancer Now, povedala:
„Je povzbudivé, že konzumácia väčšieho množstva orechov by potenciálne mohla prospieť ženám, ktoré sa v minulosti liečili na rakovinu prsníka. Je však potrebný ďalší výskum, ktorý nepretržite sleduje zmeny v stravovaní počas dlhšieho časového obdobia, aby sa dospelo k jasným záverom, že pridanie väčšieho množstva orechov do stravy môže znížiť šance na návrat rakoviny prsníka a zvýšiť prežitie.
Je skutočne dôležité, aby sme preskúmali rôzne spôsoby, ako zabrániť návratu rakoviny prsníka. Tento výskum je užitočnou pripomienkou dôležitosti vyváženej stravy, udržania zdravej hmotnosti a fyzickej aktivity, čo všetko môže prispieť k zníženiu rizika recidívy rakoviny prsníka."
American Heart Association odporúča jesť asi štyri porcie alebo 170 gramov nesolených orechov týždenne. Odporúčajú orechy, ktoré nie sú pražené v oleji, a upozorňujú na dôkladné sledovanie celkového príjmu kalórií a nasýtených tukov.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.