3 zmeny v živote, ktoré vás ochránia pred vysokým cholesterolom

K vysokému cholesterolu v krvi môže prispieť aj rodinná anamnéza. Niektoré faktory však máte celkom vo svojich rukách.
Mnohí netušia, že ich trápia problémy s vysokým cholesterolom, kým neabsolvujú preventívnu prehliadku u všeobecného lekára. Ten vie vďaka laboratórnemu vyšetreniu krvi zistiť, či sa vás tento problém týka.
Vysoký cholesterol pritom nie je stav, ktorý by nebolo potrebné riešiť. Jeho prítomnosť totiž môže prispieť k vzniku srdcovo-cievnych ochorení, keďže táto látka dokáže upchať cievy. Cholesterol pritom nie je len problém vyššieho veku. Rovnako môže postihnúť mladých aj starých, mužov aj ženy.
Jediný spôsob, ako znížiť hladinu cholesterolu, je prostredníctvom stravy a životného štýlu. Za najväčších prispievateľov k nezdravým cievam pritom možno označiť mastné jedlá, alkohol a cigarety.
Tieto tri kroky vám z dlhodobého hľadiska poskytnú ochranu pred zvýšenou hladinou cholesterolu:
Prestaňte piť a fajčiť
Foto: Slava Dumchev/Shutterstock.com
Fajčenie cigariet a pitie alkoholu zvyšuje hladinu cholesterolu. Nerobí sa to ľahko, ale rozhodne by ste preto mali zvážiť skoncovanie s týmito návykovými látkami.
Pri konzumácii alkoholu dochádza k jeho rozkladaniu. V pečeni sa následne sformuje do triglyceridov a cholesterolu. Alkohol preto spôsobuje zvýšenie hladiny triglyceridov v krvi, a zároveň zníženie hladiny HDL („dobrého“) cholesterolu.
Fajčenie je z hľadiska ukladania cholesterolu v cievach snáď ešte nebezpečnejšie. Tabakové výrobky totiž prispievajú k „lepivosti“ cholesterolu, ktorý sa tak ľahšie viaže na steny ciev. Okrem toho fajčenie znižuje množstvo HDL cholesterolu v krvi, ktorý dokáže odstrániť ten „zlý“ zo stien ciev.
Veľkou nevýhodou fajčenia je, že okrem toho, že prispieva k tvorbe cholesterolu, ešte aj poškodzuje steny ciev. Cholesterol sa v nich potom ľahšie usádza. Fajčenie tiež zvyšuje tep, stenčuje cievy a zahusťuje krv, ktorá potom dokáže prenášať menší objem kyslíka. Tento postup je dokonalým receptom na vznik krvných zrazenín, ktoré sú príčinou infarktu a mŕtvice.
Stačí deň bez cigarety na to, aby sa vaše zdravie zlepšilo. Po jednom roku sa riziko srdcových ochorení znižuje dokonca až o polovicu.
Zmeňte stravu
Foto: Syda Productions/Shutterstock.com
Hladinu cholesterolu v tele najviac zvyšujú jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov, ako sú koláče, sušienky, maslo, párky a mastné mäso. Namiesto nich treba uprednostniť jedlá s obsahom nenasýtených tukov, ako sú mastné ryby, orechy, semiačka, avokádo a rastlinné oleje a nátierky.
Mali by ste tiež obmedziť trans-tuky, ktoré možno nájsť v mäse, mlieku a mliečnych výrobkoch. Vyhnite sa aj umelým trans-tukom v sušienkach a koláčoch.
Pri príprave jedla zabudnite na pečenie a vyprážanie, a skúste radšej grilovanie, varenie a dusenie. Vyberajte si chudé mäso a vždy vyhľadávajte produkty s nízkym obsahom tuku. Riziko srdcových ochorení zmiernite aj pomocou vlákniny, ktorú nájdete v celozrnnom pečive a cereáliách, ovocí a zelenine, zemiakoch, orechoch a semiačkach.
Cvičte
Foto: Studio Romantic/Shutterstock.com
Je zbytočné jesť zdravo, ak sa nebudete dostatočne pohybovať. Pravidelné cvičenie redukuje riziko srdcových ochorení, mŕtvice, cukrovky aj rakoviny. Celkovo znižuje riziko predčasného úmrtia až o 30 percent.
Aktívny životný štýl je jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť úroveň cholesterolu. Pre tento cieľ je potrebné venovať aspoň 150 minút týždenne mierne namáhavému pohybu, pri ktorom dochádza k zvýšeniu tepu a rýchlejšiemu dýchaniu. Pri mierne náročnej aktivite sa napríklad dokážeme naraz pohybovať a rozprávať, spev ale už nie je možný.
Za mierne namáhavý pohyb môžeme označiť aj rýchlu prechádzku, vodný aerobik, jazdu na bicykli, tancovanie, tenis, kosenie, turistiku alebo korčuľovanie.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.