• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
23°Bratislava

Táto potravina spomaľuje zmenšovanie mozgu

  • 7:35 23.10.2021
  • Svet
Táto potravina spomaľuje zmenšovanie mozgu

Ľudský mozog sa zmenšuje o približne 5 percent každých desať rokov po dosiahnutí veku 40 rokov.

Výskum publikovaný v akademickom žurnále Neurology ukázal, že konzumácia rýb môže spomaliť zmenšovanie mozgu s vekom. Bežne sa ľudské mozgy zmenšujú o približne 5 percent každých desať rokov po dosiahnutí veku 40 rokov.

Jedna alebo dve porcie pečenej alebo grilovanej ryby týždenne však pôsobí proti účinkom znečistenia ovzdušia, čo je jeden z faktorov, ktorý urýchľuje zmenšovanie mozgu Ryby však musia byť pečené alebo grilované, pretože vyprážanie rýb ničí životne dôležité omega-3 mastné kyseliny.

Predchádzajúca štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedia pečené alebo grilované ryby, majú v priemere o 4,3 percenta väčší objem mozgu v oblastiach zodpovedných za pamäť a o 14 percent väčší objem v oblastiach zodpovedných za poznávanie. Ka He, prvý autor štúdie, povedal:

"Ryby sú vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín a ľahko sa pridávajú do stravy. Ukázalo sa, že omega-3 mastné kyseliny bojujú proti zápalom a udržujú štruktúru mozgu v starnúcom mozgu. Zistilo sa tiež, že znižujú poškodenie mozgu spôsobené neurotoxínmi, ako je olovo a ortuť. Preto sme skúmali, či omega-3 mastné kyseliny majú ochranný účinok proti ďalšiemu neurotoxínu, jemným časticiam, ktoré sa vyskytujú v znečistenom ovzduší.“

Štúdia zahŕňala 1 315 žien, ktorých sa pýtali na ich stravovanie, anamnézu a fyzickú aktivitu. Skenovanie mozgu ukázalo, že ženy s vyššou hladinou omega-3 mastných kyselín mali väčší objem mozgu. V skutočnosti, čím viac rýb jedli, tým väčší bol ich mozog. Oblasť mozgu kritická pre pamäť, hipokampus, bola tiež väčšia u tých žien, ktoré jedli viac rýb.

Autori štúdie uviedli:

"Naše zistenia naznačujú, že vyššie hladiny omega-3 mastných kyselín v krvi z konzumácie rýb môžu zachovať objem mozgu, keď ženy starnú a možno ich ochránia pred potenciálnymi toxickými účinkami znečistenia ovzdušia.

Jedným dychom však výskumníci dodávajú:

“Keďže samostatné štúdie zistili, že niektoré druhy rýb môžu obsahovať toxíny z prostredia, je dôležité, aby ste sa porozprávali s lekárom o tom, aké druhy rýb by ste mali jesť skôr, ako zaradíte do svojho jedálnička viac rýb.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, neurology.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

DNES - 7:29Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.