Táto potravina spomaľuje zmenšovanie mozgu

Ľudský mozog sa zmenšuje o približne 5 percent každých desať rokov po dosiahnutí veku 40 rokov.
Výskum publikovaný v akademickom žurnále Neurology ukázal, že konzumácia rýb môže spomaliť zmenšovanie mozgu s vekom. Bežne sa ľudské mozgy zmenšujú o približne 5 percent každých desať rokov po dosiahnutí veku 40 rokov.
Jedna alebo dve porcie pečenej alebo grilovanej ryby týždenne však pôsobí proti účinkom znečistenia ovzdušia, čo je jeden z faktorov, ktorý urýchľuje zmenšovanie mozgu Ryby však musia byť pečené alebo grilované, pretože vyprážanie rýb ničí životne dôležité omega-3 mastné kyseliny.
Predchádzajúca štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedia pečené alebo grilované ryby, majú v priemere o 4,3 percenta väčší objem mozgu v oblastiach zodpovedných za pamäť a o 14 percent väčší objem v oblastiach zodpovedných za poznávanie. Ka He, prvý autor štúdie, povedal:
"Ryby sú vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín a ľahko sa pridávajú do stravy. Ukázalo sa, že omega-3 mastné kyseliny bojujú proti zápalom a udržujú štruktúru mozgu v starnúcom mozgu. Zistilo sa tiež, že znižujú poškodenie mozgu spôsobené neurotoxínmi, ako je olovo a ortuť. Preto sme skúmali, či omega-3 mastné kyseliny majú ochranný účinok proti ďalšiemu neurotoxínu, jemným časticiam, ktoré sa vyskytujú v znečistenom ovzduší.“
Štúdia zahŕňala 1 315 žien, ktorých sa pýtali na ich stravovanie, anamnézu a fyzickú aktivitu. Skenovanie mozgu ukázalo, že ženy s vyššou hladinou omega-3 mastných kyselín mali väčší objem mozgu. V skutočnosti, čím viac rýb jedli, tým väčší bol ich mozog. Oblasť mozgu kritická pre pamäť, hipokampus, bola tiež väčšia u tých žien, ktoré jedli viac rýb.
Autori štúdie uviedli:
"Naše zistenia naznačujú, že vyššie hladiny omega-3 mastných kyselín v krvi z konzumácie rýb môžu zachovať objem mozgu, keď ženy starnú a možno ich ochránia pred potenciálnymi toxickými účinkami znečistenia ovzdušia.
Jedným dychom však výskumníci dodávajú:
“Keďže samostatné štúdie zistili, že niektoré druhy rýb môžu obsahovať toxíny z prostredia, je dôležité, aby ste sa porozprávali s lekárom o tom, aké druhy rýb by ste mali jesť skôr, ako zaradíte do svojho jedálnička viac rýb.“

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.