5 sladkých aj slaných spôsobov, ako využiť nadbytočnú ryžu
- 10:07 01.11.2021
- Bratislava
Prečo by ste nedojedenú ryžu mali vyhodiť, keď ju môžete využiť hneď v niekoľkých sladkých aj slaných receptoch? Z tejto ponuky si určite vyberiete.
Jeden z najľahších a najobľúbenejších spôsobov, ako zužitkovať nadbytočnú ryžu zo včerajška, je pripraviť si praženú ryžu. Najmä na Východe ide o klasiku, pri ktorej len stačí hodiť ryžu do woku, pridať vajce, zeleninu, morské plody alebo mäso a upražiť.
Staršia ryža ale poskytuje oveľa viac možností, ako uspokojiť chuťové bunky. Ešte predtým, ako vám ich predvedieme, ale musíme pripomenúť, že ryža by nemala stráviť viac ako niekoľko hodín v miestnosti s izbovou teplotou. Ak takúto ryžu máte, bacilov sa nezbavíte ani varením, takže je nutné ju vyhodiť.
Keď už máte ryžu pripravenú, vyskúšajte niektorý z týchto delikátnych receptov:
Ryžový puding
Foto: airoflife/Shutterstock.com
Jednoduchý dezert pripravíte zmiešaním ryže s mliekom podľa vášho výberu (môže byť kravské aj rastlinné) v pomere 1:1. Zmes varte na miernom plameni za stáleho miešania. Pridajte k nej sladidlo a štipku soli. Do pudingu môžete pridať aj škoricu, muškátový oriešok, klinčeky alebo kardamóm.
Puding treba variť asi 20 minút. Na záver ho môžete ozdobiť nakrájanými orechmi.
Ryža na raňajky
Foto: Joshua Resnick/Shutterstock.com
Pripravte si raňajky zo zbytkov potravín, ktoré vám ostali v chladničke. K ryži možno pridať napríklad sójovú omáčku a čili pastu, mrkvu a papriku alebo ktorúkoľvek inú potravinu, ktorej sa potrebujete čím skôr zbaviť. Jedlo dokončíte pridaním volského oka navrch. Ryžu predtým samozrejme zohrejte – buď v mikrovlnke alebo na panvicu.
Ryža z vaflovača
Foto: casa.da.photo/Shutterstock.com
Ryžu zmiešajte s trochou oleja alebo iného tuku v pomere približne 1 kávová lyžička oleja na 1 šálku ryže. Ryžu potom vložte do vaflovača a nastavte ho na mierny ohrev. Takto ryžu zohrievajte asi 5 minút, kým nezíska zlatisté až hnedé okraje.
Ryžu následne preklopte z vaflovača na tanier a pridajte k nej vajce, slaninu, opečenú zeleninu alebo omáčku. Kreativite sa v tomto prípade medze nekladú.
Ryžová misa s lososom
Foto: Anna Shepulova/Shutterstock.com
Pri tomto recepte využijete zvyšky hneď z dvoch potravín – ryže a lososa. Kúsky lososa jednoducho umiestnite do misky, na vrch naložte ryžu, a na ňu ešte položte kocku ľadu. Na záver prikryte papierom na pečenie a zohrievajte v mikrovlnke asi minútu.
Kocka ľadu v tomto prípade slúži na vytvorenie pary, ktorá dodá ryži potrebnú vlahu, a bude tak jemná ako keď bola čerstvá. Papier na pečenie slúži na zachytenie tejto pary. Jedlo na záver pokropte sójovou omáčkou a pridajte na plátky nakrájané avokádo.
Ryža v polievke
Foto: Paul Binet/Shutterstock.com
Urobte si z obyčajného vývaru alebo paradajkovej polievky plnohodnotný obed len pomocou ryže. Tú však treba pridať až po tom, ako dovaríte polievku, inak by z nej vznikla mazľavá hmota. Jediný problém (alebo výhoda?) je v tom, že polievku treba zjesť ešte v deň uvarenia, inak z nej ryža nasaje všetky tekutiny a premení ju na kašu.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pred bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.