EPA verzus DHA: Tento typ omega-3 mastných kyselín má vyšší protizápalový účinok

Jeden typ omega-3 mastných kyselín je účinnejší pri znižovaní zápalu a druhý je dôležitejší pri prevencii srdcových chorôb.
Kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA), ktoré sa nachádzajú najmä v mastných rybách, sú známe vlastnosťami, ktoré chránia pred chronickým zápalom, kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke, artritíde a niektorým druhom rakoviny.
Podľa štúdie publikovanej v akademickom žurnále Atherosclerosis však EPA a DHA fungujú odlišným spôsobom, aby pomohli imunitnému systému a vyvolali rôzne protizápalové účinky.
Klinická štúdia skúmala účinky doplnkov EPA a DHA u obéznych dospelých s chronickým zápalom počas 34 týždňov. Účastníci dostávali 3 gramy denne buď čistej EPA alebo čistej DHA.
Aj keď sa zistilo, že DHA aj EPA znižujú riziko srdcových chorôb znížením zápalu, podľa štúdie má DHA výraznejší protizápalový účinok v porovnaní s EPA.
EPA znížila génovú expresiu iba jedného typu prozápalových proteínov (cytokínov), zatiaľ čo DHA znížila štyri typy. EPA bola na druhej strane účinnejšia pri vyrovnávaní pro- a protizápalových proteínov.
Spoluautorka štúdie Stefania Lamon-Fava uviedla, že sa snažili preskúmať, ako fungujú dve hlavné zložky rybieho oleja a či môže byť jedna lepšia ako druhá. Ako vysvetlila: „Tieto výsledky naznačujú, že DHA je z týchto dvoch účinnejšia na markery zápalu v tele, ale to nie je koniec príbehu.“ Jisun So, prvá autorka štúdie, povedala:
„V našom tele vždy existuje rovnováha medzi prozápalovými a protizápalovými proteínmi a zistili sme, že EPA je lepšia ako DHA pri zvyšovaní tejto rovnováhy. Pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení nám predchádzajúci výskum hovorí, že rovnováha je veľmi dôležitá.“
Lekári odporúčajú jesť 114 g morských plodov dvakrát týždenne. Pstruh, losos, sardinky, tuniak, makrela, sleď, ančovičky a ustrice obsahujú dobré množstvo omega-3 mastných kyselín.
Stefania Lamon-Fava uzavrela:
„Naša štúdia nám poskytuje prehľad o tom, ako môžu EPA a DHA pôsobiť pri znižovaní chronického zápalu a ako má každá z nich odlišné účinky. Naše výsledky poskytujú prehľad pre budúci výskum, aby sme zistili, prečo je to tak a kto by mal prospech z jedného alebo oboch týchto zdravých tukov.“

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.