• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
23°Bratislava

EPA verzus DHA: Tento typ omega-3 mastných kyselín má vyšší protizápalový účinok

  • 7:31 31.10.2021
  • Svet
EPA verzus DHA: Tento typ omega-3 mastných kyselín má vyšší protizápalový účinok

Jeden typ omega-3 mastných kyselín je účinnejší pri znižovaní zápalu a druhý je dôležitejší pri prevencii srdcových chorôb.

Kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA), ktoré sa nachádzajú najmä v mastných rybách, sú známe vlastnosťami, ktoré chránia pred chronickým zápalom, kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke, artritíde a niektorým druhom rakoviny.

Podľa štúdie publikovanej v akademickom žurnále Atherosclerosis však EPA a DHA fungujú odlišným spôsobom, aby pomohli imunitnému systému a vyvolali rôzne protizápalové účinky.

Klinická štúdia skúmala účinky doplnkov EPA a DHA u obéznych dospelých s chronickým zápalom počas 34 týždňov. Účastníci dostávali 3 gramy denne buď čistej EPA alebo čistej DHA.

Aj keď sa zistilo, že DHA aj EPA znižujú riziko srdcových chorôb znížením zápalu, podľa štúdie má DHA výraznejší protizápalový účinok v porovnaní s EPA.

EPA znížila génovú expresiu iba jedného typu prozápalových proteínov (cytokínov), zatiaľ čo DHA znížila štyri typy. EPA bola na druhej strane účinnejšia pri vyrovnávaní pro- a protizápalových proteínov.

Spoluautorka štúdie Stefania Lamon-Fava uviedla, že sa snažili preskúmať, ako fungujú dve hlavné zložky rybieho oleja a či môže byť jedna lepšia ako druhá. Ako vysvetlila: „Tieto výsledky naznačujú, že DHA je z týchto dvoch účinnejšia na markery zápalu v tele, ale to nie je koniec príbehu.“ Jisun So, prvá autorka štúdie, povedala:

„V našom tele vždy existuje rovnováha medzi prozápalovými a protizápalovými proteínmi a zistili sme, že EPA je lepšia ako DHA pri zvyšovaní tejto rovnováhy. Pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení nám predchádzajúci výskum hovorí, že rovnováha je veľmi dôležitá.“

Lekári odporúčajú jesť 114 g morských plodov dvakrát týždenne. Pstruh, losos, sardinky, tuniak, makrela, sleď, ančovičky a ustrice obsahujú dobré množstvo omega-3 mastných kyselín.

Stefania Lamon-Fava uzavrela:

„Naša štúdia nám poskytuje prehľad o tom, ako môžu EPA a DHA pôsobiť pri znižovaní chronického zápalu a ako má každá z nich odlišné účinky. Naše výsledky poskytujú prehľad pre budúci výskum, aby sme zistili, prečo je to tak a kto by mal prospech z jedného alebo oboch týchto zdravých tukov.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, atherosclerosis-journal.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

DNES - 7:29Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.