7 spôsobov, akými vám telo dáva najavo, že jete priveľa pečiva

Pečivo nám denne poskytuje spôsob, ako si rýchlo pripraviť raňajky či večeru. Ak to s ním ale preháňame, telo nás na to upozorní.
Pečivo relatívne dlho vydrží, je chutné a poskytuje množstvo spôsobov na prípravu. Aj to sú dôvody, prečo si každý týždeň kupujeme čerstvé rožky a chlieb. Žiaľ, ako to už býva, aj pri pečive platí, že všetkého veľa škodí, a tak v prípade, že ho jete priveľa, telo zareaguje aj týmito spôsobmi.
1. Zápcha
Ak trpíte celiakiou a neviete o tom, pri pravidelnom jedení pečiva sa môže stať, že pociťujete neustále nafukovanie a život vám znepríjemní zápcha. Tento stav je bežný aj u ľudí, ktorí sú citliví na pšenicu a iné obilniny, s ktorými si telo nevie poradiť.
Odhaduje sa, že celiakia postihuje asi 1 percento celosvetovej populácie. Najlepší spôsob, ako ju odhaliť, je absolvovať vyšetrenie u lekára.
2. Hlad
Vysoko spracované obilniny, ktoré možno nájsť v bielom pečive, bielej ryži, krekroch či praclíkoch, síce obsahujú množstvo kalórií, ale zároveň aj veľa cukru, ktorý po jedení rýchlo vyvoláva opätovný pocit hladu.
Cukor je tiež hlavnou príčinou priberania alebo neschopnosti schudnúť, čo sa dá rýchlo vyriešiť nahradením bieleho pečiva za tmavé.
3. Vyšší cholesterol
Výrobky, ako sú croissanty, sladké rožky a iné balené druhy pečiva, obsahujú vysoké množstvo trans-tukov. Ak ich jete pravidelne, môžu sa postarať o zvýšenie hladiny cholesterolu.
4. Vyrážky
Rafinované obilniny, ktoré sú súčasťou cestovín, bielej ryže, rezancov a cereálií, prispievajú k vzniku akné. Vinníkom je opäť cukor, ktorý zvyšuje hladinu inzulínu, čo následne vedie k zvýšenej aktivite androgénnych hormónov, ktoré podporujú tvorbu vyrážok v ktoromkoľvek veku.
5. Extrémna únava po jedle
Pri nadmernej konzumácii pečiva sa do tela uvoľňuje množstvo inzulínu, ktorý udržiava v tele aminokyselinu tryptofán. Táto látka podporuje tvorbu serotonínu a melatonínu, ktoré primárne stabilizujú náladu, no okrem toho tiež podporujú spánok a regulujú spánkový cyklus.
Po väčšom jedle s vysokým obsahom rafinovaných cukrov sa preto môžete cítiť ospalo a unavene.
6. Vyšší tlak
Väčšina Slovákov pravidelne prekračuje odporúčané denné dávkovanie soli, k čomu prispieva aj pečivo. Jeden krajec chleba môže obsahovať až 230 miligramov soli, čo predstavuje 15 percent maximálnej dennej dávky. Ak k tomu prirátame prílohu, množstvo soli sa môže až zdvojnásobiť. Pri vysoko spracovaných jedlách, ako je pizza, krutóny či sendviče z obchodu, dosahuje množstvo sodíka astronomické hodnoty.
Najzreteľnejším následkom nadmerného príjmu soli v strave je zvýšenie krvného tlaku, čo prispieva aj k vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
7. Kolísanie nálady
Ako sme už spomenuli, vysoký obsah cukru v pečive po jeho skonzumovaní spôsobuje prudký nárast inzulínu, po ktorom nasleduje aj jeho prudký pokles. Pri nesprávnom trávení obilnín dokonca niektoré látky z nich prenikajú do mozgu, čím zvyšujú riziko mentálnych ochorení, ako je bipolárna porucha, úzkosť a depresia.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?