Zemiaky a cholesterol: Aký spôsob prípravy zemiakov zvoliť, aby ste nezvýšili jeho hladinu
Milióny ľudí trpia vysokou hladinou cholesterolu bez toho, aby o tom vedeli. Zmenu však dosiahnete aj vďaka zdravšiemu spôsobu prípravy obľúbených jedál.
K zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi dochádza najmä kvôli častej konzumácii mastných jedál, nedostatku pohybu, nadváhe, fajčeniu a pitiu alkoholu. Nadmerná koncentrácia tejto látky v krvnom obehu vedie k upchávaniu ciev a zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení vrátane infarktu a mŕtvice.
Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi, je zdravo sa stravovať. Zemiaky pritom vôbec nemusíte vynechať zo stravy – práve naopak, považujú sa za jej zdravý doplnok. Treba však klásť väčší dôraz na spôsob ich prípravy.
Ako sme už naznačili, k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi prispievajú aj mastné a vyprážané jedlá, takže na zemiakové hranolčeky radšej rýchlo zabudnite. Možno vás však prekvapí, že k problémom s cholesterolom prispieva aj zemiaková kaša.
Zemiaková kaša obsahuje maslo, smotanu a mlieko s vysokým obsahom tuku, ktorý neškodí len cievam, ale aj srdcu. Zemiakovej kaši sa treba vyhnúť najmä pri stolovaní v reštaurácii, kde sa do nej pridávajú obzvlášť veľké porcie nezdravých výrobkov.
Hlavným problémom zemiakovej kaše je to, že prísady v nej obsahujú množstvo nasýtených a trans tukov. Tie okrem toho, že zvyšujú hladinu LDL („zlého“) cholesterolu, tiež znižujú hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu. Tento proces prispieva k hromadeniu cholesterolu v cievach.
Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnostiam so zdravím, nemusíte sa kaše celkom vzdať. Rozhodne by ste však mali zvážiť zmenu niektorých prísad za zdravšie alternatívy.
Pri príprave namiesto plnotučného mlieka alebo smotany siahnite po nízkotučnom mlieku alebo čistom jogurte. Namiesto masla doplňte receptúru o olivový olej, ktorý síce obsahuje veľa tukov, ale tieto nie sú zdraviu škodlivé, a telu dokonca prospievajú.
K ďalším jedlám, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu, patria:
- mastné mäso
- plnotučné mliečne výrobky
- vyprážané jedlá
- spracované jedlá (napríklad sušienky alebo koláče)
- jedlá z donášky (ako sú hamburgery alebo pizza)
- kokosový olej
- maslo
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.
Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné
Vedci varujú pred pitím čaju baleného vo vrecúškach.