• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 28.9.2024Meniny má Václav
16°Bratislava

Pracujúcich Slovákov je v súčasnosti o 145.000 menej ako pred krízou

  • 13:26 04.10.2013
  • BRATISLAVA
Pracujúcich Slovákov je v súčasnosti o 145.000 menej ako pred krízou

Najväčší prírastok pracovníkov v porovnaní s predkrízovým obdobím bol zaznamenaný vo verejnej správe, kde aktuálne pracuje o 30.000 ľudí viac.

Pracujúcich Slovákov je v súčasnosti o 145.000 menej ako pred krízou. Len v oblasti priemyslu pracuje o 100.000 menej ľudí. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky, ktorú vypracovala na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR. 

"Ekonomický rast je príliš pomalý na to, aby viedol k výraznejšej tvorbe nových pracovných miest," uviedla analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Podľa jej slov je to dôsledok prepúšťania, ku ktorému museli po vypuknutí krízy pristúpiť viacerí zamestnávatelia.

V porovnaní s predkrízovým obdobím zaznamenávajú pokles počtu pracovníkov takmer všetky odvetvia. Týka sa to aj priemyslu, v ktorom na Slovensku pracuje najviac ľudí. "Zamestnanosť v priemysle stále pokrivkáva. V porovnaní s dnom dosiahnutým v prvej štvrtine roka 2010 síce približne 20.000 pracovníkov pribudlo, napriek tomu v súčasnosti pracuje v priemysle o 100.000 ľudí menej ako pred vypuknutím krízy," informovala Sadovská.

Poklesom počtu zamestnancov trpí aj stavebníctvo, ktorého produkcia od vypuknutia krízy tiež klesá."Aj to je dôvod, prečo je medzi stavbármi takmer o 30.000 menej pracovníkov ako v 3. štvrťroku 2008,"doplnila Sadovská. Medzi odvetvia s najvýraznejším úbytkom počtu pracovníkov oproti predkrízovým úrovniam patrí aj poľnohospodárstvo. Aktuálne v ňom pracuje o 20.000 menej ľudí.

Existujú však aj odvetvia, v ktorých sa počas krízy zamestnanosť zvýšila. Najväčší prírastok pracovníkov v porovnaní s predkrízovým obdobím bol zaznamenaný vo verejnej správe, kde aktuálne pracuje o 30.000 ľudí viac. Druhým najväčším zamestnávateľom v súčasnosti je odvetvie maloobchodu a veľkoobchodu, kde si na živobytie zarába približne o 9000 viac pracovníkov ako pred krízou.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/Milan Kapusta
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri kúpe nehnuteľnosti musí byť kúpna zmluva uzavretá v písomnej forme

Pri kúpe nehnuteľnosti musí byť kúpna zmluva uzavretá v písomnej forme

DNES - 15:06Ekonomické

Kúpna zmluva musí byť uzatvorená v písomnej forme pri kúpe nehnuteľnosti, ak to vyžaduje osobitný zákon či ak sa účastníci zmluvy na tom dohodnú.

Rusko zavádza tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien

Rusko zavádza tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien

DNES - 12:33Ekonomické

Dagestan, najjužnejšia autonómna republika Ruskej federácie, vyzvala na tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien, ktorá podľa miestnych predstaviteľov spôsobujú výpadky elektriny.

Pre kybernetickú bezpečnosť vo firmách je kľúčová prevencia

Pre kybernetickú bezpečnosť vo firmách je kľúčová prevencia

DNES - 10:19Ekonomické

Firmy, ktoré stavajú na prevencii a implementujú účinné bezpečnostné stratégie, dokážu čeliť aj tým najnáročnejším kybernetickým hrozbám.

Írsko pokutovalo spoločnosť Meta za ukladanie hesiel

Írsko pokutovalo spoločnosť Meta za ukladanie hesiel

VČERA - 15:10Ekonomické

Írska Komisia pre ochranu údajov v piatok udelila spoločnosti Meta pokutu 91 miliónov eur za neúmyselné uloženie hesiel niektorých používateľov bez ochrany alebo šifrovania.

Jaroslav Haščák sa vracia do vrcholového vedenia Penty

Jaroslav Haščák sa vracia do vrcholového vedenia Penty

VČERA - 14:42Ekonomické

Spoluzakladateľ investičnej skupiny Penta, Jaroslav Haščák, sa po necelých štyroch rokoch vracia do vrcholového vedenia spoločnosti.