• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 28.9.2024Meniny má Václav
16°Bratislava

Činnosť lovcov nehôd nie je nelegálna, ale klient prichádza o peniaze

  • 13:59 04.10.2013
  • BRATISLAVA
Činnosť lovcov nehôd nie je nelegálna, ale klient prichádza o peniaze

Najčastejšou praxou lovcov nehôd je skorý príchod na miesto nehody a okamžité vyhľadanie poškodeného. Často využívajú najmä stres a neznalosť účastníkov nehody.

Činnosť tzv. lovcov nehôd nie je nelegálna, ale klient - účastník dopravnej nehody pri využití ich služieb zbytočne prichádza o peniaze. 

Výplatu poistného zo škodovej udalosti by mu príslušná poisťovňa vyplatila aj bez nejakého sprostredkovania v plnej výške. Uviedla to dnes na stretnutí s novinármi generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) Jozefína Žáková.

Najčastejšou praxou lovcov nehôd je skorý príchod na miesto nehody a okamžité vyhľadanie poškodeného. Často využívajú najmä stres a neznalosť účastníkov nehody a presvedčia ich, aby nevolali políciu, že oni všetko vybavia. Súčasťou ich argumentácie je presviedčanie, najmä poškodeného, že poisťovňa ho určite ukráti o plnenie, resp. ho nebude informovať o všetkých jeho nárokoch. Od poškodeného si tak nechajú podpísať plnú moc a zmluvu o postúpení pohľadávky na ich spoločnosť, pričom poväčšine je v zmluve uvedené, že ak ich pohľadávka nebude uspokojená zo strany poisťovne, bude ju musieť uhradiť sám klient. Najčastejšie sa tieto spoločnosti orientujú na škody na zdraví, odtiahnutie vozidiel a opravy v spriaznených servisoch i na náhradné vozidlá.

Podľa výkonného riaditeľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imricha Feketeho využívanie služieb "lovcov nehôd" má aj viaceré úskalia. Napríklad klient bude musieť zaplatiť za služby, ktoré už raz zaplatil v poistnom, spravidla sa predlžuje čas likvidácie - komplikuje sa komunikácia medzi zástupcom a samotným poškodeným. V neposlednom rade provízia znižuje poistné plnenie - pri priamom vybavovaní nárokov s poisťovňou klient dostáva 100 % plnenia, na ktoré má nárok, pričom pri využití služieb "lovcov nehôd" musí za túto službu uhradiť dohodnutú províziu, ktorá predstavuje niekedy až 30 % z plnenia poisťovne.

Ako uviedol generálny riaditeľ Mondial Assistance Miroslav Doležal, v rámci poistenia majú klienti k dispozícii už predplatené služby asistenčnej spoločnosti, ktoré im pomôžu priamo na mieste nehody a sú pripravené pomôcť 24 hodín denne.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: Teraz.sk/KR PZ Bratislava
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri kúpe nehnuteľnosti musí byť kúpna zmluva uzavretá v písomnej forme

Pri kúpe nehnuteľnosti musí byť kúpna zmluva uzavretá v písomnej forme

DNES - 15:06Ekonomické

Kúpna zmluva musí byť uzatvorená v písomnej forme pri kúpe nehnuteľnosti, ak to vyžaduje osobitný zákon či ak sa účastníci zmluvy na tom dohodnú.

Rusko zavádza tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien

Rusko zavádza tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien

DNES - 12:33Ekonomické

Dagestan, najjužnejšia autonómna republika Ruskej federácie, vyzvala na tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien, ktorá podľa miestnych predstaviteľov spôsobujú výpadky elektriny.

Pre kybernetickú bezpečnosť vo firmách je kľúčová prevencia

Pre kybernetickú bezpečnosť vo firmách je kľúčová prevencia

DNES - 10:19Ekonomické

Firmy, ktoré stavajú na prevencii a implementujú účinné bezpečnostné stratégie, dokážu čeliť aj tým najnáročnejším kybernetickým hrozbám.

Írsko pokutovalo spoločnosť Meta za ukladanie hesiel

Írsko pokutovalo spoločnosť Meta za ukladanie hesiel

VČERA - 15:10Ekonomické

Írska Komisia pre ochranu údajov v piatok udelila spoločnosti Meta pokutu 91 miliónov eur za neúmyselné uloženie hesiel niektorých používateľov bez ochrany alebo šifrovania.

Jaroslav Haščák sa vracia do vrcholového vedenia Penty

Jaroslav Haščák sa vracia do vrcholového vedenia Penty

VČERA - 14:42Ekonomické

Spoluzakladateľ investičnej skupiny Penta, Jaroslav Haščák, sa po necelých štyroch rokoch vracia do vrcholového vedenia spoločnosti.