Revolučný objav: Táto žuvačka zachytí 95 % častíc nového koronavírusu
Vedci našli nový spôsob, ako sa ľudia môžu chrániť pred ochorením COVID-19.
Vedci navrhli experimentálnu žuvačku, ktorá by mohla fungovať ako „sieť“ na zachytávanie častíc koronavírusu. Štúdia zistila, že táto žuvačka môže obmedziť množstvo vírusu v slinách a pomôcť zastaviť prenos, keď infikovaní ľudia rozprávajú, dýchajú alebo kašľú. Výsledky boli publikované v akademickom časopise Molecular Therapy.
Špeciálna žuvačka obsahuje kópie proteínu ACE2, ktorý sa nachádza na povrchu buniek. Vírus ich používa na to, aby prenikol do buniek a potom ich infikoval. V experimentoch sa však vírusové častice naviazali na ACE2 v žuvačke, čo viedlo k poklesu vírusovej nálože vo vzorkách o viac ako 95 percent.
Výskumný tím z Pennsylvánskej univerzity uviedol, že špeciálna žuvačka chutí a má textúru ako bežná žuvačka. Môže sa skladovať roky pri normálnych teplotách a jej žuvanie nepoškodzuje molekuly proteínu ACE2, uviedli vedci.
Tvrdia, že používanie žuvačky na zníženie vírusovej záťaže v slinách by bolo vhodným doplnkom k vakcinácii a bolo by obzvlášť užitočné v krajinách, kde je nedostatok vakcín alebo sú cenovo nedostupné.
Žuvačka zatiaľ nie je k dispozícii na všeobecné použitie, ale je sľubným krokom v obmedzení šírenia vírusu SARS-CoV-2 u infikovaných ľudí. V súčasnosti sa však ľudia môžu najlepšie chrániť pred COVID-19 dodržiavaním protiepidemických opatrení a očkovaním.
Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje
WHO vyzýva na očkovanie, vírus potvrdili už v troch európskych krajinách.
Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní
Vedci prekvapili novými zisteniami o účinku vysádzania stromov v Arktíde.
Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia
Odborníci dospeli k zaujímavým výsledkom.
Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva
Látka nájdená vo víne by mohla pomôcť predchádzať fatálnym ochoreniam.
Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť
Na základe výskumu sa zistilo, akého maximálneho veku sa človek môže skutočne dožiť.