7 miest v kuchyni, kde sa to baktériami len tak hemží
- 8:19 04.12.2021
- Bratislava
Nájdete ich aj na miestach, kde by ste to nečakali. Tieto zákutia v kuchyni si zaslúžia poriadne upratať.
Tí, ktorí sa riadia heslom „čistý domov, čistá duša“, ostanú prekvapení, keď zistia, že zvlášť pokiaľ ide o kuchyňu, netreba sa nechať oklamať lesklými povrchmi.
V kuchyni možno nájsť kopu miest, kde sa rady skrývajú baktérie a špina. Pri bežnom upratovaní na ne radi zabúdame, lebo sú ťažko dostupné alebo o nich vôbec nevieme. Pozor si treba dať zvlášť na týchto 7 prehliadaných oblastí.
Priehradka v hriankovači
Ako pripraviť zakaždým dokonalú hrianku? Tajomstvo sa skrýva v čistote hriankovača. To, či ho treba vyčistiť, vám pomôže zistiť jediný pohľad do vnútra priehradky na omrvinky.
V prvom rade odpojte hriankovač zo zástrčky. Potom vyberte priehradku a jej obsah vysypte do koša. Vyčistite ju suchou kefkou, ktorou môžete oprášiť aj štrbiny hriankovača. Lepkavé škvrny opláchnite čistou vodou a umyte saponátom.
Predtým, ako priehradku na omrvinky vložíte späť do hriankovača, dôsledne ju vysušte. Na záver ešte odpojený hriankovač vytraste nad košom alebo umývadlom, aby ste sa zbavili všetkých nečistôt.
Kuchynské chňapky
Foto: KornT/Shutterstock.com
Zvonku síce možno vyzerajú ako nové, no v škárach môžu hostiť celé légie choroboplodných zárodkov a iných nechutností. Väčšinu kuchynských chňapiek môžete oprať v práčke. Špeciálnu starostlivosť si vyžadujú len silikónové kuchynské rukavice, ktoré treba umývať ručne.
Predtým, ako chňapky operiete – čo by ste mali robiť aspoň raz za týždeň – ich aspoň na 10 minút namočte do roztoku s obsahom 1 polievkovej lyžice saponátu a 1 polievkovej lyžice sódy bikarbóny.
Drevené varechy
Varechy a iný riad z dreva obsahujú veľa škár, v ktorých sa baktérie ľahko skryjú, a to zvlášť ak ich povrch príde do kontaktu so surovým mäsom. Ak ich po každom použití dôsledne neočistíte, riskujete prenos aj na ďalšie povrchy a kuchynské pomôcky.
Predtým, ako varechu umyjete, by ste ju mali namočiť do roztoku s obsahom peroxidu. Jednu polievkovú lyžicu zmiešajte s dvomi litrami vody a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom varechu klasicky umyte a vysušte. Pomáha tiež skladovanie variech pokope v hrnčeku alebo inej nádobe. Zvislá poloha im umožní lepšie vyschnúť.
Zástera
Foto: lightwavemedia/Shutterstock.com
Na zásteru sa môže prilepiť mastnota, omrvinky a kúsky jedla. Ak máte zásteru s vreckom, riziko ich prenosu je ešte vyššie. Je preto nevyhnutné pravidelne ju prať.
Raz za čas by ste mali zástere dopriať hĺbkové pranie s namáčaním. Zásteru nechajte 15 minút stáť vo vode s pracím prostriedkom a octom zmiešanými v pomere 1:1. potom ju operte na vysokej teplote. Ak si s intenzívnym pachom alebo so škvrnami neviete poradiť, zaneste zásteru do čistiarne.
Zásteru odkladajte na dobre vetrané miesto.
Poličky s koreninami
Farebná kolekcia korenín a omáčok na poličke síce lahodí oku, ale na nánosy prachu a baktérií sa už nepozeráme s toľkou radosťou. Raz za pár týždňov preto treba tento povrch utrieť vlhkou handričkou a prostriedkom na prach. Nechajte poličku celkom vyschnúť predtým, ako na ňu uložíte nádoby.
Utierky
Foto: New Africa/Shutterstock.com
Málokto z nás delí utierky v kuchyni podľa toho, na čo sa používajú. Ak na všetko používajte jednu utierku, hrozí, že baktérie prenesiete nielen z miesta na miesto, ale aj na vlastnú pokožku. Rozdeľte preto utierky do troch kategórií: tie na utieranie riadu, na utieranie rúk a na utieranie povrchov.
Každú používanú utierku by ste mali prať raz za pár dní. Ak máte utierok viac, stačí ich počas týždňa prestriedať a hromadne vyprať cez víkend. Utierky perte najmenej na 40 stupňoch.
Mikrovlnka
Ak jedlo v mikrovlnke zohrievate bez pokrývky, môže sa stať, že časť z neho skončí na stenách. Ak mikrovlnku používate pravidelne, čistiť by ste ju mali aspoň raz za týždeň, a to znútra aj zvonku.
Jednu polievkovú lyžicu octu v miske zmiešajte s 250 mililitrami vody a vložte do mikrovlnky. Zohrievajte obsah misky na vysokej teplote po dobu dvoch minút, kým voda zovrie a okno sa zaparí. Potom nechajte mikrovlnku vychladnúť (aspoň na 10 minút) a utrite všetky jej vnútorné steny vlhkou handričkou.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pred bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.
Toto nie je láska: 2 typy správania, ktoré si mýlite s romantikou
Naozaj je to ten pravý? Alebo len mozog nie je schopný zložiť si ružové okuliare?