Žena prekonala COVID-19, teraz trpí vzácnym príznakom. Toto sa jej deje pri každom jedle
- 19:36 11.12.2021
- Washington
Američanka, ktorá sa zotavila z ochorenia COVID-19, tvrdí, že vírus u nej zanechal trvalé následky. Ten najvýraznejší sa prejavuje pri jedení.
Američanka Natalia Canová, ktorá prekonala vírusové ochorenie COVID-19, si po liečbe myslela, že u nej došlo k akejsi anomálii. Stretla sa totiž s dlhodobými následkami, o akých predtým nepočula.
20-ročná Canová podnikla krátky prieskum, a zistila, že problém, s akým sa dnes stretáva, napokon nie je celkom jedinečný, hoci sa o ňom často nehovorí. Ako sama hovorí vo videu zverejnenom na TikToku, tento symptóm sa nazýva parosmia a prejavuje sa skreslenými čuchovými vnemami, v jej prípade ovplyvňuje aj chuť.
„Myslím si, že nie každý vie pochopiť, do akej miery to ovplyvňuje bežný život,“ hovorí Canová o parosmii. „Nie je to len o pokazenej chuti jedál. Teda áno, chutia zle, ale je to odporné, ako stoka. Jedlo chutí ako benzín, ako amoniak. Je horké. Je plesnivé,“ vymenúva Američanka niektoré z chutí, ktoré cíti pri jedení.
„Predstavte si, že všetky vaše obľúbené jedlá chutia ako jedlá, ktoré neznášate,“ pokračuje Canová. „Alebo ešte horšie, ako odpad alebo stoka. Predstavte si najhorší smrad, aký ste v živote cítili, a teraz ho cítite pri všetkom,“ dodáva.
Natalia si až po prečítaní článku v online magazíne uvedomila, že jej príznaky súvisia s prekonaním covidu. Parosmia u nej nakoniec vyústila až do zápalu žalúdka, pre ktorý vyvracala všetko, čo zjedla. Keďže ide o dlhodobý stav, u mladej ženy sa vyvinula aj porucha príjmu potravy, takže nový koronavírus postihol aj jej mentálne zdravie.
„Už je to 10 mesiacov a jeden lekár mi povedal, že ak to do roka neprejde, je možné, že normálnu chuť nikdy nezískam späť,“ žaluje sa Canová. „Ostávajú ešte dva mesiace, a stále to neprechádza.“
Podľa Natalie sa podobné príznaky vyskytnú asi u 10 percent pacientov, ktorí prekonali COVID-19. „Neskúma sa to, nepoznáme liek. Máme len nádej, a mňa stále napína pri každom jedle,“ hovorí s tým, že nie všetky jedlá chutia rovnako zle.
V prípade Canovej sa parosmia napríklad netýka slaninových sendvičov, malinoviek, jahodového jogurtu, sladkostí a väčšiny mliečnych výrobkov. „Sladké jedlá vo všeobecnosti chutia lepšie. Stále to nie je úžasné, ale aspoň ma nenapína,“ hovorí Canová.
Američanka sa denne snaží zjesť aspoň niekoľko proteínových tyčiniek, ktoré jej dodávajú potrebné živiny a vitamíny, ale aj s tými má problém. „Nespravím veľa hryzov, ale obsahujú množstvo bielkovín, takže sa k tomu musím nútiť.“
Here’s the video. Long COVID is no joke that terrifies me just as much as dying. pic.twitter.com/b3P5kOi4St
— Savvy☭ (@sleepisocialist) November 16, 2021
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.
Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín
Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.
Ak máte tieto aplikácie v mobile, musíte ich okamžite vymazať
Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či sa na nich nenachádza niektorá z týchto 15 škodlivých aplikácií.
Agresívne mená pred bábätká? Odborníci varujú pred rastúcim trendom
Rodičia sa pri pomenovávaní svojich detí čoraz častejšie uchyľujú k menám, ktoré môžu byť nebezpečné, varujú experti.
Toto nie je láska: 2 typy správania, ktoré si mýlite s romantikou
Naozaj je to ten pravý? Alebo len mozog nie je schopný zložiť si ružové okuliare?