Tieto dve látky v strave zdvojnásobujú riziko Parkinsonovej choroby

Látky, ktoré bežne prijímame v potrave, pri nadmernej konzumácii zdvojnásobujú riziko neurodegeneratívneho ochorenia.
Parkinsonova choroba je ochorenie mozgu, ktoré sa prejavuje trasením končatín, stuhnutím svalov a ťažkosťami s chôdzou a udržiavaním rovnováhy. Vzťah medzi ochorením a stravou je predmetom dlhoročných štúdií. Najnovšie zistenia však odhaľujú, že kombinácia dvoch látok v strave zdvojnásobuje riziko jeho vzniku.
K tomuto zisteniu prispela štúdia, ktorá medzi rokmi 1992 a 2002 sledovala pacientov s Parkinsonovou chorobou a kontrolné osoby.
Na začiatku prebehol rozhovor s každým účastníkom, ktorého cieľom bolo zaznamenať jeho stravovacie návyky. Vedci tiež vyrátali priemerný obsah živín, ktorý každý z nich prijíma, a porovnali toto číslo s celkovým energetickým príjmom.
Výsledky ukázali prstom na dve látky, ktoré prispievajú k vzniku Parkinsonovej choroby. „Všimli sme si výrazný vplyv železa a mangánu; príjem obidvoch týchto látok nad rámec odporúčaného dávkovania takmer zdvojnásobuje riziko oproti miernejšiemu príjmu,“ uvádzajú vedci v štúdii.
Mangán je minerál, ktorý sa nachádza napríklad v orechoch, strukovinách, semiačkach, čaji, celozrnných potravinách a listovej zelenine. Železo zas možno nájsť v pečeni, červenom mäse, niektorých strukovinách, orechoch, sušenom ovocí a sóji.
Príznaky Parkinsonovej choroby
Priebeh a závažnosť ochorenia sú u každého pacienta iné. Vo všeobecnosti však môžeme hovoriť o nasledovných príznakoch Parkinsonovej choroby:
- triaška – väčšinou začína v jednej ruke a častejšie sa dostavuje, keď je končatina v pokoji
- pomalé pohyby – odzrkadľujú sa aj na spomalenej chôdzi a komplikujú každodenné činnosti
- stuhnutosť svalov – sťažuje pohyb a mimiku tváre, môže vyústiť až do bolestivých kŕčov

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.